Nilai tekanan darah: Apakah nilai yang normal?

Pengukuran tekanan darah: nilai dan maksudnya

Apabila tekanan darah berubah, nilai sistolik (atas) dan diastolik (rendah) biasanya meningkat atau menurun bersama-sama. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hanya satu daripada dua nilai yang menyimpang daripada norma. Sebagai contoh, tekanan darah diastolik yang tinggi boleh disebabkan oleh kelenjar tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme). Nilai yang lebih rendah yang diturunkan boleh disebabkan oleh kerosakan injap jantung (ketidakcukupan injap aorta).

Untuk dapat menilai tekanan darah dari semasa ke semasa, adalah wajar bagi pesakit untuk mengukurnya dengan kerap di rumah dan memasukkan nilai dalam carta tekanan darah. Doktor kemudian mentafsir keputusan dan menyesuaikan sebarang terapi yang sedang berjalan dengan sewajarnya.

Nilai tekanan darah yang diukur dalam pembedahan doktor selalunya lebih tinggi sedikit daripada yang diukur di rumah, yang boleh dijelaskan oleh kegelisahan tertentu pesakit semasa melawat doktor ("kesan kot putih").

Tekanan darah: nilai normal dan klasifikasi tekanan darah tinggi

Klasifikasi berikut digunakan untuk nilai tekanan darah di Jerman, Austria dan Switzerland:

  • tekanan darah optimum: <120/<80 mmHg
  • tekanan darah normal: 120-129/80-84 mmHg
  • tekanan darah normal tinggi: 130-139/85-89 mmHg
  • tekanan darah tinggi sederhana: 140-159/90-99 mmHg
  • tekanan darah tinggi sederhana: 160-179/100-109 mmHg
  • tekanan darah tinggi yang teruk: >180/>110 mmHg

Tekanan darah tinggi (nilai dari 140/90 mmHg) boleh diwarisi (hipertensi keluarga) atau gejala penyakit lain. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Tekanan darah tinggi.

Tahap tekanan darah pada kanak-kanak

Tahap tekanan darah pada kanak-kanak biasanya lebih rendah daripada orang dewasa. Mereka biasanya diukur sebagai sebahagian daripada penjagaan pencegahan untuk kanak-kanak dan remaja.

Sesetengah ibu bapa juga ingin mengukur tekanan darah mereka sendiri di rumah. Perlu diingatkan bahawa nilai-nilai itu sangat bergantung pada saiz dan umur kanak-kanak. Sehubungan itu, julat rujukan yang berbeza digunakan, yang menyukarkan orang awam untuk menilai nilai yang diukur. Walau bagaimanapun, Persatuan Pakar Pediatrik Profesional (D), sebagai contoh, menawarkan maklumat dalam talian tentang nilai tekanan darah kanak-kanak (jadual dan kalkulator), yang mengambil kira kekhususan ini (di: www.kinderaerzte-im-netz.de).