Transfusi darah: sebab, prosedur, dan risiko

Apa itu pemindahan darah?

Transfusi darah digunakan untuk mengimbangi kekurangan darah atau komponen darah atau menggantikan darah dalam badan. Untuk tujuan ini, darah dari beg plastik (rizab darah) dimasukkan ke dalam badan pesakit melalui akses vena. Jika darah ini datang daripada penderma asing, unit darah itu dipanggil pendermaan darah asing. Jika pesakit menerima darahnya sendiri, yang sebelum ini telah diambil dan disimpan, ia dirujuk sebagai pendermaan darah autologous atau autotransfusi.

Walaupun pada masa lalu pemindahan darah keseluruhan dilakukan dengan semua komponen, hari ini unit darah dipisahkan kepada komponen masing-masing. Ini mengakibatkan:

  • pekat sel darah merah – terdiri daripada sel darah merah (eritrosit)
  • Granulocyte concentrate – terdiri daripada sel darah putih tertentu (granulosit)
  • Platelet concentrate – terdiri daripada platelet darah (trombosit)
  • Plasma darah (= bahagian bukan selular darah)

Bilakah anda melakukan pemindahan darah?

Pekat sel darah merah kebanyakannya digunakan dalam kehilangan darah akut untuk menggantikan sel darah merah yang hilang.

Pekat platelet juga diberikan dalam kes kehilangan darah tinggi. Di samping itu, pemindahan darah jenis ini diberikan untuk gangguan pembentukan platelet dan sebagai profilaksis pendarahan sebelum pembedahan.

Oleh kerana plasma darah mengandungi faktor pembekuan yang penting untuk pembekuan darah, ia juga ditransfusikan sebagai langkah pencegahan apabila kecenderungan pendarahan disyaki.

Granulocyte concentrate boleh diberikan sebagai sebahagian daripada pemindahan darah untuk kanser. Sel darah putih (neutrofil, basofil dan eosinofil) yang terkandung di dalamnya sepatutnya menguatkan sistem imun yang lemah.

Apakah yang anda lakukan semasa pemindahan darah?

Sebelum pemindahan darah sebenar, doktor akan membincangkan kemungkinan risiko dan kesan sampingan dengan anda dan menentukan jenis darah anda. Anda juga akan diminta untuk menandatangani borang persetujuan.

AB0 Sistem kumpulan darah

Pada sel darah merah (eritrosit) terdapat struktur protein yang dipanggil antigen. Antigen adalah protein yang mencetuskan tindak balas imun dalam badan. Pembawa dengan antigen jenis A mempunyai jenis darah A, dan mereka yang mempunyai jenis B mempunyai jenis darah B, sewajarnya. Jika seseorang mempunyai kedua-dua jenis antigen, dia mempunyai kumpulan darah AB. Sekiranya tiada antigen pada eritrosit, seseorang bercakap tentang kumpulan darah 0.

Dalam plasma darah terdapat antibodi terhadap antigen eritrosit. Supaya sistem imun tidak menyerang badannya sendiri, seseorang yang mempunyai kumpulan darah A, misalnya, tidak mempunyai antibodi terhadap antigen jenis A.

Sistem kumpulan darah Rhesus

Sistem kumpulan darah rhesus membezakan sama ada sel darah membawa protein tertentu - faktor rhesus - (rhesus-positif) atau tidak (rhesus-negatif). Kira-kira 85 peratus orang di Eropah adalah rhesus-positif, baki 15 peratus rhesus-negatif.

Ujian tepi katil

Ujian sisi katil dilakukan pada darah penerima serta pada unit darah yang dimaksudkan untuk digunakan.

Pasukan silang

Dalam ujian silang silang, sel darah merah unit darah bercampur dengan plasma penerima (ujian utama) dan sel darah merah penerima bercampur dengan plasma unit darah (ujian kecil). Sekali lagi, aglutinasi tidak boleh berlaku.

Prosedur selanjutnya

Sebelum pemindahan darah, data pesakit anda diperiksa semula untuk mengelakkan kekeliruan. Doktor akan meletakkan saluran akses ke dalam vena yang melaluinya pemindahan darah akan memasuki badan anda. Anda akan dipantau semasa pemindahan darah dan sekurang-kurangnya setengah jam selepas itu. Ini termasuk pemantauan tetap tekanan darah dan kadar denyutan jantung anda. Jika anda berasa tidak sihat, sila beritahu doktor anda dengan segera.

Maklumat lanjut: Derma Darah

Maklumat lanjut: Derma plasma

Jika anda ingin mengetahui perkara yang anda perlu pertimbangkan semasa menderma plasma dan bagaimana semuanya berfungsi, baca artikel Menderma plasma.

Apakah risiko pemindahan darah?

Risiko yang berkaitan dengan pemindahan darah jarang berlaku, tetapi biasanya serius. Dalam reaksi transfusi yang dipanggil, darah penderma bertindak balas dengan darah penerima kerana ketidakserasian kumpulan darah. Ini menyebabkan sistem imun memusnahkan darah penderma, yang boleh menyebabkan demam, anemia, jaundis, masalah peredaran darah dan kegagalan buah pinggang. Tindak balas transfusi mungkin berlaku secara langsung semasa transfusi itu sendiri atau mungkin ditangguhkan.

Juga mungkin adalah tindak balas alahan yang nyata sebagai demam, loya, sesak nafas, penurunan tekanan darah, kemerahan, gatal-gatal dan, dalam kes yang jarang berlaku, kejutan.

Jika pesakit menerima banyak pekat sel darah merah, zat besi dalam sel darah merah boleh disimpan di dalam organ dan menyebabkan kerosakan sel dan organ. Hati, jantung, sumsum tulang dan organ penghasil hormon terjejas terutamanya.

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas pemindahan darah?

Selepas pemindahan darah pesakit luar, anda biasanya boleh pulang ke rumah. Jika anda mendapati sebarang ketidakselesaan, seperti loya atau masalah peredaran darah, anda perlu memaklumkan kepada doktor anda dengan segera.

Dengan pemindahan darah yang kerap, kejayaan terapi dipantau. Adalah penting untuk mengukur hemoglobin (pigmen darah merah) dan zat besi berkenaan dengan kelebihan zat besi yang disebabkan oleh pemindahan darah. Kesan sampingan tidak berlaku di sini sehingga organ-organ terjejas dalam fungsinya oleh beban berlebihan.