Jenis Darah: Sistem ABO, Kekerapan, Kepentingan

Apakah kumpulan darah?

Permukaan sel darah merah (eritrosit) terdiri daripada pelbagai struktur seperti protein dan sebatian lipid. Mereka dipanggil antigen kumpulan darah. Setiap orang mempunyai jenis antigen tertentu dan dengan itu kumpulan darah tertentu. Sistem kumpulan darah yang paling penting ialah sistem AB0 dan Rhesus. Di samping itu, terdapat sistem kumpulan darah lain yang boleh menjadi penting dalam kes-kes khas, contohnya:

 • Kell (penting pada pesakit yang memerlukan pemindahan darah yang kerap)
 • Duffy
 • MNSs
 • Kidd
 • Lewis

Antibodi Kumpulan Darah

Berapakah bilangan kumpulan darah dalam sistem AB0?

Sistem AB0 pertama kali diterangkan pada tahun 1901. Ia membezakan empat kumpulan darah: A, B, AB dan 0. Kumpulan darah manakah yang dimiliki oleh seseorang bergantung kepada komposisi dua ciri kecenderungan (genotip).

Kumpulan darah

Genotip

Kumpulan darah: Antibodi

Kumpulan darah A

AA atau A0

Anti-B

Kumpulan darah B

BB atau B0

Anti-A

Kumpulan darah AB

AB

Tiada

Kumpulan darah 0

00

Anti-A dan Anti-B

Berapakah bilangan kumpulan darah yang terdapat dalam sistem Rhesus?

Terdapat lima antigen dalam sistem kumpulan darah Rhesus: D, C, c, E dan e. Ciri utama ialah faktor Rhesus D (faktor Rh). Jika seseorang membawa faktor ini pada eritrositnya, dia adalah Rh-positif. Jika faktor itu tiada, dia Rh-negatif.

Maklumat lanjut: Faktor Rh

Apakah kumpulan darah yang paling jarang, apakah kumpulan darah yang paling biasa?

Kumpulan darah AB amat jarang berlaku. Di Jerman, ia hanya terdapat dalam kira-kira lima peratus daripada populasi. Secara keseluruhan, kekerapan kumpulan darah di Jerman adalah seperti berikut:

Kumpulan darah AB0 dan Rh (Jerman)

Kumpulan darah A positif

37%

Kumpulan darah A negatif

6%

Kumpulan darah B positif

9%

Kumpulan darah B negatif

2%

Kumpulan darah 0 positif

35%

Kumpulan darah 0 negatif

6%

Kumpulan darah AB positif

4%

Kumpulan darah AB negatif

1%

Bilakah kumpulan darah ditentukan?

Kumpulan darah ditentukan dalam kes berikut:

 • Penjagaan pencegahan semasa mengandung dan untuk bayi baru lahir
 • Penyediaan kad kecemasan
 • Penyediaan pemindahan darah, contohnya sebelum pembedahan atau dalam kes anemia yang teruk
 • Penyediaan pemindahan organ
 • Soalan forensik-kriminalistik

Kumpulan darah: kepentingan dalam perubatan transfusi

Jika pesakit secara tidak sengaja diberi transfusi yang tidak serasi AB0, ini boleh membawa akibat yang serius (seperti yang diterangkan di atas): Pemusnahan eritrosit yang dibekalkan (hemolisis intravaskular) berlaku, yang dalam kes paling teruk membawa kepada kegagalan organ dan kematian. Komplikasi lain yang mungkin intoleransi adalah:

 • rasa lesu dan loya
 • @ Berpeluh
 • Peredaran darah runtuh dengan kegagalan buah pinggang seterusnya
 • Masalah pernafasan

Dalam kes pemindahan organ, doktor juga mesti berhati-hati untuk memastikan kumpulan darah penderma organ dan penerima organ sepadan. Jika tidak, terdapat risiko organ penderma akan ditolak dalam badan baru. Walau bagaimanapun, dalam kes luar biasa, prarawatan khas boleh membolehkan pemindahan organ yang tidak serasi AB0 mungkin.

Kumpulan darah manakah yang serasi?

Oleh kerana akibat serius pemindahan darah yang salah, adalah sangat penting dalam perubatan transfusi untuk menentukan kumpulan darah darah penderma dan penerima dengan teliti. Untuk pekat sel darah merah (RBC), "pasangan" berikut dianggap sepadan:

Kumpulan darah pesakit

A

B

AB

0

Kumpulan Darah EC

A atau 0

B atau 0

AB, A, B atau 0

0

Pesakit dengan kumpulan darah AB tidak mempunyai antibodi terhadap kumpulan darah lain dan boleh menerima semua kemungkinan pekat sel merah. Oleh itu, kumpulan darah ini dipanggil penerima universal.

Apakah ujian di sisi katil?

Dengan ujian di sisi katil, doktor memeriksa ciri kumpulan darah pesakit sekali lagi sebelum pemindahan darah untuk mengecualikan campuran dengan kepastian mutlak. Untuk melakukan ini, dia mengambil beberapa titik darah daripada pesakit. Ini kemudian diletakkan pada medan ujian khas yang antiserum telah digunakan. Jika antigen bersentuhan dengan antibodi yang ditujukan kepada mereka, darah bergumpal bersama. Walau bagaimanapun, jika kumpulan darah sepadan, pemindahan darah boleh diberikan.

Ketidakserasian kumpulan darah pada ibu & anak