Salur Darah: Struktur dan Fungsi

Apakah saluran darah?

Salur darah adalah organ berongga. Dengan panjang kira-kira 150,000 kilometer, struktur tiub berongga ini mewujudkan rangkaian yang saling berkaitan yang berjalan melalui seluruh badan kita. Disambungkan secara bersiri, ia mungkin untuk mengelilingi bumi hampir 4 kali.

Salur darah: struktur

Dinding kapal menutup rongga, yang dipanggil lumen, di mana darah mengalir - sentiasa dalam satu arah sahaja. Dinding kapal yang lebih kecil biasanya satu lapisan, dinding kapal yang lebih besar tiga lapisan:

  • Lapisan dalam (intima, tunica intima): Lapisan nipis sel endothelial. Ia mengelak kapal dan memastikan pertukaran bahan dan gas antara darah dan dinding saluran.
  • Lapisan tengah (media, tunika media): Terdiri daripada otot licin dan tisu penghubung elastik, yang perkadarannya berbeza-beza bergantung pada vesel. Mengatur lebar kapal.
  • Lapisan luar (adventitia, tunica externia): Terdiri daripada gentian kolagen dan jaring elastik, mengelilingi saluran darah di bahagian luar dan menambatnya pada tisu sekeliling.

Pelbagai saluran darah dalam badan berbeza dari segi panjang, diameter dan ketebalan dinding saluran. Bergantung pada fungsi saluran darah, lapisan dinding individu lebih atau kurang jelas atau tidak hadir sama sekali.

Apakah fungsi saluran darah?

Salur darah mengangkut darah - dan oleh itu oksigen, nutrien, hormon dan lain-lain - ke seluruh badan. - melalui seluruh badan.

Akhir sekali, saluran darah yang banyak sepanjang kilometer menyimpan beberapa liter darah (kira-kira lima liter pada orang dewasa).

Di manakah saluran darah terletak?

Salur darah mengalir ke seluruh badan untuk memastikan bekalan yang optimum. Sesetengahnya terletak secara cetek di bawah kulit, yang lain jauh di dalam, tertanam dalam tisu atau otot.

Dalam perjalanan melalui badan, darah melalui pelbagai jenis saluran. Bersama-sama mereka membentuk rangkaian yang saling berkaitan dan menjamin aliran darah yang tidak terganggu dalam satu arah, dari jantung ke pinggir dan dari sana kembali ke jantung:

Peredaran darah besar ini (peredaran sistemik) bermula di sebelah kiri jantung: ia mengepam darah kaya oksigen ke dalam badan melalui arteri utama (aorta). Cawangan utama (arteri) yang tebal bercabang dari aorta, yang terbahagi kepada salur darah yang lebih kecil dan lebih kecil (arteriol) dan akhirnya bergabung menjadi salur terkecil (kapilari). Ini membentuk rangkaian kapilari bercabang halus di mana oksigen dan nutrien dihantar ke tisu sekeliling. Darah yang kini terdeoksigen dan kurang nutrien mengalir dari rangkaian kapilari ke dalam salur yang lebih besar sedikit (venula). Venula pula mengalir ke vena yang membawa darah melalui vena kava superior dan inferior kembali ke jantung, iaitu ke bahagian kanan jantung.

Arteri dan urat bersama-sama membentuk 95 peratus dan oleh itu majoriti saluran darah. Mereka biasanya terletak berdekatan antara satu sama lain. Baki lima peratus terdiri daripada kapilari.

Hanya beberapa bahagian badan yang tidak mempunyai saluran darah sama sekali. Ini termasuk lapisan paling luar kulit serta kornea, rambut dan kuku, enamel gigi dan kornea mata.

Arteri

Arteri mengangkut darah dari jantung ke pinggir. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai jenis saluran darah ini dalam artikel Arteri.

Aorta

Aorta adalah arteri terbesar dalam badan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya dalam artikel Aorta.

Vena

Vena membawa darah dari pinggir kembali ke jantung. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Veins.

Vena kava atas dan bawah

Anda boleh mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang dua urat terbesar dalam badan dalam artikel Vena cava.

Urat portal

Darah dari rongga perut diangkut ke hati melalui vena portal. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai urat istimewa ini dalam artikel Urat portal.

Kapilari

Arteri dan urat bersambung antara satu sama lain melalui rangkaian pembuluh yang sangat halus. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Kapilari.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan saluran darah?

“Vena varikos, yang kebanyakannya berlaku pada kaki, adalah diluaskan, urat cetek berliku-liku. Mereka berkembang apabila darah tidak dapat mengalir dengan betul dari urat, yang boleh mempunyai pelbagai sebab. Vena varikos juga boleh terbentuk di bahagian lain badan, seperti esofagus.

Keradangan urat dangkal dengan pembentukan bekuan darah dipanggil trombophlebitis. Ia terutamanya berlaku di kaki. Jika bekuan darah terbentuk dalam urat dalam, ini dipanggil phlebothrombosis.

Penyakit lain pada saluran darah termasuk sindrom Raynaud, arteritis sel gergasi dan kekurangan vena kronik (kekurangan vena kronik).