Blueberry: Adakah ia membantu melawan cirit-birit?

Apakah kesan blueberry?

Pelbagai bahan menyumbang kepada kesan penyembuhan beri biru, antaranya terutamanya tanin. Mereka mempunyai kesan astringen pada membran mukus, anti-radang dan antibakteria.

Bahan penting lain ialah antosianin. Mereka bertindak sebagai antioksidan yang kuat, iaitu mereka mempunyai keupayaan untuk memintas dan meneutralkan sebatian oksigen agresif (radikal bebas) yang merosakkan sel dalam darah.

  • Berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, buah beri kering boleh digunakan secara dalaman untuk cirit-birit ringan dan luaran untuk keradangan ringan pada membran mukus mulut dan tekak.
  • Ekstrak kering daripada beri biru segar boleh digunakan secara dalaman terhadap kaki yang berat (berkaitan dengan gangguan peredaran ringan pada urat) dan untuk melegakan urat labah-labah.

Perubatan rakyat juga menggunakan bilberi untuk muntah, pendarahan dan buasir, serta ulser dan penyakit kulit yang kurang sembuh. Keberkesanan dalam kes ini tidak terbukti.

Bagaimanakah bilberi digunakan?

Bilberi boleh digunakan sebagai ubat rumah atau dalam bentuk persediaan siap sedia.

Blueberry sebagai ubat rumah

Anda boleh minum secawan teh buah blueberry yang baru disediakan beberapa kali sehari. Dos harian adalah dari 20 hingga 60 gram beri biru kering. Ia sah bukan sahaja untuk orang dewasa, tetapi juga untuk kanak-kanak lebih sepuluh tahun dan remaja.

Untuk kumpulan umur yang lain, dos harian berikut disyorkan:

  • satu hingga tiga tahun: 10 – 15 gram
  • empat hingga sembilan tahun: 15 – 20 gram

Untuk kegunaan luaran beri biru untuk membran mukus yang meradang mulut atau tekak adalah rebusan teh yang berguna untuk berkumur atau berkumur. Untuk melakukan ini, anda boleh mencurahkan tiga sudu besar blueberry kering dengan setengah liter air sejuk, panaskan, reneh selama 30 minit dan kemudian tapis. Berkumur dengannya beberapa kali sehari atau bilas mulut anda.

Persediaan sedia dengan beri biru

Terdapat juga penyediaan siap berasaskan beri biru. Ini termasuk, sebagai contoh, beri biru kering dan serbuk, serta dragée dengan antosianin yang diasingkan daripada beri biru segar (untuk meningkatkan penglihatan malam). Gunakan persediaan sedemikian seperti yang diarahkan dalam sisipan bungkusan atau seperti yang disyorkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh blueberry?

Perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan beri biru

Gunakan hanya beri biru kering untuk merawat cirit-birit. Beri segar meningkatkan cirit-birit - sebenarnya, ia mempunyai kesan pencahar yang ringan.

Memandangkan tiada hasil penyelidikan lagi tersedia mengenai rawatan kanak-kanak di bawah umur empat tahun, rawatan kanak-kanak kecil dengan beri biru harus dielakkan.

Dalam perubatan rakyat, teh yang diperbuat daripada daun blueberry kadangkala disyorkan (contohnya, untuk cirit-birit). Walau bagaimanapun, kerana daun dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan gejala keracunan, penggunaannya tidak disyorkan - walaupun dalam dos yang rendah untuk masa yang lama!

Bagaimana untuk mendapatkan blueberry dan produk mereka

Fakta menarik tentang beri biru

Blueberry (juga blueberry, Vaccinium myrtillus) tergolong dalam keluarga heather (Ericaceae). Ia tersebar luas di kawasan sejuk dan sederhana sejuk di hemisfera utara. Di selatan (kira-kira Eropah Tengah) ia mendaki ke zon alpine.