BNP dan NT-proBNP

Apakah BNP?

BNP adalah hormon dan memainkan peranan penting dalam pengawalan keseimbangan air-garam dan tekanan darah. BNP atau prekursornya dihasilkan terutamanya oleh sel-sel otot dalam ventrikel jantung. Di samping itu, kelenjar adrenal dan otak juga menghasilkan BNP, tetapi hanya dalam kuantiti yang kecil.

Singkatan BNP adalah singkatan kepada "Brain Natriuretic Peptide". Perkataan Inggeris untuk otak merujuk kepada fakta bahawa saintis pertama kali menemui protein hormon aktif dalam otak babi. “Natriuretik” bermaksud BNP meningkatkan perkumuhan natrium dalam air kencing.

BNP kini juga dikenali dengan nama yang lebih sesuai "B-type natriuretic peptide".

NT-proBNP

Seperti BNP sendiri, ini sesuai untuk menilai kekurangan jantung (kegagalan jantung). Malah, doktor biasanya lebih suka NT-proBNP kerana ia mempunyai kelebihan praktikal: Ia lebih stabil dan dengan itu kekal dalam darah lebih lama daripada BNP aktif. Ini menjadikan NT-proBNP lebih mudah dikesan. Walau bagaimanapun, ia lebih bergantung kepada umur dan fungsi buah pinggang daripada BNP.

Nilai BNP dan nilai NT-proBNP tidak dapat dibandingkan secara langsung! Malah, beberapa faktor mempengaruhi NT-proBNP lebih daripada BNP. Ini benar untuk kerosakan buah pinggang, contohnya.

Peptida natriuretik

Terdapat peptida natriuretik lain (peptida = protein kecil) selain BNP. ANP (atrial natriuretic peptide) amat penting. Seperti BNP, ia dihasilkan terutamanya oleh sel otot jantung dan pada mulanya dalam bentuk prekursor. Dan ia juga terlibat dalam pengawalan keseimbangan air-garam.

Bilakah untuk menentukan BNP dan NT-proBNP?

 • Kegagalan jantung: BNP dan NT-proBNP membantu untuk mendiagnosis atau mengecualikan kegagalan jantung, untuk memantau perjalanan dan terapi penyakit dan untuk menilai prognosis.
 • Sakit dada ditambah sesak nafas: Di sini, BNP dan NT-proBNP (dan parameter lain) memberikan petunjuk sama ada puncanya terletak pada jantung atau dalam paru-paru (nilai yang diukur normal = bukan sebab berkaitan jantung).
 • Angina pectoris dan infarksi miokardium: doktor menggunakan nilai diukur BNP dan NT-proBNP, antara lain, untuk menilai prognosis dalam angina pectoris, infarksi miokardium akut dan selepas infarksi miokardium.
 • Penilaian risiko kegagalan jantung: Pada pesakit yang berisiko menghidap penyakit kardiovaskular (cth. diabetes), pengukuran BNP atau NT-proBNP membantu mengesan penurunan output jantung pada peringkat awal.
 • Embolisme pulmonari: Ia boleh mengakibatkan kegagalan jantung kanan. Parameter seperti BNP atau NT-proBNP membolehkan untuk menilai dengan lebih baik risiko komplikasi dan prognosis sedemikian.
 • ubat yang berpotensi merosakkan jantung: Pengukuran BNP atau NT-proBNP digunakan untuk memantau terapi. Dadah yang berpotensi merosakkan jantung termasuk antrasiklin dan trastuzumab (digunakan dalam terapi kanser).

BNP dan NT-proBNP: Nilai normal

BNP kurang daripada 35 pg/ml dan NT-proBNP kurang daripada 125 pg/ml secara amnya dianggap normal dalam erti kata: Kemungkinan besar tiada kegagalan jantung.

Doktor mengesyaki kegagalan jantung jika pesakit menunjukkan simptom tipikal sesak nafas (dispnea), keletihan dan penahanan air (edema), contohnya di kaki. Jika simptom ini berlaku dalam tempoh yang singkat, puncanya boleh menjadi kekurangan jantung akut. Seorang doktor boleh menilai sama ada ini sebenarnya berlaku dengan mengukur BNP dan/atau NT-proBNP:

Nilai yang diukur

Pengertian

BNP < 100 pg/ml atau

NT-proBNP < 300 pg/ml

kegagalan jantung akut sangat tidak mungkin

BNP ≥ 100 pg/ml atau

NT-proBNP ≥ 300 pg/ml

Kegagalan jantung akut berkemungkinan

Nilai yang diukur

Pengertian

BNP < 35 pg/ml atau

NT-proBNP < 125 pg/ml

kegagalan jantung kronik sangat tidak mungkin

BNP ≥ 35 pg/ml atau

NT-proBNP ≥ 125 pg/ml

Kegagalan jantung kronik mungkin

Kegagalan jantung tidak boleh didiagnosis berdasarkan bacaan BNP/NT-proBNP sahaja! Pemeriksaan lanjut diperlukan untuk ini (di atas semua ultrasound jantung). Nilai di atas juga merupakan nilai garis panduan menurut Persatuan Kardiologi Eropah. Pelbagai faktor (cth. jantina) mempengaruhi nilai had untuk pesakit masing-masing (lihat di bawah).

Apabila mentafsir nilai yang diukur, doktor mesti mengambil kira bahawa sebagai tambahan kepada otot jantung yang lemah, banyak faktor lain juga mempengaruhi paras darah BNP dan NT-proBNP. Sebagai contoh, nilai standard BNP dan NT-proBNP bergantung, antara lain, pada umur dan jantina pesakit: Mereka meningkat dengan tahun hidup dan secara amnya lebih tinggi pada wanita berbanding lelaki.

Jadual berikut menyediakan orientasi kepada nilai standard NT-proBNP (nilai normal) dalam pg/ml:

Umur

perempuan

lelaki

up to 2 days

321 – 11.987 pg/ml

3 untuk hari 11

263 – 5.918 pg/ml

12 hari hingga 12 bulan

37 – 646 pg/ml

1 untuk 3 tahun

< 320 pg/ml

4 untuk 6 tahun

< 190 pg/ml

7 untuk 9 tahun

< 145 pg/ml

10 tahun

< 112 pg/ml

11 tahun

< 317 pg/ml

12 tahun

< 186 pg/ml

13 tahun

< 370 pg/ml

14 tahun

< 363 pg/ml

15 tahun

< 217 pg/ml

16 tahun

< 206 pg/ml

17 tahun

< 135 pg/ml

18 untuk 44 tahun

< 130 pg/ml

< 86 pg/ml

45 untuk 54 tahun

< 249 pg/ml

< 121 pg/ml

55 untuk 64 tahun

< 287 pg/ml

< 210 pg/ml

65 untuk 74 tahun

< 301 pg/ml

< 376 pg/ml

dari 75 tahun

< 738 pg/ml

< 486 pg/ml

Nilai terukur untuk BNP dan NT-proBNP juga boleh dinyatakan dalam unit nanogram per liter (ng/l) dan bukannya picogram per mililiter (pg/ml). Nilai sepadan antara satu sama lain, iaitu, 1 ng/l = 1 pg/ml.

Keterukan dan prognosis dalam kegagalan jantung

Nilai makmal ini juga berguna untuk menilai prognosis pesakit. Jika NT-proBNP berkurangan dari semasa ke semasa dalam pesakit kegagalan jantung, ini menunjukkan penurunan risiko komplikasi kardiovaskular.

Bilakah BNP dan NT-proBNP dinaikkan?

Apabila BNP dan NT-proBNP meningkat dalam darah, dalam banyak kes ia disebabkan oleh kegagalan jantung. Melihat pelepasan dan tindakan hormon menjelaskan mengapa:

Lepaskan apabila tekanan meningkat

Apabila tekanan dalam jantung meningkat, sel otot jantung melepaskan hormon natriuretik BNP dan ANP (masing-masing sebagai prekursor, yang kemudiannya menimbulkan hormon aktif). Kedua-dua hormon menyebabkan buah pinggang mengeluarkan lebih banyak natrium dan air (kesan natriuretik dan diuretik). Ini mengurangkan jumlah darah - tekanan darah menurun, yang melegakan jantung.

Peningkatan tekanan pada jantung yang lemah

Peningkatan tekanan dalam jantung boleh mempunyai pelbagai sebab. Kadangkala sejumlah besar darah dalam aliran darah atau tekanan darah yang sangat tinggi bertanggungjawab. Walau bagaimanapun, tekanan dalam jantung juga meningkat apabila jantung lemah:

Kekuatan otot jantung yang lemah tidak mencukupi untuk mengepam darah dengan cekap ke seluruh badan. Akibatnya, ia kembali ke dalam hati. Ini menyebabkan tekanan meningkat, di mana sel otot jantung melepaskan BNP dan ANP.

Punca lain peningkatan bacaan

Selain kegagalan jantung, faktor lain juga boleh meningkatkan BNP dan NT-proBNP. Berikut adalah senarai sebab penting lain:

 • penyakit jantung lain seperti kecacatan injap, fibrilasi atrium, penebalan otot jantung (disebabkan oleh penyakit atau pada atlet yang berdaya saing)
 • Kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang)
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Tekanan tinggi dalam paru-paru (hipertensi pulmonari)
 • Diabetes
 • stroke
 • "Keracunan darah" (sepsis)
 • Hipertiroidisme (kelenjar tiroid yang terlalu aktif)
 • Mengambil penyekat beta (cth. untuk kegagalan jantung, tekanan darah tinggi)

Di samping itu, tekanan fizikal sejurus sebelum atau semasa pengumpulan sampel darah boleh menjadi sebab untuk nilai BNP/NT-proBNP terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, peningkatan ini hanya jangka pendek.

Bilakah BNP atau NT-proBNP dikurangkan?

BNP dan NT-proBNP tidak boleh terlalu rendah (tiada had yang lebih rendah). Walau bagaimanapun, beberapa faktor boleh menyebabkan bacaan menjadi lebih rendah daripada biasa.

Ini adalah kes, sebagai contoh, jika anda sangat berlebihan berat badan (obesiti) – serta semasa terapi dengan ACE inhibitor dan diuretik. Pakar perubatan menetapkan kedua-dua kumpulan bahan aktif untuk kegagalan jantung kronik dan tekanan darah tinggi, antara lain.

Pada pesakit yang mengambil ARNI, nilai NT-proBNP sesuai untuk memantau kemajuan - tetapi bukan nilai BNP, kerana ini meningkat disebabkan oleh ubat. ARNI yang tersedia pada masa ini ialah sacubitril/valsartan.

Nilai BNP/NT-proBNP terlalu tinggi: Apa yang perlu dilakukan?

Jika kegagalan jantung adalah penjelasan yang mungkin atau berkemungkinan untuk BNP dan/atau NT-proBNP dinaikkan, doktor akan melakukan ujian lanjut. Mereka adalah perlu untuk mengesahkan syak wasangka kegagalan jantung. Pemeriksaan ultrasound jantung (ekokardiografi) amat penting. Jika diagnosis kegagalan jantung kemudian ditubuhkan, doktor memulakan terapi yang sesuai.

Penyebab patologi lain bagi peningkatan BNP atau NT-proBNP (cth., kerosakan buah pinggang) juga mesti dirawat dengan sewajarnya sebaik sahaja diagnosis disahkan.

Juga, tanya pembekal penjagaan kesihatan anda apa yang boleh anda lakukan untuk membantu kesihatan anda jika anda telah meningkatkan tahap BNP/NT-proBNP.