Gangguan Dismorfik Badan: Diagnosis, Terapi

Gambaran ringkas

 • Diagnosis: Soal selidik ujian psikologi, pengecualian kemungkinan penyakit sebenar yang mencacatkan rupa
 • Gejala: Keasyikan mental yang berterusan dengan kekurangan fizikal yang dirasakan, perubahan tingkah laku, tekanan psikologi
 • Punca dan faktor risiko: Faktor psikososial dan biologi, pengalaman zaman kanak-kanak, faktor risiko adalah penderaan, pengabaian, buli; kimia otak terganggu (metabolisme serotonin) diandaikan
 • Rawatan: Terapi tingkah laku kognitif, rawatan ubat dengan antidepresan (inhibitor pengambilan semula serotonin terpilih SSRI, )
 • Prognosis: Jika tidak dirawat, gangguan dismorfik badan sering berkembang secara kronik hingga ke tahap khayalan; berisiko tinggi untuk membunuh diri; terapi menunjukkan hasil yang baik

Apa itu dysmorphophobia?

Orang yang mengalami dysmorphophobia, juga dikenali sebagai gangguan dismorfik badan, sentiasa memikirkan penampilan mereka. Mereka yang terjejas berasa cacat, walaupun tidak ada sebab objektif untuk ini. Walaupun sebahagian daripada badan sebenarnya tidak sesuai dengan ideal kecantikan biasa, mereka yang terjejas menganggap ini lebih buruk daripada yang sebenarnya.

Dysmorphophobia mempunyai akibat yang meluas untuk kehidupan sosial dan profesional. Mereka yang terjejas menarik diri daripada rakan dan keluarga kerana mereka malu dengan penampilan mereka. Mereka mengabaikan kerja mereka. Lebih separuh daripada mereka yang terjejas mempunyai pemikiran untuk membunuh diri. Oleh itu, Dysmorphophobia juga meningkatkan risiko bunuh diri.

Gangguan dismorfik badan (BDD) dimasukkan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) Persatuan Psikiatri Amerika sebagai gangguan obsesif-kompulsif. Ini kerana orang yang mengalami dysmorphophobia menunjukkan tingkah laku yang serupa dengan orang yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif.

Dalam "Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan" (ICD-10) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dismorfofobia bukan khayalan diklasifikasikan sebagai "gangguan somatoform" sebagai varian hipokondriasis. Jika pemikiran dan tingkah laku khayalan ditambah, ia diklasifikasikan sebagai "gangguan khayalan".

Berapa ramai orang yang terjejas oleh dysmorphophobia?

Dismorfia otot, gangguan dismorfik otot

Varian khas dysmorphophobia ialah dismorfia otot atau "gangguan dismorfik otot", yang terutamanya memberi kesan kepada lelaki. Mereka menganggap badan mereka tidak cukup berotot atau berasa terlalu kecil. Walaupun badan mereka sudah menyerupai atlet profesional, mereka tetap tidak menyukainya. Oleh itu, sesetengah orang mula berlatih secara berlebihan. Ketagihan otot juga dikenali sebagai kompleks Adonis atau anoreksia songsang (anoreksia terbalik).

Sama seperti orang anoreksia, lelaki mempunyai persepsi yang herot terhadap tubuh mereka. Walau bagaimanapun, daripada mengelakkan kalori, mereka memberi tumpuan kepada makan makanan yang kaya dengan protein. Sesetengah, dalam keadaan terdesak, beralih kepada steroid anabolik untuk membina jisim otot secepat mungkin.

Tidak jelas berapa ramai orang yang terjejas oleh dismorfia otot. Di kalangan ahli bina badan, dianggarkan sekitar sepuluh peratus. Pakar beranggapan bahawa bilangan orang yang terjejas akan terus meningkat. Sebabnya ialah lelaki kini juga berada di bawah tekanan untuk menyesuaikan diri dengan kecantikan yang ideal.

Bagaimanakah dysmorphophobia boleh diuji atau didiagnosis?

Terdapat beberapa ujian diri di internet yang membenarkan penilaian awal dysmorphophobia. Walau bagaimanapun, ujian dysmorphophobia yang ditadbir sendiri tidak menggantikan diagnosis oleh pakar psikiatri atau ahli psikologi. Soalan ujian sedemikian adalah serupa dengan soalan yang ditanya oleh pengamal (lihat di bawah) dan ditimbang menggunakan sistem mata.

Untuk mendiagnosis dysmorphophobia, pakar psikiatri atau psikoterapi menjalankan temu bual sejarah perubatan terperinci. Menggunakan soalan berdasarkan kriteria diagnostik, pakar cuba mendapatkan gambaran menyeluruh tentang gejala. Ahli terapi biasanya menggunakan soal selidik psikologi khas sebagai panduan.

Pakar psikiatri atau ahli psikologi boleh bertanya soalan berikut untuk mendiagnosis dysmorphophobia:

 1. Adakah anda berasa cacat dengan penampilan anda?
 2. Berapa banyak masa sehari yang anda habiskan untuk menangani kelemahan luaran?
 3. Adakah anda menghabiskan banyak masa setiap hari melihat cermin?
 4. Adakah anda mengelakkan hubungan dengan orang lain kerana anda malu dengan penampilan anda?
 5. Adakah anda merasa terbeban dengan pemikiran tentang penampilan anda?

Selepas perundingan, ahli terapi akan membincangkan pilihan rawatan dan langkah seterusnya dengan anda.

Apabila membuat diagnosis, ahli terapi biasanya juga akan menolak kemungkinan bahawa penyakit yang mencacatkan sebenarnya ada.

Gejala

Yang lain segan melihat cermin dan tidak berani lagi keluar di khalayak ramai. Sebagai peraturan, orang yang mengalami dysmorphophobia cuba menyembunyikan kelemahan kecantikan yang mereka bayangkan. Ada yang kerap menjalani pembedahan kosmetik atau cuba mengubah penampilan mereka sendiri. Tetapi semua ini tidak menyelesaikan masalah - mereka terus berasa malu dengan penampilan mereka. Dysmorphophobia selalunya disertai dengan gejala kemurungan seperti kemurungan dan keputusasaan.

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5), simptom berikut mesti digunakan untuk diagnosis dysmorphophobia:

 1. Mereka yang terjejas terlalu sibuk dengan kecacatan kecantikan yang sepatutnya tidak dapat dikenali oleh orang lain atau hanya kecil.
 2. Cacat kecantikan yang sepatutnya berulang kali mendorong mereka yang terjejas kepada tingkah laku atau tindakan mental tertentu. Mereka sentiasa memeriksa penampilan mereka di cermin, terlibat dalam dandanan yang berlebihan, meminta orang lain untuk mengesahkan bahawa mereka tidak hodoh (tingkah laku meyakinkan) atau membandingkan diri mereka dengan orang lain.
 3. Mereka yang terjejas mengalami keasyikan yang berlebihan dengan penampilan luaran mereka, dan ia memberi kesan kepada mereka dalam bidang sosial, profesional atau lain-lain bidang kehidupan yang penting.

Dalam sesetengah kes, dysmorphophobia berlaku dalam kombinasi dengan khayalan. Orang yang terjejas kemudiannya benar-benar yakin bahawa persepsi mereka terhadap tubuh mereka sendiri sepadan dengan realiti. Penghidap lain, sebaliknya, sedar bahawa persepsi diri mereka tidak sesuai dengan realiti.

Sebab dan faktor risiko

Pakar percaya bahawa dysmorphophobia disebabkan oleh gabungan faktor biologi dan psikososial. Nilai-nilai yang disampaikan dalam masyarakat juga mempunyai pengaruh yang penting. Kecantikan sangat dihargai. Media memperkukuh kepentingan penampilan dengan menyampaikan tanggapan bahawa kecantikan membuat orang gembira.

Doktor merujuk kepada gangguan dismorfik badan sebagai "gangguan perwakilan badan intrapsychic"; imej badan yang dirasakan tidak sepadan dengan imej badan objektif.

Faktor psikososial

Terdapat petunjuk bahawa pengalaman pada zaman kanak-kanak memainkan peranan yang menentukan. Pengalaman penderaan dan pengabaian pada zaman kanak-kanak adalah faktor risiko untuk perkembangan dysmorphophobia. Kanak-kanak yang membesar dengan perlindungan berlebihan dan ibu bapanya mengelakkan konflik juga berisiko.

Usikan dan buli, yang merosakkan harga diri, dalam beberapa kes menyumbang kepada mereka yang terjejas semakin mempersoalkan penampilan mereka. Orang yang mempunyai harga diri yang rendah dan cenderung menjadi pemalu dan cemas amat terdedah.

Faktor biologi

Pakar percaya bahawa faktor biologi juga mempengaruhi perkembangan keadaan. Mereka mengesyaki gangguan dalam keseimbangan serotonin neurotransmitter. Andaian ini disokong oleh fakta bahawa rawatan dengan perencat pengambilan semula serotonin terpilih (SSRI, ubat psikotropik daripada kumpulan antidepresan) sering membantu dengan dysmorphophobia.

Mengekalkan faktor

Pemikiran dan tingkah laku tertentu mengekalkan gejala dysmorphophobia. Mereka yang terjejas selalunya mempunyai standard perfeksionis dan tidak boleh dicapai untuk penampilan mereka. Mereka menumpukan banyak perhatian pada penampilan mereka dan oleh itu lebih menyedari perubahan atau penyelewengan daripada ideal mereka. Penampilan mereka sentiasa kelihatan tidak menarik bagi mereka berbanding dengan ideal yang mereka inginkan.

Penarikan diri sosial dan sentiasa melihat cermin menguatkan perasaan menjadi hodoh. Tingkah laku keselamatan ini mengukuhkan keyakinan seseorang bahawa terdapat sebab yang baik untuk tidak menunjukkan diri mereka di khalayak ramai.

Rawatan

Untuk rawatan yang berjaya, pakar mengesyorkan terapi tingkah laku kognitif dan ubat. Terapi dijalankan sama ada secara pesakit luar atau pesakit dalam.

Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif memberi tumpuan kepada pemikiran yang herot dan tingkah laku keselamatan. Pada permulaan terapi, ahli terapi terlebih dahulu menerangkan punca, gejala dan rawatan dysmorphophobia kepada pesakit secara terperinci. Lebih biasa mereka yang terjejas dengan gangguan itu, lebih mudah bagi mereka untuk mengenali gejala dalam diri mereka sendiri.

Bahagian penting terapi juga adalah untuk mengenal pasti kemungkinan punca gangguan. Apabila punca muncul ke permukaan, ramai pesakit menyedari bahawa kebimbangan tentang penampilan mereka hanyalah ungkapan masalah yang lebih mendalam.

Dalam terapi, mereka yang terjejas belajar mengenali dan mengubah fikiran yang tertekan. Tuntutan perfeksionis dibalas dengan tuntutan yang realistik dan boleh dicapai. Selain pemikiran, tingkah laku tertentu memainkan peranan penting dalam rawatan. Ramai orang tidak berani lagi keluar di khalayak ramai kerana takut dinilai oleh orang lain.

Apabila berhadapan dengan ketakutan mereka, mereka yang terjejas mengalami bahawa ketakutan mereka adalah tidak benar. Pengalaman orang lain yang tidak menyedari kelemahan mereka mengubah pemikiran mereka. Dengan konfrontasi berulang dengan situasi yang ditakuti, ketidakpastian surut dan ketakutan berkurangan.

Semasa rawatan pesakit dalam, pesakit bersedia untuk kemungkinan berulang sebelum mereka dibenarkan keluar. Ini kerana ramai penghidap kembali kepada corak tingkah laku lama dalam persekitaran biasa mereka. Akhirnya, matlamat terapi adalah untuk pesakit menggunakan teknik yang telah mereka pelajari tanpa bantuan pihak luar.

Rawatan ubat

Sejumlah antidepresan telah terbukti berkesan sebagai ubat untuk rawatan dysmorphophobia. Dalam kombinasi dengan rawatan psikoterapeutik, oleh itu pengamal sering juga memberikan perencat pengambilan semula serotonin terpilih (SSRI).

Mereka meningkatkan tahap serotonin neurotransmitter yang meningkatkan mood di otak dan sering menyumbang kepada peningkatan dalam gejala. SSRI tidak ketagihan, tetapi kadangkala menyebabkan loya, kegelisahan dan disfungsi seksual sebagai kesan buruk.

Kursus penyakit dan prognosis

Risiko percubaan bunuh diri meningkat dengan tempoh dan keterukan dysmorphophobia. Oleh itu, pengesanan awal dan rawatan dysmorphophobia meningkatkan peluang terapi yang berjaya.