Pembentukan badan dan arthrosis bahu | Latihan yang perlu diikuti sekiranya arthrosis bahu (omarthrosis)

Pembentukan badan dan arthrosis bahu

In bina badan, kesakitan sering berlaku. Selain kesakitan otot sementara, ini juga boleh berlaku sakit sendi. Oleh kerana otot-otot besar seperti otot pektal juga dilatih oleh pergerakan di bilah bahu, sendi sering terkena beban yang sangat berat.

Ini menekan permukaan sendi antara satu sama lain dan dengan demikian meletakkan beban berat pada sendi. Sekiranya latihan di bina badan dengan beban seperti itu dilakukan hanya dengan cara yang tidak betul, ini sudah menjadi tekanan yang lebih besar pada sendi. Kekurangan regenerasi dan rehat juga sering menjadi penyebab kesakitan dalam sendi bahu semasa bina badan.

Oleh kerana tujuan latihan tidak boleh dilepaskan atau tidak boleh diterapkan untuk waktu yang lama, sedikit kesakitan sering ditekan. Mereka menjadi lebih kuat dari masa ke masa dan boleh menjadi sakit kronik. Latihan berlebihan dari sendi bahu semasa latihan berat dan bina badan boleh menjadi penyebab perkembangan awal arthrosis. Terutama ketika menekan bangku, aduan tersebut timbul kerana teknik yang salah dan kestabilan sendi yang tidak mencukupi tali pinggang bahu.

Dadah

Dadah sering digunakan untuk meredakan sakit bahu arthrosis dan untuk mengurangkan proses keradangan.

  • Selalunya apa yang dipanggil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) digunakan untuk membantu pesakit. Bahan-bahan ini menekan pengeluaran prostaglandin, sakit dan bahan radang badan sendiri.

    Antara wakil NSAID adalah ASS, Ibuprofen or Diclofenac.

  • Alternatif untuk NSAID adalah apa yang disebut COX-2 inhibitor (Coxibe) yang secara khusus menghalang enzim tertentu (cyclooxigenase 2) yang bertanggungjawab untuk perkembangan kesakitan. Coxibe umumnya lebih baik diterima daripada NSAID (yang boleh menyebabkan masalah pada perut jika digunakan secara berterusan) dan boleh diambil dalam jangka masa yang lebih lama.
  • Analgesik opioid juga boleh digunakan untuk kesakitan yang teruk. Dadah yang lemah dalam kumpulan ini termasuk codeine, buprenorphine atau fentanyl.
  • Mengiringi klasik ubat penahan sakit, tampalan haba capsaicin, cakar syaitan akar atau willow ekstrak kulit kayu dapat membantu mengurangkan gejala.