Bantal Bog: Apa itu? | Terapi Panas sebagai Fisioterapi

Bantal Bog: Apa itu?

Bantal Moor adalah bantal yang tersedia dalam pelbagai ukuran dan mengandungi tambatan dari kawasan tambatan yang berbeza, bergantung pada pengeluarnya. Bantal bog dihasilkan terutamanya untuk tujuan perubatan dan biasanya terdiri dari kerajang plastik di mana rawa diisi. Bergantung pada pengeluarnya, jangka hayat bantal bog adalah beberapa tahun.

Dalam kebanyakan kes, bantal rawa dapat digunakan untuk kedua-dua aplikasi pemanasan dan penyejukan, kerana rawa dapat menjaga suhu tertentu tetap untuk jangka waktu yang lebih lama. Bergantung pada suhu yang diinginkan, bantal rawa dapat disejukkan di dalam peti sejuk atau dipanaskan di tempat mandi air atau microwave. Untuk terapi sejuk, bantal rawa dapat disejukkan hingga 3 ° - 6 ° dan boleh digunakan untuk kecederaan sukan, lebam, keradangan atau sakit gigi, Sebagai contoh.

Sekiranya bantal gambut dipanaskan hingga 50 °, ia boleh memberi kesan menenangkan leher dan kembali kesakitan, penyakit reumatik, sakit perut atau haid kejang. Bantal moor dipromosikan darah peredaran darah, merangsang metabolisme dan melegakan kesakitan. Apabila dipanaskan, ia dapat melegakan ketegangan otot dan pengerasan serta mengurangkan sakit sendi.

Bantal leper di bahagian belakang

Sarung bantal boleh digunakan dengan baik untuk punggung kesakitan, ketegangan otot di leher dan untuk rawatan selepas cakera herniated. Pada asasnya terdapat banyak sebab yang berbeza untuk sakit belakang. Tidak semua dari mereka dapat dirawat secara kausal dari luar dengan bantal tambatan, kebanyakannya terapi haba adalah terapi gejala.

Terutama dalam kes cakera herniasi, spondylolisthesis atau penyebab keluhan yang tidak berotot, rawatan harus selalu dilakukan oleh doktor dan ahli fisioterapi. Pemakaian bantal moor mempunyai kesan sokongan. Untuk terapi otot sendiri ketegangan, bahu-leher-kusyen lumpur dengan pakaian khas sangat sesuai. Bantal rawa harus dipanaskan dan terletak di bahu dan leher selama 20-40 minit, supaya otot dapat berehat dan rasa sakit dapat melegakan. Oleh itu, bantal tambatan adalah alternatif yang lebih baik untuk botol air panas konvensional, kerana menyimpan panas lebih lama dan tidak ada bahaya kebocoran dan melecur.