Radiografi Tulang dan Sendi: Radiografi Diagnostik Sistem Muskuloskeletal

Sinar X diagnostik sistem muskuloskeletal biasanya merupakan ukuran diagnostik pertama apabila perubahan patologi (berkaitan penyakit) pada elemen tulang dan sendi sistem rangka disyaki. Sebagai tambahan kepada tomografi dikira (CT) dan pencitraan resonans magnetik (MRI), radiografi unjuran (normal Sinar X) adalah asas pengimejan diagnostik. Konvensional Sinar X teknologi merujuk kepada teknik slaid filem, iaitu gambar sinar-X dikembangkan, sementara sinar-X digital teknologi mewakili varian moden, yang kini sedang berkembang pesat. Imej sinar-X adalah unjuran dua dimensi dari tisu tiga dimensi dalam bentuk gambaran penjumlahan. Struktur sistem rangka muncul sebagai bayang-bayang dan tumpang tindih, sehingga beberapa sudut pemerolehan bermanfaat. Secara amnya, radiograf diambil dalam 2 bidang tegak lurus, dengan kawasan radiografi dipilih mengikut petunjuk klinikal. Terdapat juga pendedahan serong, yang digunakan, misalnya, untuk memvisualisasikan tulang belakang atau terlebih dahulu membenarkan penilaian patah (contohnya, di kepala daripada jejari - jejari). Gambaran keseluruhan memberikan kesan keseluruhan, sementara gambar sasaran digunakan untuk soalan khas atau keadaan anatomi yang kompleks. Gambar fungsional (contohnya dalam pelbagai postur semasa menilai tulang belakang) atau gambar perbandingan sebelah kaki juga digunakan untuk diagnostik. Pada prinsipnya, banyak varian yang mungkin, yang digunakan bergantung pada petunjuk dan pilihan, sehingga penerangan terperinci tentang setiap kemungkinan, pendedahan sinar-X yang berharga secara diagnostik akan membawa terlalu jauh. Teks berikut memberikan gambaran keseluruhan pengimejan asas tulang, sendi dan tisu lembut dalam radiografi konvensional.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Susulan patah tulang (patah tulang).
 • Susulan kehelan dan pecah ligamen
 • Kecurigaan sklerosis - pengerasan pembentukan semula sumsum tulang, sebagai contoh, pada osteomielofibrosis.
 • Penyakit degeneratif sistem muskuloskeletal - contohnya osteoporosis (kehilangan tulang).
 • Penyakit radang pada sistem muskuloskeletal - contohnya arthritides (radang sendi), yang boleh mengakibatkan perubahan tulang.
 • Perubahan metabolik sistem muskuloskeletal - contohnya hiperparatiroidisme (hiperfungsi paratiroid) dengan peningkatan kehilangan tulang akibatnya.
 • Perubahan besar sistem muskuloskeletal - contohnya, tulang metastasis iaitu osteolitik atau osteoplastik. Perkataan "lysis" bermaksud pembubaran dan bermaksud proses pembubaran berlaku disebabkan oleh pengaruh sel-sel tumor pada tulang, mengakibatkan kecacatan tulang dan akibatnya ketidakstabilan tulang. Dalam osteoplastik metastasis, terdapat pemadatan tulang, yang mengurangkan daya tahan beban biomekanik tulang. Akibatnya, patah tulang (tulang patah) boleh berlaku secara spontan atau disebabkan oleh trauma kecil.
 • Kecacatan kongenital sistem rangka

Prosedur

Pencitraan radiografi sistem tulang (gambar rangka: Tengkorak, tulang belakang, tali pinggang bahu, bahagian atas kaki, toraks, pelvis dan bahagian bawah kaki) memberikan maklumat berharga mengenai keadaan dan apa-apa perubahan: tulang yang sihat muncul dengan batas halus yang jelas oleh korteks tulang, semasa berada di dalam tulang yang membatalkan (tulang anyaman) dan sumsum tulang adalah struktur sarang lebah. Kriteria radiologi untuk proses patologi berasal dari pengetahuan ini: Penyakit degeneratif atau keradangan merosakkan seni bina yang sihat, seperti yang dilakukan secara agresif metastasis (tumor anak perempuan). Sebagai tambahan, patah tulang dengan serpihan tulang yang terkelupas atau penglibatan sendi serta ketidaksejajaran paksi tulang menjadi kelihatan di radiografi. Namun, tidak semua perubahan patologi dikesan pada gambar sinar-X, sehingga kaedah diagnostik ini digunakan terutamanya untuk mengesahkan diagnosis. Kadang-kadang penemuan halus ditumpangkan oleh tisu lembut (otot, tendon, tisu lemak, tisu saraf, tisu penghubung serta kapalatau oleh gas usus. Sendi hanya dapat dilihat secara separa dalam gambar sinar-X kerana terdiri daripada pelbagai komponen tisu lembut (rawan, ligamen, tendon, kapsul sendi dengan sinovia dan cecair sinovial) selain siluet tulang. Atas sebab ini, kedudukan anatomi pembentukan sendi tulang berhubung antara satu sama lain biasanya dinilai. Perubahan patologi sendi yang dapat dilihat adalah:

 • Ruang sendi yang sempit
 • Perpindahan paksi sendi - contohnya, kehelan humerus (tulang lengan atas) pada sendi bahu yang terkehel
 • Lekapan Osteofit - penonjolan tulang yang baru terbentuk secara reaktif.
 • Pembentukan sista subkondral - pembentukan rongga di bawah rawan.
 • percuma kalsium zarah di cecair sinovial - contohnya dalam proses keradangan.
 • Efusi sendi - ini dapat dilihat pada gambar sinar-X dengan anjakan tisu di sekitarnya.

Perwakilan tisu lembut dalam sinar-X agak tidak memuaskan, sehingga pencitraan resonans magnetik digunakan di sini. Kualiti gambar di sini jauh lebih baik.