Kanser Tulang: Punca, Gejala & Rawatan

Istilah kanser tulang merangkumi semua tumor ganas yang boleh terdapat pada tisu tulang. Yang paling biasa kanser tulang dipanggil osteosarcoma dan berlaku pada orang dewasa dan remaja. Kanser tulang - jika dikesan lebih awal - dapat disembuhkan.

Apa itu barah tulang?

Tulang kanser adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sebarang tumor ganas (malignan) yang terletak di tisu tulang. Perbezaan dibuat antara tumor primer dan sekunder. Kejadian tulang primer kanser sangat jarang berlaku. Tulang sekunder kanser adalah akibat barah lain. Tumor ini berlaku apabila tumor malignan lain, seperti kanser payudara or paru-paru barah, merebak dan bentuk metastasis (tumor anak perempuan) di tulang. Kanser tulang sekunder mungkin sudah ada walaupun barah permulaan tidak menimbulkan gejala atau hanya menyebabkan gejala kecil. Selanjutnya, terdapat juga jinak (jinak) ketumbuhan tulang. Perlu ditegaskan bahawa ini bukan barah. Di samping itu, terdapat tumor yang tidak dapat ditugaskan ke salah satu kumpulan (ganas atau jinak). Tumor ini disebut semimalignan kerana barah tulang dapat berkembang dari tisu tumor. Chondroma adalah semimalignan yang paling biasa tumor tulang. Kanser tulang atau tumor selanjutnya dibahagikan mengikut tisu dari mana ia timbul: Sel tulang, rawan sel, dan sumsum tulang. Tumor jinak (jinak):

Osteochondroma timbul dalam rawan tisu, sementara osteoma timbul pada tisu tulang. Eosinofilik granuloma timbul di sumsum tulang. Tumor malignan (malignan):

Osteosarcoma timbul dari sel tulang yang merosot. Chondrosarcoma timbul dari kemerosotan rawan sel, dan Sarkoma Ewing berasal dari sumsum tulang. Kanser tulang malignan lain adalah tumor sel gergasi, tetapi tisu induknya (tempat asal) tidak diketahui.

Punca

Penyebab barah tulang sebahagian besarnya tidak diketahui. Kecenderungan genetik disyaki, terutamanya di osteosarcoma dan Sarkoma Ewing barah. Osteosarcoma paling sering terjadi pada orang yang mengalami osteodystrophia deformans, penyakit kerangka dengan latar belakang genetik. Punca lain dari barah tulang adalah radiasi dan / atau kemoterapi. Khususnya, orang yang menderita barah ketika kecil, yang dirawat dengan radiasi dan kemoterapi, mempunyai peningkatan risiko terkena barah tulang. Punca lain adalah barah lain. Kanser tulang sering berlaku akibat payudara dan paru-paru kanser.

Gejala, keluhan, dan tanda

Pada barah tulang, jenis dan keparahan gejala berdasarkan jenis, ukuran, dan lokasi tumor. Dalam kebanyakan kes, kesakitan di laman web yang terkena menunjukkan barah. Pembengkakan bersama kulit dan tisu berhampiran tumor tulang berlaku. The kesakitan dan bengkak sering mengakibatkan pergerakan terhad di kawasan badan yang terjejas. Gejala osteosarkoma berlaku terutamanya di tulang lengan atau kaki. Di kawasan yang terjejas, tulang kehilangan kekuatan, malah kesan menanggung berat badan atau luaran yang ringan boleh menyebabkan patah tulang. Bentuk barah tulang tertentu boleh menyebabkan ketidakselesaan lebih lanjut. Dalam Sarkoma Ewing, kesakitan, bengkak dan demam berlaku, biasanya disertai dengan perasaan sakit yang semakin meningkat. Pada peringkat lanjut, individu yang terjejas menurunkan berat badan dan merasa letih atau lelah. Sarkoma Ewing muncul secara istimewa di kaki, di kawasan poros pada tiub panjang tulang. Bentuk barah juga boleh berlaku pada tulang pelvis. Gejala barah tulang meningkat apabila penyakit ini berkembang dan boleh menyebabkan kerosakan tulang kekal. Sekiranya tumor merebak, gejala lain di seluruh badan berlaku. Osteosarcoma yang tidak dapat dirawat membawa maut kepada pesakit.

Diagnosis dan perkembangan

Kanser tulang didiagnosis oleh pakar onkologi. Setelah mengambil a sejarah perubatan dan melakukan permulaan pemeriksaan fizikal, prosedur radiodiagnostik tambahan digunakan jika disyaki barah tulang, seperti sinar-X, ultrasound, CT, MRI, dan rangka scintigraphy. Darah ujian juga memberikan maklumat sama ada pasti enzim, yang disebut "parameter kanser", meningkat. Nilai-nilai berikut, antara lain, diperiksa: alkali fosfatase, laktat dehidrogenase (LDH) dan enolase spesifik neuron (NSE). Hanya pemeriksaan histologi yang dapat mendedahkan sama ada ia akhirnya menjadi kanser tulang. Ini melibatkan a biopsi di mana sampel tisu tumor diambil dan diperiksa untuk keganasan di jabatan patologi. Kursus barah tulang bergantung kepada beberapa faktor: Jenis tumor, keganasan, ukuran tumor, dan metastasis. Sekiranya barah tulang dikesan lebih awal, berukuran kecil, dan belum metastasis, ada kemungkinan baik untuk menyembuhkan osteosarcoma. Selepas lima tahun, kira-kira 70 hingga 80 peratus mereka yang terjejas masih hidup. Sarkoma Ewing juga berpeluang disembuhkan. Sekiranya barah tulang ini dikesan lebih awal, kira-kira 50 hingga 60 peratus mereka yang terkena masih hidup selepas lima tahun.

Komplikasi

Kanser tulang adalah penyakit yang sangat serius. Seperti penyakit tumor lain, barah tulang boleh membawa kepada jangka hayat yang berkurang jika tumor merebak ke kawasan tubuh yang lain dan mempengaruhi tisu yang sihat di sana juga. Dalam keadaan terburuk, ini boleh membawa hingga kematian pesakit pramatang. Dalam kebanyakan kes, mereka yang terkena menderita menderita teruk dan pertama sakit tulang. Ini juga boleh berlaku dalam bentuk kesakitan ketika rehat dan membawa gangguan tidur, terutamanya pada waktu malam, dan dengan demikian tidak jarang berlaku kemurungan. Kualiti hidup dikurangkan dengan ketara oleh barah tulang. Begitu juga, kawasan yang terjejas boleh membengkak dan terdapat sekatan yang teruk terhadap pergerakan pesakit. The sendi mungkin juga menjadi kaku. Semasa rawatan itu sendiri, biasanya tidak ada komplikasi tertentu. Kanser tulang dapat disingkirkan dengan bantuan radiasi. Sama ada ini mengakibatkan gejala lebih jauh bergantung pada penyebaran dan tahap barah. Tidak berlayar juga merupakan rawatan psikologi terhadap orang yang terjejas.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Dengan berterusan sakit tulang atau bengkak, doktor harus berunding. Sekiranya gejala lain seperti demam atau timbul rasa tidak enak, sebaiknya segera berjumpa doktor keluarga. Kanser tulang dapat menampakkan diri melalui pelbagai gejala yang sering hanya dapat diperhatikan ketika penyakit itu sudah berkembang. Ini menjadikan penjelasan segera mengenai gejala yang tidak biasa menjadi lebih penting. Pesakit barah tulang harus berunding dengan doktor yang bertanggungjawab. Sekiranya disyaki barah itu berulang atau mungkin merebak, doktor mesti dimaklumkan. Gejala tidak spesifik atau aduan yang berlaku secara tiba-tiba juga memerlukan penjelasan. Selalunya cukup untuk menukar ubat, tetapi kadang-kadang ada komplikasi yang mendasari yang memerlukan rawatan. Individu yang telah menjalani radiasi atau kemoterapi terutamanya terdedah kepada barah tulang. Terdapat juga peningkatan risiko kanser yang berkaitan dengan osteodystrophia deformans atau berganda osteochondroma. Orang-orang dalam kumpulan risiko ini harus segera berjumpa doktor keluarga atau pakar intern sekiranya mereka mengalami gejala yang disebutkan di atas. Kanak-kanak dan remaja harus dibawa ke pakar pediatrik.

Rawatan dan terapi

Terapi untuk barah tulang bergantung pada jenis tumor dan adakah ia sudah bermastasis. Kedua-dua sarkoma osteosarcoma dan Ewing menggabungkan sinaran terapi dan kemoterapi. Sebagai peraturan, rawatan osteosarcoma bermula dengan kemoterapi. Ini bertujuan untuk mengecilkan tumor, yang kemudian dikeluarkan semasa pembedahan. Sinaran terapi biasanya tidak dilakukan untuk osteosarcoma, kerana tumor ini tidak bertindak balas atau hanya bereaksi sedikit terhadap radiasi. Setelah pembedahan membuang tumor, kemoterapi selanjutnya diberikan. Sekiranya metastasis juga didapati pada masa diagnosis, kemoterapi digunakan untuk merawatnya pada awalnya. Hanya jika ini tidak berjaya, metastasis akan dikeluarkan secara pembedahan. Tambahan pula, agen kemoterapi tambahan digunakan semasa kemoterapi kedua (selepas pembedahan). Sarkoma Ewing adalah tumor yang bertindak balas dengan baik terhadap terapi radiasi. Jalan rawatannya serupa dengan osteosarcoma. Selepas kemoterapi, tumor dikeluarkan secara pembedahan. Ini diikuti oleh radioterapi. Walau bagaimanapun, perlu dinyatakan di sini bahawa barah tulang ini membentuk metastasis sangat awal, lebih baik pada paru-paru.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk barah tulang bergantung pada kemajuan penyakit pada saat diagnosis, serta rawatan. Tanpa mendapatkan rawatan perubatan, kematian pramatang dari orang yang terjejas adalah akibatnya. Sel-sel barah merebak tanpa gangguan pada organisma dan membawa kepada perkembangan penyakit. Terjadinya serangan terhadap kawasan fizikal yang lain dan pemusnahan tisu yang sihat. Akhirnya, kematian pesakit ditentukan. Sekiranya barah tulang didiagnosis pada peringkat awal, ada peluang yang baik untuk menyembuhkan jika terapi yang sesuai dimulakan. Perkembangan penyakit ini dibendung atau dicegah sepenuhnya oleh pilihan perubatan. Dengan membuang bahagian tubuh yang terkena, barah tulang akhirnya dapat disembuhkan. Sekiranya campur tangan pembedahan berlaku, risiko dan kesan sampingan yang berkaitan mesti diambil kira semasa menentukan prognosis. Pesakit di mana barah tulang telah sembuh sepenuhnya harus mengharapkan batasan dalam gaya hidup mereka yang lebih jauh. Ketahanan fizikal menurun dan tingkah laku seharian mesti diubah dan disesuaikan dengan kemungkinan fizikal. Kerana psikologi tekanan, penyakit sekunder mungkin berlaku. Perkara ini juga mesti diambil kira dalam prognosis. Kambuhan barah tulang mungkin berlaku sepanjang hayat.

pencegahan

Tidak ada pencegahan langkah-langkah yang boleh diambil untuk barah tulang. Walau bagaimanapun, seseorang boleh melakukan beberapa perkara untuk mengurangkan risiko umum kanser. Yang sihat diet, menjauhkan diri dari alkohol, dadah dan nikotin serta aktiviti fizikal yang mencukupi membentuk asas yang baik untuk kekal sihat untuk jangka masa panjang. Tambahan pula, seseorang harus kerap menghadiri temu janji saringan barah. Sekiranya terdapat aduan berulang, seperti sakit dan bengkak di lengan dan kaki, seseorang harus berjumpa doktor. Kerana yang lebih awal dapat menemukan barah tulang, semakin baik peluang untuk sembuh atau sekurang-kurangnya seseorang dapat mengatasi barah tulang yang teruk.

Penjagaan selepas itu

Tumor adalah antara penyakit yang memerlukan perlunya tindak lanjut perubatan intensif dan berkala. Ini terutama disebabkan oleh dimensi gejala yang mengancam nyawa. Di samping itu, diagnosis awal pengulangan menjanjikan kejayaan rawatan terbaik. Metastasis juga dapat dikesan dengan cepat dengan cara ini. Secara amnya, kebarangkalian paling tinggi berulang berlaku dalam tempoh terdekat setelah campur tangan awal. Atas sebab ini, pemeriksaan susulan pada mulanya dilakukan setiap suku tahun. Selepas itu, jika tidak ada aduan, selang masa diperpanjang menjadi irama separuh tahunan atau tahunan. Di atas segalanya, prosedur pencitraan seperti sinar-X, tomografi resonans magnetik dan tomografi komputer dapat digunakan untuk membuat pernyataan yang jelas mengenai pengembalian barah tulang. Di samping itu, a darah ujian dan tisu biopsi juga boleh memainkan peranan penting. Penjagaan susulan biasanya dilakukan di klinik di mana prosedur awal dilakukan. Selain mendiagnosis kambuhan, tindak lanjut mempunyai fungsi lain: rawatan awal barah tulang dapat menyebabkan keterbatasan fungsi yang memerlukan perawatan. Ini mesti dirawat semasa rawatan susulan untuk memastikan pemulihan terakhir. Sekiranya gejala tetap kekal, cukup bantuan mesti disediakan. Pesakit harus dapat menguruskan kehidupan sehariannya dengan sebebas mungkin.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Kanser malignan merebak dengan cepat pada banyak pesakit. Agar organisma mempunyai sebanyak mungkin pertahanan dalam terapi barah, sihat dan stabil sistem imun sangat penting. Pesakit boleh makan makanan seimbang yang kaya dengan vitamin untuk meningkatkan kesejahteraan mereka sendiri. Bahan berbahaya seperti nikotin or alkohol mesti dielakkan. Di samping itu, pengambilan makanan makanan yang tidak sihat atau sukar dicerna, seperti lemak atau produk protein tinggi, harus dielakkan. Cecair mengimbangi mesti dikawal dan harus berdasarkan cadangan doktor. Kanser ini memberi tekanan kepada pesakit. Oleh itu, penting bagi dia untuk mempunyai mental kekuatan dan motivasi harian dalam kehidupan seharian. Dalam menangani penyakit ini, sangat berguna untuk mempromosikan pengalaman yang dianggap santai dan menegaskan kehidupan. Sukacita dan humor harus menjadi bagian yang tidak terpisahkan walaupun menghadapi semua masalah. Dengan sikap positif dan penetapan tujuan yang dapat dicapai, keyakinan diri dapat disokong dan keberanian baru untuk menghadapi kehidupan dapat dibangun. Relaksasi kaedah telah membuktikan diri mereka berkali-kali mengurangkan tekanan. Pesakit boleh mengaplikasikannya bersama dalam latihan atau sendirian. Latihan yang cukup penting walaupun terdapat barah tulang dan harus disesuaikan dengan kemungkinan yang ada.