Penutupan tulang | Teknik pengukuran

Penutupan tulang

Tulang ditutup oleh jalur periosteum yang dijahit (jalur periosteum), tetapi tulang juga dipanjangkan dan distabilkan oleh periosteum atau keropok tulang. Tujuannya adalah untuk melindungi tibia dan fibula, misalnya, di bahagian bawah kaki, dari pemampatan oleh prostesis melalui sambungan tulang yang stabil. Semasa operasi, pesakit biasanya mesti dirawat secara umum anestesia.

Tourniquet diperlukan untuk alasan kejelasan dan untuk mengelakkannya lebih besar darah kehilangan semasa amputasi utama. Cuff ketat, yang diletakkan di atas pemotongan kawasan, digunakan untuk menjaga darah keluar dari kawasan yang dikendalikan. Walau bagaimanapun, jika cuff digunakan terlalu lama, kehilangan tisu mungkin berlaku.

Pada akhir operasi, satu atau lebih tabung saliran dimasukkan ke kawasan operasi untuk mengumpulkan cecair luka dari otot dan permukaan tulang. Selepas beberapa hari, saliran dapat ditarik semula. Dengan bantuan pembalut tekanan, luka dapat dirawat dengan baik. Sekiranya terdapat risiko jangkitan, seperti yang berlaku selepas trauma atau penyakit vaskular, antibiotik harus diberikan secara profilaksis semasa atau sebelum operasi.