Densitometri Tulang (Osteodensitometry): Prosedur dan Penilaian

Nilai tambah 200 tulang orang dewasa bukan sahaja mengagumkan kestabilan, tetapi mereka melakukan pekerjaan luar biasa sepanjang hidup. Untuk mengekalkan fungsi mereka, ada penumpukan dan pemecahan berterusan di dalamnya. Dengan bertambahnya usia, penurunan sering berlaku - osteoporosis berlaku. Densitometri tulang adalah prosedur yang popular untuk membuat diagnosis osteoporosis. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua tentang prosedur, kos dan faedah peperiksaan.

Bagaimana densitometri tulang berfungsi?

Densitometri tulang dapat menentukan sama ada anda berisiko osteoporosis. Osteodensitometri - bagi mereka yang biasa dengan bahasa asing, dengan cepat menjadi jelas bahawa ini merujuk kepada pengukuran ("metrie") ketumpatan ("Densus") tulang ("osteo"). Ketumpatan tulang adalah ukuran seberapa stabil tulang. Ia diukur dengan kalsium kandungan garam, iaitu mineral yang memberikan tulang kekuatan. Ini adalah terutamanya kalsium fosfat and kalsium karbonat. Sekiranya ini dikurangkan, contohnya selepas menopaus, kehilangan tulang (osteoporosis) berlaku, iaitu pengurangan pada besar-besaran dan kestabilan tulang. Sekiranya osteoporosis dikesan tepat pada waktunya, ia dapat dicegah atau dirawat dengan sewajarnya, sehingga dapat mengurangkan peningkatan risiko patah tulang. Pelbagai kaedah dan alat tersedia untuk pemeriksaan. Prosedur sekarang biasa digunakan untuk mengukur ketumpatan tulang dan dengan demikian menentukan kerapuhan tulang adalah tenaga berganda Sinar X absorptiometri (DXA). Umum untuk semua kaedah adalah prinsip bahawa sinar menembusi tulang dan dilemahkan di sana pada tahap yang berbeza - bergantung pada ketumpatan, iaitu kandungan garam mineral. Ini berlaku untuk sinar-X (misalnya, dalam tomografi komputer) dan untuk ultrasound ombak. Dalam kes terakhir, selain pelemahan sinar, kecepatan gelombang suara dalam perjalanan melalui tisu tulang juga diukur. Mereka mempunyai kelebihan bahawa mereka tidak mendedahkan pesakit kepada radiasi; namun, mereka kesahan telah menjadi topik perbahasan kontroversi selama bertahun-tahun. Oleh kerana diketahui untuk setiap prosedur seberapa kuat pelemahan sinar pada orang yang sihat, nilai yang baru dikumpulkan dapat dibandingkan dengan nilai piawai ini.

Apakah prosedur untuk densitometri tulang?

Tidak perlu persediaan oleh pesakit. Bergantung pada prosedur, orang yang diperiksa berbaring di dalam atau di bawah alat yang sesuai. Ketumpatan tulang diukur di kawasan yang tidak dilapisi oleh bahagian tulang yang lain, terutamanya femoral leher dan tulang belakang lumbar. Sementara itu, bagaimanapun, tulang ketumpatan kadangkala juga diukur pada seluruh badan (Full Body DXA Scanner). Fabrik tidak mengganggu ini, jadi pengukuran ketumpatan tulang berlaku dengan pakaian. Walau bagaimanapun, bahagian logam di kawasan yang diperiksa, seperti duit syiling di poket seluar, boleh memalsukan hasil pengukuran dan oleh itu mesti dikeluarkan. Sekiranya terdapat tiruan sendi pinggul atau bahagian logam lain di dalam badan, pemeriksa mesti diberitahu mengenai perkara ini. Keseluruhan peperiksaan berlangsung antara 10 minit setengah jam. Kadang-kadang aktiviti metabolisme tulang juga ditentukan dengan menggunakan bahan-bahan tertentu dalam air kencing, dan a darah sampel juga mungkin diperlukan untuk soalan khas.

Bagaimana hasilnya dinilai dan ketumpatan tulang apa yang normal?

Nilai yang diukur secara peribadi dibandingkan dengan nilai normal orang yang sihat pada usia yang sama (nilai-Z) dengan jantina yang sama dan orang yang sihat yang berumur sekitar 30 tahun (nilai-T) Oleh itu, nilai T sepadan dengan ketumpatan tulang maksimum. Bergantung pada penyimpangan nilai-T, perbezaan dibuat antara hasil normal, kemiskinan tulang (osteopenia) dan kehilangan tulang (osteoporosis). Nilai T berikut dianggap panduan untuk pengukuran kepadatan tulang:

  • Sisihan piawai ≥ -1: penemuan normal.
  • Sisihan piawai -1 hingga -2.5: Osteopenia (pendahulu osteoporosis).
  • Sisihan piawai ≤ -2.5: osteoporosis

Sekiranya kehilangan tulang disertai oleh patah tulang biasa, ia disebut osteoporosis teruk. Oleh itu, nilai-T digunakan untuk diagnosis. Nilai Z, sebaliknya, membantu menentukan yang sesuai terapi: ini memberi petunjuk sama ada terapi ubat mungkin ditunjukkan. Walau bagaimanapun, keputusan ini tidak hanya bergantung pada nilai yang diukur, tetapi dibuat terutamanya berdasarkan penemuan perubatan lain. Osteoporosis: 11 petua untuk tulang yang kuat

Siapa yang menanggung kos pengukuran kepadatan tulang?

Malangnya, densitometri tulang awal selalunya tidak kesihatan faedah insurans. Pada masa ini ia hanya diganti oleh undang-undang kesihatan penanggung insurans sekiranya doktor mempunyai kecurigaan yang munasabah terhadap penyakit ini dan sekurang-kurangnya satu tulang patah terdapat, atau jika terdapat bukti peningkatan risiko osteoporosis, misalnya pada kronik kekurangan buah pinggang. Dalam konteks pengesanan awal, iaitu tanpa tanda-tanda penyakit, densitometri tulang pada masa ini masih harus dibayar oleh mereka yang terjejas sendiri. Kos sebiji pengukuran ketumpatan tulang dikenakan oleh doktor yang hadir berdasarkan Jadual Yuran Perubatan Jerman (GOÄ). Oleh itu, kos asas adalah antara 18 dan 32 euro. Di samping itu, mungkin ada kos untuk perundingan. Sekiranya osteoporosis telah didiagnosis oleh doktor, pengukuran kepadatan tulang yang diperbaharui dilindungi oleh kesihatan insurans.

Doktor mana yang melakukan pengukuran kepadatan tulang?

Biasanya, densitometri tulang dilakukan oleh ortopedis atau radiologis. Sebaiknya tanyakan kepada doktor keluarga yang merawat anda yang mana yang boleh disyorkan untuk mengukurnya.

Bilakah dan berapa kerap peperiksaan diulang?

Sekiranya osteoporosis telah didiagnosis dan sesuai terapi telah dimulakan, kejayaannya harus diperiksa. Oleh kerana pembinaan semula tulang memerlukan masa dan pendedahan yang tidak perlu terhadap radiasi harus dielakkan, densitometri ulangan menggunakan sinar-X dianjurkan setelah dua tahun paling awal. Pada orang tertentu berisiko tinggi, seperti pesakit yang berterusan kortison terapi atau selepas pemindahan organ, osteodensitometri mesti dilakukan secara berkala pada selang waktu yang lebih pendek (setiap enam bulan atau setiap tahun). Untuk membandingkan keputusan peperiksaan, disarankan untuk melakukan pengukuran kawalan pada alat yang sama, idealnya dengan pemeriksa yang sama.

Bilakah densitometri tulang berguna?

Secara amnya, densitometri tulang berguna apabila simptom seperti punggung panjang dan berterusan kesakitan, kehilangan ketinggian, atau kerap berlaku keretakan. Berbeza faktor-faktor risiko juga dapat mendorong berlakunya osteoporosis. Contohnya faktor-faktor risiko adalah kekurangan hormon semasa menopaus, kekurangan zat makanan atau kecenderungan keluarga. Gunakan ujian kami untuk mengetahui sama ada anda berisiko meningkat mendapat osteoporosis. Dengan densitometri tulang, pelembutan - yang lebih jarang - tulang (osteomalacia) kerana penggabungan gangguan mineral ke dalam tulang juga dapat dikesan.