Aspirasi Sumsum Tulang: Rawatan, Kesan & Risiko

Sumsum tulang aspirasi dilakukan untuk memperoleh biopsi sumsum untuk mendiagnosis penyakit hematologi seperti leukemia, malignan limfoma, atau plamacytoma. Sebelum pemindahan darah darah produk (sumsum tulang derma), sumsum tulang penderma diuji keserasian.

Apakah aspirasi sumsum tulang?

A sumsum tulang aspirasi dilakukan untuk memperoleh biopsi sumsum untuk mendiagnosis penyakit hematologi seperti leukemia, malignan limfoma, atau plamacytoma. Aspirasi sumsum tulang adalah prosedur kecil (15 minit) dan dilakukan dengan menusuk sumsum tulang, lebih baik di puncak iliac or sternum (tulang dada). Prosedur dilakukan di bawah anestesia tempatan dengan kanula khas untuk mendapatkan biopsi bahan. Atas sebab ini, ini tusuk prosedur juga dipanggil biopsi sumsum tulang. Doktor mengeluarkan sejumlah kecil sumsum tulang dari tulang dada (sternum) atau posterior puncak iliac. Di makmal, berbeza darah sel mudah dilihat di bawah mikroskop.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Sumsum tulang membentuk sebahagian besar darah sel di dalam badan manusia. Hanya dengan beberapa pengecualian, asal-usul semua sel darah dan bentuk di dalam tulang. Sumsum tulang adalah prasyarat untuk hematopoiesis yang betul dan tidak boleh dikelirukan dengan saraf tunjang, yang melalui pusat tulang belakang dan terdiri daripada tali saraf. Tali saraf menghubungkan saluran saraf ke otak. Sel induk, juga disebut letupan, membentuk pendahulu sel darah. Sel-sel induk ini dan sejumlah sel darah matang terdapat di jaringan tisu tulang. Akibatnya, a tusukan sumsum tulang harus dilihat secara berasingan dari a saraf tunjang tusukan. Perubatan membezakan tiga sistem sel. The erythrocytes (sel darah merah) bertanggungjawab untuk oksigen pengangkutan. The leukosit (sel darah putih) berkhidmat untuk melawan patogen. Yang platelet (trombosit) memastikan pembekuan darah yang betul. A tusukan sumsum tulang dilakukan sekiranya pesakit disyaki mempunyai sistem hematopoietik yang berpenyakit. Biopsi sumsum tulang juga boleh digunakan untuk memantau kemajuan. Penyakit yang boleh didiagnosis dengan pasti oleh biopsi adalah bentuk tertentu anemia, pelbagai jenis leukemia, di mana terdapat penyakit sel darah putih, dan pengurangan dalam bentuk sel pembentuk darah (aplasia sumsum tulang). Varian terbalik, percambahan semua sistem sel (polycythaemia vera) juga dikesan dengan cara ini. Doktor mengesan tumor anak perempuan dari jenis tumor tertentu, seperti kanser payudara dan prostat barah, yang boleh terkumpul di sumsum tulang. Penyakit sistem limfa, seperti limfoma, juga didiagnosis dengan bantuan prosedur ini. Sebaiknya, biopsi pukulan dari tulang pelvis dilakukan, biasanya di bahagian belakang puncak iliac. Dalam kes pesakit di bawah rawatan perubatan intensif, doktor juga menyimpang ke puncak iliac anterior. Kekal tusukan sumsum tulang dilakukan hanya dalam kes yang luar biasa apabila puncak iliaka posterior tidak dapat berdebar kerana teruk obesiti. Sel yang diperoleh dari bahan pengumpulan diperiksa secara mikroskopik dan memberikan maklumat mengenai sel ketumpatan dan bilangan jenis sel individu (platelet, platelet putih dan merah). The tusuk laman web berpakaian dengan plaster. Pesakit diberi beg pasir kecil untuk diletakkan di bawah kawasan pelvis posterior, di mana dia mesti tinggal sebentar untuk menghentikan pendarahan.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Fokus utama hematologi adalah pengumpulan sampel tisu dan darah untuk memudahkan diagnosis berikutnya, kerana doktor memperoleh pengetahuan penting dari mencirikan sel tisu dan menganalisis komponen darah untuk menilai keganasan. Dalam banyak kes, pengambilan sampel darah atau tisu adalah langkah pertama dalam diagnosis dan rawatan banyak barah. Pembezaan kiraan darah dilakukan dengan pengambilan darah biasa. Di bawah mikroskop, doktor dapat mengesan sel yang berubah secara tidak normal. Semasa biopsi sumsum tulang, doktor mengeluarkan sumsum tulang dari puncak iliac posterior kerana tidak ada risiko kecederaan pada organ sekitar di laman web ini. Pesakit berbaring di sebelahnya dengan kakinya dibengkokkan atau berada dalam kedudukan terdedah. Tusukan daripada sternum dilakukan dalam kedudukan terlentang. Tapak tusukan dibasmi kuman dan dibius secara tempatan. Jarum tusukan dimasukkan melalui kulit dan bahan tulang ke dalam sumsum tulang. Silinder sumsum tulang kecil (punp biopsi) diambil dari tempat tusukan ini. Sebagai alternatif, pengumpulan dilakukan melalui jarum suntik yang diletakkan di jarum tusukan, yang digunakan untuk menyedut sejumlah kecil sumsum tulang dengan tarikan pendek (kuat). Doktor biasanya menahan diri dari tusukan sternal kerana lebih menyakitkan daripada mengeluarkan tisu dari puncak iliac posterior. Terdapat risiko kecederaan yang lebih besar pada organ sekitarnya dada, seperti jantung dan paru-paru, dan ke darah utama kapal di kawasan berhampiran jarum tusukan. A penenang atau analgesik biasanya tidak diperlukan, tetapi boleh diberikan sekiranya diminta oleh pesakit. Ujian genetik atau imunologi molekul tambahan boleh dilakukan untuk memeriksa bahan yang diperoleh. Sekiranya penyakit tumor didiagnosis oleh aspirasi sumsum tulang, penemuan awal mungkin diikuti dengan apa yang disebut diagnostik pementasan. Ini merangkumi pemeriksaan yang membahagikan penyakit tumor atau leukemia ke tahap yang berbeza. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fisiologi, diagnostik pengimejan (mamografi, tomografi komputer, sonografi, pengimejan resonans magnet, pemeriksaan perubatan nuklear, PET-CT) adalah mungkin. Endoskopi (renungan), laparoskopi (perut endoskopi) atau endosonografi melengkapkan peperiksaan sebelumnya, jika perlu. Prosedur ini sering dilakukan secara rawat jalan. Doktor menasihatkan pesakitnya agar tidak melakukan senaman fizikal pada jam-jam selepas tusukan dan menahan diri dari penyertaan aktif dalam lalu lintas dalam 24 yang akan datang. Biopsi sumsum tulang adalah prosedur yang biasanya tidak mengakibatkan komplikasi. Walaupun begitu, doktor memberi nasihat kepada pesakit mereka mengenai kemungkinan komplikasi sebelum prosedur, tetapi ini jarang berlaku. Bila ubat penenang dan ubat penahan sakit diberikan, ketidakteraturan fungsi pernafasan mungkin berlaku. Pendarahan lebam dan sekunder mungkin berlaku di kawasan berhampiran tusukan. Kecederaan pada organ sekitarnya, saraf, tisu lembut, atau kulit adalah mungkin.