Karsinosis Sumsum Tulang: Punca, Gejala & Rawatan

Sumsum tulang karsinomatosis merujuk kepada metastasis penyebaran tumor barah yang jarang berlaku di dalam sumsum tulang. Ia adalah komplikasi tulang metastasis.

Apakah karsinosis sumsum tulang?

Sumsum tulang karsinomatosis, juga disebut karsinosis sumsum tulang, adalah sekuel metastasis tulang. Dalam kes ini, yang sumsum tulang disusupi oleh lubang kecil metastasis (tumor anak perempuan) karsinoma. Karsinosis sumsum tulang dianggap sebagai komplikasi tulang metastasis. Mereka berlaku pada kira-kira lapan hingga sepuluh peratus daripada semua pesakit yang menderita metastasis tulang. Perkembangan metastasis tulang berlaku terutamanya semasa perkembangan barah seperti prostat kanser dan kanser payudara. Metastasis ke rangka manusia juga boleh terbentuk sebagai bahagian tiroid kanser, paru-paru barah dan karsinoma sel buah pinggang. Dalam prostat kanser dan kanser payudara, rata-rata tujuh daripada sepuluh pesakit menderita tumor anak perempuan. Lebih jarang, metastasis tulang mungkin berlaku barah pankreas, perut kanser, hati barah, hitam kulit kanser, kanser pundi kencing, kanser rahim, kanser ovari, dan kanser pundi hempedu.

Punca

Karsinomatosis sumsum tulang disebabkan oleh tumor barah ganas. Sel-sel barah disimpan oleh kedua-dua tumor dan tumor anak perempuannya, yang mampu menembus substansia spongiosa (tulang spongy, atau tulang bola) tulang, yang memungkinkan mereka seterusnya mempengaruhi sumsum tulang. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku dengan tumor primer seperti karsinoma payudara atau karsinoma bronkus. Penjajahan disertai oleh penyusupan sistem hematopoietik (mempengaruhi hematopoiesis) yang meresap. Penyusupan sel-sel barah menyebabkan pengurangan jumlah sel hematopoietik atau bahkan tidak dihasilkan sama sekali. Doktor kemudian bercakap mengenai myelosuppression terminal. Penumpukan dan pemecahan tulang sudah dibuang mengimbangi oleh metastasis tulang, tetapi ini tidak berlaku dengan segera. Sel-sel barah dapat mencapai sumsum tulang melalui aliran darah, di mana mereka berakar. Dari situ, pertumbuhan tumor anak perempuan bermula. Dengan cara ini, mereka mengeluarkan isyarat yang mengakibatkan gangguan pada fungsi sel-sel osteoklas dan osteoblastik. Ini seterusnya menyebabkan pembentukan dan penguraian tisu tulang yang tidak terkawal. Pembentukan semula tulang membawa kepada pelepasan faktor pertumbuhan. Ini merangsang metastasis untuk terus berkembang. Sekiranya ada, sel barah menyebabkan kerosakan tidak langsung pada tulang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Metastasis tulang atau karsinosis sumsum tulang kebanyakannya dapat dilihat oleh kesakitan di bahagian belakang atau anggota badan, tetapi mereka tidak dapat dikelaskan dengan jelas, kerana mereka mungkin juga mempunyai sebab lain. Gejala ciri karsinosis sumsum tulang termasuk anemia dan menurun darah pembekuan kerana trombositopenia (kekurangan platelet). Kerana kekurangan warna putih darah sel (leukositopenia), terdapat juga gangguan pada sistem imun. Akibatnya, individu yang terjejas mempunyai peningkatan kerentanan terhadap jangkitan. Kadang-kadang patah tulang yang tidak dapat dijelaskan juga muncul. Sekiranya metastasis tulang juga memberi tekanan saraf dalam saraf tunjang, lengan atau kaki, ini membawa kepada gangguan kepekaan seperti mati rasa dan kesemutan. Sekiranya kalsium tahap di darah meningkat, ini dianggap sebagai petunjuk proses pembentukan semula dalam tulang. Peningkatan dalam kalsium tahap sering menyebabkan hiperkalsemia, yang seterusnya dapat menyebabkan disfungsi di hampir semua sistem organ. Dalam kes yang teruk, hiperkalsemia bahkan boleh mencapai tahap yang mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, ia berlaku hanya pada 5 daripada 100 pesakit. The anemia yang berlaku pada karsinosis sumsum tulang sering mengakibatkan buruk oksigen bekalan ke organisma. Ini biasanya dapat dilihat oleh pening, bernafas masalah, dan keletihan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Sekiranya disyaki metastasis tulang atau karsinosis sumsum tulang, pemeriksaan yang disasarkan akan digunakan. Prosedur diagnostik standard untuk metastasis tulang adalah scintigraphy, di mana bahan radioaktif disuntikkan ke dalam aliran darah pesakit. Penanda yang digunakan menyerupai kalsium dan terkumpul di kawasan tulang di mana pembentukan semula yang teruk berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat risiko bahawa scintigram tulang akan negatif. Atas sebab ini, kaedah pemeriksaan lebih lanjut diperlukan. Ini termasuk sumsum tulang biopsi, di mana a tusuk dibuat pada tulang dada atau puncak iliac menggunakan jarum berlubang. Sel-sel barah dapat dikenal pasti dalam smear sumsum tulang. Dalam darah periferal, eritroblas atau granulosit yang belum matang kadang-kadang dijumpai. Selanjutnya, terdapat sedikit peningkatan dalam jumlah retikulosit, yang juga menunjukkan karsinosis sumsum tulang. Karsinosis sumsum tulang adalah negatif dalam kebanyakan kes. Oleh itu, penyembuhan biasanya tidak lagi dapat dicapai kerana tahap barah sudah terlalu jauh.

Komplikasi

Karsinosis sumsum tulang menyebabkan barah berkembang di sumsum tulang. Ini menunjukkan sangat serius keadaan untuk pesakit kesihatan. Dalam kebanyakan kes, pesakit mengalami punggung yang teruk kesakitan dan juga sakit pada anggota badan semasa proses ini. Sekiranya kesakitan juga berlaku pada waktu malam, pesakit mungkin mengalami kesukaran tidur dan mudah marah. Penderita terus rentan terhadap pelbagai jangkitan dan mengalami peningkatan patah tulang. Begitu juga, kelumpuhan dan gangguan kepekaan berlaku di seluruh badan, yang secara signifikan membatasi kehidupan harian pesakit. Mungkin juga ada kelumpuhan pada wajah, yang biasanya tidak memungkinkan orang yang terkena bencana mengambil makanan dan cecair. Pernafasan kesukaran juga berlaku, yang boleh membawa kepada keletihan or pening. Tidak jarang pesakit kehilangan kesedaran. Sekiranya rawatan berjaya, tidak ada pengurangan jangka hayat.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Apabila peningkatan kerentanan terhadap jangkitan, patah tulang, dan tanda-tanda penyakit serius lain diperhatikan, lawatan ke doktor selalu diperlukan. Orang yang terjejas harus segera menghadirkan diri kepada doktor keluarga atau pakar perubatan dan membuat aduan dijelaskan. Perkara ini berlaku terutamanya jika gejala lain berlaku, seperti rasa sakit atau mati rasa di lengan dan kaki. Karsinosis sumsum tulang boleh menyebabkan gejala yang sangat berbeza, sebab itulah ia hanya didiagnosis dengan pemeriksaan pakar. Ini menjadikannya lebih penting untuk berjumpa doktor lebih awal jika anda mempunyai simptom, yang dapat membuat diagnosis awal dan merujuk pesakit ke pakar jika perlu. Orang yang telah didiagnosis menghidap barah tergolong dalam kumpulan risiko. Mereka mesti membincangkan tanda-tanda penyakit yang disebutkan di atas dengan doktor yang bertanggungjawab. Sekiranya karsinosis sumsum tulang memang ada, rawatan mesti dimulakan dengan segera. Ini biasanya dilakukan oleh pakar perubatan dalaman. Dalam kebanyakan kes, campur tangan pembedahan di hospital adalah perlu.

Rawatan dan terapi

Kemunculan metastasis tulang atau karsinosis sumsum tulang adalah petunjuk bahawa barah telah merebak ke seluruh badan. Oleh itu, pada kebanyakan pesakit, hanya terapi paliatif tetap menjadi pilihan. Pilihan rawatan termasuk memancarkan tulang yang terkena dari dalam atau luar. Radiasi luaran disebut oleh doktor sebagai radiasi perkutan terapi. Dalam kes ini, sinar bertenaga tinggi dari luar melalui kulit dan bertujuan untuk menyebabkan sel-sel tumor mati. Kaedah rawatan lain adalah radionuklida terapi, semasa pesakit dirawat dengan bahan radioaktif yang lemah. Untuk tujuan ini dia menerima suntikan. Prosedur ini membolehkan radionuklida disimpan secara langsung di dalam tulang dan mempengaruhi sel-sel barah, yang seterusnya akan menangkal keradangan. Prosedur yang dijelaskan berfungsi untuk mengurangkan kesakitan. Selanjutnya, karsinosis sumsum tulang dapat diatasi dengan kemoterapi.

Prospek dan prognosis

Prognosis karsinosis sumsum tulang sangat tidak baik. Penyakit sumsum tulang adalah petunjuk bahawa barah yang sudah ada di dalam organisma telah meningkat secara meluas dan intensiti. Dalam bahasa biasa, barah ini dikatakan telah merebak dalam kes ini. The terapi rancangan mesti diubah dan disesuaikan dengan penemuan semasa. Hanya ada beberapa pendekatan terapi yang membawa untuk mengurangkan simptom sekiranya berlaku sedikit sumsum tulang. Sekiranya ini digunakan secepat mungkin dan menunjukkan kesan yang sesuai dalam waktu yang singkat, ada kemungkinan penyembuhan berikutnya. Organisme pesakit tidak selalu bertindak balas seperti yang diinginkan terhadap terapi yang dimulakan. Kaedah rawatan yang berjaya berlangsung selama beberapa tahun dan dicirikan oleh banyak kesan sampingan. Pesakit diancam dengan penyakit sekunder lebih lanjut dan terpaksa menyesuaikan keseluruhan gaya hidupnya dengan kemungkinan fizikal. Walaupun semasa pemulihan, kambuh dapat terjadi pada bila-bila masa dalam kursus lanjutan atau dalam terapi yang sedang berlangsung. Semakin parah sumsum tulang dipengaruhi oleh sel barah, semakin teruk prognosisnya. Pada beberapa pesakit, fokusnya adalah untuk mengurangkan rasa sakit, yang tidak mungkin dapat disembuhkan lagi. Kematian pramatang pesakit berlaku dalam beberapa minggu, bulan, atau tahun.

pencegahan

pencegahan langkah-langkah terhadap karsinosis sumsum tulang tidak diketahui. Oleh itu, ia adalah tahap barah yang maju.

Penjagaan susulan

Kanser adalah salah satu penyakit yang penting untuk rawatan susulan. Setiap tiga bulan atau dua bulan sekali, pesakit hadir dan mengambil bahagian dalam pemeriksaan saringan. Dari pengesanan tumor pada peringkat awal, doktor mengharapkan kejayaan terbesar dalam rawatan. Walau bagaimanapun, tindak lanjut jenis ini tidak mungkin berlaku dalam kes karsinosis sumsum tulang yang didiagnosis. Masalahnya berpunca dari kenyataan bahawa penyembuhan hampir mustahil. Penyakit ini jauh maju ketika didiagnosis. Oleh itu, berulang tidak dapat dicegah; barah itu kekal. Terapi bertujuan untuk menghilangkan komplikasi dan membiarkan pesakit menjalani sisa hidupnya tanpa rasa sakit. Tegasnya, bahagian ini tidak termasuk tindak lanjut, kerana rawatan belum pernah selesai atau dihentikan sementara. Metastasis difus dirawat oleh sinaran dan kemoterapi. Kebebasan jangka pendek daripada gejala dapat dicapai. Dalam kes yang jarang berlaku, pemulihan sebenarnya berlaku. Tetapi ini biasanya diikuti dengan barah yang berulang. Sumsum tulang biopsi menjanjikan hasil yang jelas. Jangka hayat dipendekkan lagi. Tidak jarang, karsinosis sumsum tulang membawa pertanyaan mengenai kehidupan dan masalah psikologi. Ini dapat ditangani dalam konteks terapi.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Individu yang telah didiagnosis dengan metastasis tulang biasanya hanya boleh menerima rawatan paliatif. Langkah pertolongan diri yang paling penting adalah mendapatkan maklumat mengenai karsinosis sumsum tulang dan perkembangannya. Ini sering memudahkan mereka yang terkena penyakit untuk menerima penyakit ini. Menghadiri kumpulan pertolongan diri menyumbang kepada pandangan yang lebih positif, dan pesakit sering mempelajari strategi baru untuk menangani gejala mereka dengan bercakap dengan penderita lain. Rawatan perubatan yang diperlukan selalu diperlukan. Oleh kerana terapi radiasi memberi tekanan yang besar pada tubuh, penderita memerlukan banyak rehat dan pemulihan. Doktor yang bertanggungjawab juga akan mengesyorkan seorang individu diet kepada pesakit. Dengan kerjasama dengan ahli fisioterapi, rancangan latihan disusun untuk memastikan fungsi orang yang terjejas tulang dan, dalam kes terbaik, untuk meningkatkan kesejahteraan pesakit. Gejala individu, seperti rasa sakit atau perasaan sakit yang khas, juga dapat diatasi dengan ubat alternatif dalam keadaan tertentu. Yang mana langkah-langkah berguna di sini secara terperinci dijawab oleh profesional perubatan yang bertanggungjawab. Walaupun semua ini langkah-langkah, karsinosis sumsum tulang sering berakhir pada kematian pesakit. Oleh itu sokongan daripada rakan dan saudara-mara adalah lebih penting.