Derma Sumsum Tulang: Rawatan, Kesan & Risiko

Pada masa ini, orang Jerman Sumsum tulang Donor Institute (DKMS) dengan penuh semangat merekrut penderma sumsum tulang baru. Tidak hairanlah, a sumsum tulang derma merupakan satu-satunya peluang untuk menyembuhkan banyak orang yang terkena penyakit leukemia dan lain-lain darah penyakit. Dengan lebih daripada 6 juta penderma berdaftar, banyak nyawa telah diselamatkan atau berpanjangan.

Apakah sumbangan sumsum tulang?

Terdapat dua kaedah aplikasi yang berbeza untuk mengambil sel stem sumsum tulang kepada penderma, dengan mengumpulkan sel stem dari periferal darah atau dengan menebuk pelvis. Sumbangan sumsum tulang paling sering didefinisikan oleh penyakit yang bertujuan untuk melawan: Leukemia, secara sporadis disebut sebagai darah kanser. Leukemia adalah penyakit darah yang sangat berbahaya di mana pembentukan baru sel darah putih, leukosit, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun, terganggu. Seperti kilang pengeluaran yang diberi cetak biru yang salah, sumsum tulang yang berpenyakit tidak henti-henti menghasilkan cacat leukosit yang menyerang semua sel darah lain dan bukannya badan asing. Di Jerman, sekitar 10,000 orang mengidap leukemia setiap tahun, termasuk banyak kanak-kanak dan orang muda. Kira-kira seperlima daripada semua kes itu membawa maut. Sumbangan sumsum tulang yang sihat masih merupakan peluang terbaik untuk menyembuhkan. Semasa mencari penderma yang tepat, adalah penting bahawa ciri-ciri tisu HLA (antigen leukosit manusia) orang yang sakit dan penderma sama identik dengan yang mungkin. Ciri HLA adalah ciri permukaan sel badan, struktur tertentu di mana sistem imun membezakan sel-sel tubuh sendiri dengan organisma lain. Terdapat banyak ciri HLA yang berbeza, dan setiap kromosom mempunyai dua daripadanya, satu dari bapa dan satu dari ibu. Sebagai tambahan kepada lebih daripada 100 ungkapan yang dapat dimiliki oleh setiap sifat HLA, ini membawa kepada lebih daripada 10,000 kombinasi corak HLA keseluruhan yang berbeza. Oleh itu, hanya ada beberapa penderma yang sepadan untuk setiap orang. Dan hanya satu pertiga dari semua orang yang terjejas menemui penderma dalam keluarga mereka sendiri. Inilah sebabnya mengapa penderma dari negara lain diperlukan, yang dapat dijumpai dengan cepat dengan bantuan rangkaian DKMS. Tetapi masih seperlima dari semua pesakit tidak menemui penderma.

Fungsi, kesan dan matlamat

Hari ini, terdapat dua prosedur aplikasi yang berbeza untuk mengambil sel induk dari sumsum tulang penderma, yang pertama kurang invasif: ini adalah pengumpulan sel stem dari darah periferi. Dalam prosedur ini, pertama sekali perlu memastikan bahawa sel induk terlepas dari sumsum tulang dan memasuki aliran darah. Ini dicapai dengan ubat G-CSF, yang disuntik di bawah penderma kulit dua kali sehari semasa rawatan awal selama empat hari. Koleksi sebenar kemudian bermula, di mana darah disalirkan dari penderma dan disaring dalam pemisah sel - empar yang memisahkan sel darah mengikut besar-besaran - sebelum dikembalikan ke badan. Kaedah kedua untuk derma sumsum tulang, jarang digunakan hari ini, adalah pelvis tusuk. Di sini, sumsum disedut terus dari tulang, yang memakan masa sekitar satu jam dan selalu dilakukan di bawah anestesia am. Pelvis biasanya digunakan untuk tujuan ini kerana, pertama, ia adalah tulang yang sangat besar dalam tubuh manusia yang dapat menyediakan dan menjana sumsum yang cukup. Dan kedua, tulang terletak tepat di bawah kulit di sisi, itulah sebabnya mengapa tidak perlu memotong secara mendalam untuk mencapai pelvis. Walaupun begitu, ini tusuk jauh lebih agresif daripada pengumpulan sel stem dari periferal dari darah, sebab itulah penderma mungkin mengalami kehilangan darah lebih dari satu liter selama prosedur ini. Ini dikompensasi dengan mengumpulkan darah penderma sendiri tiga minggu sebelum pendermaan. Selama beberapa minggu ini, darah yang mencukupi diisi semula, dan pada masa pendermaan itu sendiri, darah yang disimpan kemudian dapat dikembalikan ke badan. Jadi pada dasarnya ia adalah autotransfusi yang tertunda. Sumsum tulang itu sendiri tumbuh semula di tulang pelvis penderma sendiri hanya dalam beberapa minggu, jadi penderma tidak mengalami kerugian kekal.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Kedua-dua kaedah pengumpulan sel stem membawa risiko dan kesan sampingan tertentu, walaupun kecil: Dalam pendermaan periferal, gejala seperti tulang, kepala, atau otot kesakitan mungkin berlaku akibat rawatan G-CSF, serupa dengan selesemaReaksi alergi mungkin berlaku, tetapi hanya dalam kes yang sangat jarang berlaku. Apa-apa kesan jangka panjang atau kesan sampingan kekal rawatan ini pada penderma tidak diketahui. Aspirasi sumsum tulang pembedahan selalu membawa risiko residu yang sangat kecil kerana anestesia am, seperti yang berlaku pada semua operasi. Lebam dan kesakitan boleh berlaku di tempat penderma pada tulang dan kulit. Walau bagaimanapun, walaupun kesan tidak menyenangkan ini biasanya sembuh hanya dalam beberapa hari. Oleh itu, dapat dirumuskan bahawa satu-satunya kesan sampingan dengan kaedah ini derma sumsum tulang tidak ada kaitan dengan kehilangan sumsum itu sendiri, tetapi dengan prosedur pembedahan dan kecederaan yang mesti diterima pada kulit dan tulang pelvis. Sehubungan dengan kemungkinan risiko dan kesan sampingan pendermaan sumsum tulang, perlu juga disebutkan bahawa penderma secara semula jadi berhak menarik diri dari derma tanpa memberikan alasan jika mereka terlalu tidak yakin. Namun, mereka hanya dibenarkan melakukannya selagi persiapan penerima belum dimulakan. Ini kerana semasa proses ini, dia yang tinggal berpenyakit saraf tunjang dibunuh dengan kemoterapi dan / atau radiasi untuk memastikan penyelesaian seterusnya sumsum tulang penderma segar. Oleh itu, harus difahami mengapa menarik diri dari pendermaan sumsum tulang semasa pesakit sudah bersiap boleh menyebabkan bahaya kematian yang sama.