Pemindahan Tulang Sumsum: Rawatan, Kesan & Risiko

Sumsum tulang pemindahan melibatkan pemindahan sumsum tulang, dan oleh itu sel stem, untuk memulihkan hematopoiesis biasa. Sumsum tulang pemindahan secara amnya ditunjukkan apabila sistem sel hematopoietik telah dikompromikan teruk akibat penyakit tumor atau sebelumnya terapi (terutamanya tinggi-dos kemoterapi).

Apa itu pemindahan sumsum tulang?

Sumsum tulang pemindahan melibatkan pemindahan sumsum tulang, dan oleh itu sel-sel stem, untuk memulihkan secara teratur darah pembentukan. Transplantasi sumsum tulang (atau pendek BMT) adalah penggantian sumsum tulang hematopoietik yang rosak (medulla ossium) dengan sel-sel sumsum tulang yang sihat, yang biasanya diperlukan setelah malignan penyakit ketumbuhan dan / atau tinggi-dos kemoterapi atau sinaran terapi. Secara amnya, terdapat perbezaan antara pemindahan sumsum tulang autologous, di mana bahan sumsum tulang yang dipindahkan berasal dari pesakit untuk ditransplantasikan (derma autologis), dan transplantasi sumsum tulang alogenik, yang digunakan dalam kebanyakan kes dan di mana penderma dan penerima bukan orang yang sama (sumbangan tidak berkaitan). Sebaik-baiknya, pemindahan sumsum tulang isologen yang disebut boleh dilakukan, yang dicirikan oleh fakta bahawa sel-sel yang akan dipindahkan berasal dari kembar orang yang terkena.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Secara umum, pemindahan sumsum tulang selalu diperlukan ketika sumsum tulang, di mana semuanya darah sel terbentuk, begitu rosak oleh penyakit atau terapi tertentu sehingga tidak lagi dapat menjalankan fungsi ini. Kerosakan fungsi sumsum tulang yang ketara disebabkan terutamanya oleh tumor ganas seperti limfoma (kanser daripada limfa kelenjar) atau leukemia (barah darah) dan juga pepejal penyakit ketumbuhan. Begitu juga, diucapkan penyakit autoimun, Yang membawa kehancuran struktur badan sendiri akibat daripada tidak terkawal sistem imun, mungkin memerlukan pemindahan sumsum tulang. Di samping itu, tinggidos kemoterapi or radioterapi langkah-langkah mempunyai peningkatan risiko merosakkan sumsum tulang. Sebelum transplantasi sumsum tulang, kadar darah dan air kencing biasanya dianalisis, dada (toraks) adalah sinar-x, perut dan jantung diperiksa secara sonografi, dan ECG (elektrokardiogram) dan EEG (electroencephalography) dilakukan untuk mengukur otak ombak. Di samping itu, a ujian fungsi paru dan, dalam beberapa keadaan, a tomografi dikira imbasan adalah perkara biasa. Atas dasar a tusukan sumsum tulang, sampel tisu diambil dalam banyak kes dan diperiksa untuk mengetahui ciri-ciri tisu tertentu seperti antigen leukosit manusia (HLA). Sebelum penggantian sumsum tulang yang rosak, ia harus dihancurkan sepenuhnya, terutamanya dalam kes tumor ganas, untuk mengelakkan berulang. Ini biasanya dicapai dengan kemoterapi dosis tinggi dengan sitostatik dadah atau dengan kombinasi kemoterapi dan radioterapi. Pra-rawatan ini, yang dikenali sebagai penyaman dan berlangsung rata-rata empat hingga sepuluh hari, diikuti dengan pemindahan sumsum tulang. Dalam transplantasi sumsum tulang allogenik, bahan sumsum tulang dipungut dari sumsum tulang atau sel stem sumsum tulang diambil dari darah penderma (pengumpulan sel stem periferal) dan kemudian dimasukkan ke dalam sistem darah penerima melalui vena. Sel-sel sumsum tulang yang sihat yang dimasukkan ke dalam sumsum tulang melalui sistem darah, menetap dan membahagi. Sekiranya terapi berjaya, sel-sel sumsum tulang yang baru diselesaikan mula mensintesis sel-sel darah sendiri setelah beberapa minggu. Transplantasi sumsum tulang autologous (derma sumsum autologous) biasanya digunakan apabila tiada penderma yang sesuai. Untuk tujuan ini, sumsum tulang pesakit dikeluarkan, diproses dan kemudian dibekukan semasa fasa remisi di mana tidak ada sel tumor baru yang terbentuk. Mengikuti kemoterapi dan radioterapi pretreatment, sumsum tulang autologous dikembalikan kepada orang yang terkena.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Transplantasi sumsum tulang adalah prosedur pembedahan yang sangat tertekan dan teruk yang boleh mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa. Oleh itu, pemindahan sumsum tulang biasanya dilakukan hanya apabila semua alternatif rawatan telah habis dan di hadapan penyakit mendasar yang mengancam nyawa dengan prospek yang baik penyembuhan dengan pembedahan. Pelbagai komplikasi boleh berlaku semasa prosedur pembedahan. Sebagai contoh, dalam kes yang jarang berlaku, sel sumsum tulang yang dipindahkan tidak menetap di sumsum tulang penerima. Dalam beberapa kes, sel yang ditransplantasikan menandakan struktur tisu penerima sebagai asing dan menyerangnya. The kulit, hati dan / atau usus penerima sangat terjejas. Walau bagaimanapun, tindak balas dapat dikawal oleh ubat imunosupresif dan, jika perlu, bertindak balas sekiranya berlaku reaksi berlebihan. Di samping itu, risiko penyakit berjangkit sangat meningkat selama tiga bulan pertama selepas operasi, ketika darah dan sistem kekebalan tubuh sedang dibina semula, dan bahkan sederhana sejuk boleh mengancam nyawa pesakit. Hasil daripada perlakuan awal kemoterapi, pengetahuan imunologi sistem pertahanan hancur, sehingga mesti diperoleh kembali. Vaksinasi pelindung terhadap tetanus, difteria atau polio mesti diulang dengan sewajarnya. Selain itu, hanya ada sedikit risiko bagi penderma dalam pemindahan sumsum tulang, yang berasal dari bahaya biasa yang berkaitan dengan anestesia.