Scintigraphy Tulang: Definisi, Sebab, Prosedur

Apakah scintigraphy tulang?

Scintigraphy tulang ialah subtipe scintigraphy. Tulang dan metabolismenya boleh dinilai dengan baik dengannya. Untuk tujuan ini, bahan berlabel radioaktif (radionuclide) disuntik ke dalam pesakit melalui vena. Semakin tinggi aktiviti metabolik tempatan, semakin banyak ia disimpan di dalam tulang. Sinaran yang dipancarkan oleh radionuklid kemudiannya boleh diukur dan dipaparkan sebagai imej.

Dalam sesetengah kes, adalah mencukupi untuk memeriksa tulang individu atau bahagian individu rangka dengan scintigraphy (scintigraphy rangka badan separa). Ini mengurangkan pendedahan radiasi untuk seluruh organisma. Dalam kes lain, scintigraphy rangka seluruh badan diperlukan, contohnya, untuk mengesan metastasis daripada tumor kanser (cth, payudara, prostat, paru-paru atau tumor buah pinggang).

Bilakah scintigraphy tulang dilakukan?

Banyak penyakit dan kecederaan tulang dikaitkan dengan peningkatan atau penurunan aktiviti metabolik dan oleh itu boleh dikesan dengan mudah oleh scintigraphy.

Sebagai contoh, peningkatan metabolisme boleh diukur di kawasan patah tulang. Oleh itu, scintigraphy tulang boleh digunakan untuk menggambarkan patah tulang, walaupun sinar-X biasa adalah mencukupi untuk ini dalam kebanyakan kes.

  • Kanser tulang dan metastasis tulang
  • Keradangan tulang (osteomielitis, spondylodiscitis)
  • Rheumatoid arthritis (reumatisme)
  • Infarksi tulang
  • Gangguan metabolisme tulang seperti penyakit Paget atau osteomalacia (melembutkan tulang yang menyakitkan)

Di samping itu, aduan tulang dan sendi yang tidak jelas serta aduan dengan prostesis sendi (kelonggaran, keradangan) sering dijelaskan melalui scintigraphy tulang.

Scintigraphy tulang: risiko