Hubungan sempadan: ciri, petua

Apakah ciri-ciri hubungan dengan pesakit sempadan?

Perhubungan adalah mencabar bagi kebanyakan orang. Mereka bermaksud membuat kompromi, kadang-kadang berundur, dan menyelesaikan konflik. Bagi pesakit sempadan, cabaran ini amat sukar untuk diatasi. Perubahan mood yang tidak dijangka, cepat marah dan toleransi kekecewaan yang rendah bagi penghidap sindrom sempadan menguji hubungan dengan orang lain.

Orang yang mempunyai garis sempadan sering membuat tuntutan eksklusif pada orang yang rapat. Mereka cepat cemburu. Lambat laun, orang yang mula dipuja menjadi musuh. Sehebat-hebat pasangan atau kawan itu pada awalnya, dia kini dibenci.

Tingkah laku seperti kanak-kanak juga berlaku pada sesetengah pesakit sempadan. Para saintis telah menemui ini terutamanya pada orang yang didera secara seksual atau emosi atau ditinggalkan semasa kanak-kanak.

Baca lebih lanjut mengenai Gangguan Personaliti Narsis di sini.

Perpisahan

Berurusan dengan Borderline adalah sukar untuk penghidap serta rakan kongsi dan rakan. Bagi orang yang mempunyai Garis Sempadan, punca-punca emosi mereka yang turun naik sukar dikenal pasti. Emosi adalah tidak dijangka untuk orang yang terjejas seperti juga untuk orang lain. Kerana takut perasaan negatif atau ditinggalkan, pesakit sempadan sering menjaga jarak mereka dan dengan cepat memutuskan hubungan.

Corak perhubungan yang manakah wujud dalam perkongsian?

Orang yang mempunyai sempadan sangat takut bersendirian. Pada masa yang sama, mereka tidak boleh bertahan lama dalam hubungan. Mereka sering melompat dari satu hubungan ke hubungan seterusnya. Menamatkan perhubungan secara tiba-tiba adalah ciri tipikal Borderline. Oleh itu, bukan mudah untuk mengekalkan hubungan jangka panjang dengan rakan kongsi sempadan.

Dalam konteks pergantungan bersama ini, pasangan sering melakukan segala-galanya untuk orang yang terjejas dan meletakkan keperluannya sendiri sebagai latar belakang. Ini mengekalkan atau bahkan menguatkan gangguan psikologi. Adalah penting bahawa pasangan mengenali corak tingkah laku yang terganggu dalam hubungan sempadan dan mendapatkan bantuan. Bersama-sama dengan ahli terapi, pasangan itu kemudian berusaha untuk mendamaikan keperluan mereka sendiri dan keperluan orang lain.

Cinta dan seksualiti

Selalunya orang sempadan tidak jelas tentang orientasi seksual mereka. Ini kerana kesukaran dengan identiti mereka sendiri juga muncul berkaitan dengan orientasi seksual mereka. Keterbukaan seksual mereka dalam kombinasi dengan impulsif kadangkala mempunyai kesan yang sangat menarik kepada orang lain. Oleh itu, orang sempadan berisiko untuk mengalami situasi kesat sekali lagi tanpa menyedarinya dengan segera.

persahabatan

Sama ada hubungan cinta atau persahabatan – berurusan dengan pesakit sempadan sentiasa tindakan mengimbangi. Perubahan berterusan antara kedekatan dan jarak, tunggangan roller coaster emosi dan ledakan kemarahan sukar untuk bertahan dalam jangka masa panjang. Apabila pesakit sempadan memutuskan hubungan, ia selalunya sejenis tingkah laku melindungi diri.

keluarga

Remaja dengan gangguan personaliti sempadan boleh mengubah dinamik keluarga dengan cepat. Mereka menarik perhatian kepada diri mereka sendiri. Tingkah laku berisiko, perubahan mood dan kadangkala percubaan membunuh diri adalah sebahagian daripada gangguan mental. Ahli keluarga sempadan sering terganggu dengan tingkah laku ahli keluarga yang terjejas. Mereka mengalami kesukaran untuk memahami tindakan dan sering berasa tidak berdaya.

Penduduk sempadan biasanya mengalami kezaliman dan pengabaian daripada seorang atau kedua ibu bapa. Selalunya ia adalah campuran penjagaan yang terlalu sedikit dan pada masa yang sama terlalu banyak kawalan yang telah mencetuskan trauma pada pesakit semasa zaman kanak-kanak. Di samping itu, terdapat pengaruh genetik yang menggalakkan permulaan penyakit.

Petua untuk berurusan dengan sempadan

Rawatan terapeutik - pesakit luar atau pesakit dalam - disyorkan untuk pesakit sempadan dalam apa jua keadaan. Jika boleh, ahli terapi melibatkan ahli keluarga atau pasangan. Ahli terapi terlebih dahulu memaklumkan ahli keluarga secara terperinci tentang gangguan mental. Mengetahui tentang sindrom sempadan adalah langkah pertama yang penting dalam memahami orang yang terjejas dengan lebih baik.

Rawatan terapeutik sering mengambil masa bertahun-tahun, kerana sempadan adalah gangguan yang sangat mendalam. Menangani gangguan mental adalah proses pembelajaran yang mencabar untuk kedua-dua orang yang terjejas dan keluarga, pasangan atau rakan mereka. Walau bagaimanapun, sokongan orang rapat adalah sangat penting bagi mereka yang mempunyai sempadan dan memihak kepada perkembangan positif.

Di samping itu, adalah penting bahawa saudara-mara mereka yang terjejas juga memberi perhatian kepada kesejahteraan mereka sendiri. Adalah dinasihatkan untuk mendapatkan sokongan apabila perlu dan mengambil masa daripada interaksi yang mencabar dengan pesakit sempadan lagi dan lagi untuk mengecas semula bateri seseorang.

Hubungan dengan saudara-mara pesakit sempadan lain biasanya juga membantu meringankan beban sendiri. Dalam kumpulan saudara-mara, seseorang sering mendapat manfaat daripada pengetahuan dan pengalaman saudara-mara yang lain.

Di samping itu, masuk akal untuk menggalakkan pasangan yang sakit menjalani terapi dan menyokongnya dalam proses ini.

Dan di sebalik semua kesukaran, jangan lupa: Hubungan sempadan selalunya juga memperkaya apabila anda menghadapi cabaran bersama-sama. Sokongan profesional pada laluan ini sangat disyorkan dan dalam banyak kes juga diperlukan.