Kord Sempadan: Struktur, Fungsi & Penyakit

Kabel sempadan adalah gabungan dari sel saraf kelompok badan yang merupakan sebahagian daripada simpatik sistem saraf. Bahagian-bahagian individu dari tali sempadan menghantar simpati saraf kepada leher, dada, sacrum, dan perut. Seperti semua cabang saraf yang lain, cabang saraf yang berkaitan dengan tali sempadan mungkin terjejas oleh kelumpuhan.

Apakah tali sempadan?

Ganglia adalah istilah perubatan untuk kumpulan sel saraf badan di periferal sistem saraf. Kelompok sel saraf juga disebut ganglia dan bertindak seperti penebalan nodular. Di tengah sistem saraf, doktor sering memanggil inti pemekat yang sesuai dan bukannya ganglia. Tali sempadan adalah gabungan ganglia yang berlainan dalam sistem saraf periferal. Strukturnya dikenali dalam istilah perubatan sebagai truncus sympathicus dan mengandungi hingga 23 ganglia autonomi. Gabungan meluas dari dasar tengkorak turun ke tulang ekor dan berjalan dalam arah paravertebral yang berdekatan dengan ruang tulang belakang. Ganglia tali sempadan individu dipanggil baik ganglia serviks (ganglia cervicalia), ganglia perut (ganglia lumbalia), ganglia coccygeal (ganglia sacralia), atau ganglia toraks (ganglia thoracica), bergantung pada kedudukannya. Seluruh tali pusat adalah bahagian dari sistem saraf bersimpati dan oleh itu tergolong dalam sistem saraf autonomi. Cabang saraf yang berlainan berasal dari tali pusat. The saraf cardiacus cervicalis superior, medius dan inferior: lari ke jantung, sebagai contoh. Tugas penting yang diberikan saraf terangkan penugasan truncus sympathicus kepada sistem saraf autonomi.

Anatomi dan struktur

Dalam struktur kasarnya, tali perbatasan terdiri dari empat bidang yang berbeza: kawasan serviks, toraks, lumbar, dan sakral. Di rantau serviks, tiga ganglia yang berlainan terletak di dalam fascia serviks dalam hingga ke karotid vena. Ketiga-tiga ganglia ini disebut sebagai serviks superior dan ganglia tengah dan stellate ganglion. Sempadan ganglion berjalan di belakang subclavian arteri. Bahagian kedua memanjang ke rongga toraks. Serviks terendah ganglion dipanggil ganglion inferior serviks dan bersatu dengan ganglion toraks 1 untuk membentuk ganglion stellate. Ganglia toraks terletak di tali sempadan kawasan toraks. Mereka terletak di kepala tulang rusuk dan dilindungi oleh pars costalis. Antara kos kapal dan saraf interkostal melintasi struktur. Bahagian batang sempadan kawasan lumbar mengandungi empat ganglia lumbalia secara pertengahan, yang berasal dari otot utama psoas. Bahagian kawasan sacral dari truncus sympathicus membawa ganglia sacralia, yang terletak di tengah-tengah untuk foramina sacralia di os sacrum. Tali perbatasan berakhir pada ganglion yang tidak berpasangan dengan penyetempatan segera di tulang ekor.

Fungsi dan Tugas

Kabel penghad adalah bahagian dari sistem saraf bersimpati. Yang sistem saraf bersimpati secara amnya bertujuan untuk meningkatkan prestasi organisma. Istilah teknikal untuk ini adalah ergotropy. Melalui sistem saraf simpatik, tubuh mencapai kesediaan prestasi tinggi. Dari sudut pandang biologi evolusi, aktiviti sistem saraf simpatik menyiapkan organisma untuk serangan, penerbangan dan usaha luar biasa lainnya. Semua fungsi sistem saraf simpatik juga dikenali sebagai tekanan reaksi badan dan melakukan tugas penting. Atas sebab ini, sistem saraf simpatik dikira sepenuhnya sebagai sebahagian daripada sistem saraf autonomi. Sistem saraf garis batas juga mempunyai peningkatan prestasi sebagai tugasnya. Sistem saraf simpatik mengawal pelbagai organ kejayaan melalui gabungan ganglia yang berbeza. Plexi carotici yang berkaitan dengan struktur menimbulkan gentian simpatik yang menghidupkan organ-organ kejayaan di rantau kepala. Melalui struktur ini, sistem saraf simpatik dapat mempengaruhi peningkatan prestasi organ-organ kepala. Cardiaci saraf berjalan ke jantung dan dengan itu berfungsi untuk meningkatkan prestasi sistem kardiovaskular. Cabang deria juga dikaitkan dengan tali sempadan, seperti rami interganglionares, yang menghubungkan ganglia individu truncus sympathicus. Truncus sympathicus juga disambungkan ke saraf tunjang melalui rami communicantes. Rami cardiaci thoracici menyediakan sambungan serat postganglionik ke jantung, dan utama saraf splanchnik menghubungkan tali pusat ke pleksus aorta perut melalui serat preganglionik dari Th5 hingga Th9. Kord sempadan juga disambungkan ke pleksus aorta toraks melalui dahan yang tidak disebutkan namanya. Plexus aorta ini menghantar cabang ke paru-paru dan esofagus. Sistem saraf simpatik juga dapat mencapai iliac arteri dan organ di pelvis melalui tali pengikat. Oleh itu, tugas utama batang simpatik sesuai dengan perantaraan potensi tindakan meningkatkan prestasi sistem saraf simpatik. Tali sempadan memantapkan kegembiraan saraf ini ke organ sasaran, sehingga mempersiapkan organisma untuk bersenam.

Penyakit

Seperti semua cabang saraf, cabang saraf yang berkaitan dengan tali sempadan dapat dipengaruhi oleh kerosakan dan kelumpuhan yang mengakibatkan. Akibat kelumpuhan seperti itu, sistem saraf simpatik tidak lagi dapat mempengaruhi organ yang sesuai. Oleh itu, sistem saraf autonomi dibuang mengimbangi. Pengaruh parasimpatis tidak lagi dapat diimbangi oleh sistem saraf simpatik. Kompleks simptom yang agak terkenal dari kawasan ini adalah sindrom Horner. Fenomena tersebut dicirikan oleh miosis, enophthalmos dan ptosis dan mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Biasanya, kompleks gejala didahului oleh kelumpuhan bahagian otot licin okular yang bersalin secara simpatik. Kelumpuhan tersebut mungkin disebabkan oleh kecederaan mekanikal, atau mungkin disebabkan oleh tumor Pancoast dan kerosakan lain pada ganglion stellate. Sindrom Horner sisi kiri ditunjukkan oleh tiga gejala. Otot pupilae dilator gagal. Perkara yang sama berlaku untuk otot tarsalis superior dan otot orbitalis. Sudah dalam diagnosis pandangan fenomena muncul dalam mydriasis yang dilemahkan. Jauh lebih parah daripada sindrom Horner yang disebut neuroblastoma, tumor dengan penyetempatan di tali pusat. Pesakit dengan neuroblastoma sering juga hadir dengan Sindrom Horner, tetapi biasanya dikaitkan dengan banyak gejala lain.