Demam Boutonneuse: Laluan dan Rawatan Jangkitan

Demam Boutonneuse: Penerangan

Demam Boutonneuse juga dikenali sebagai demam Mediterranean kerana ia biasa di seluruh wilayah Mediterranean. Ia adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Rickettsia conorii. Penyakit yang disebabkan oleh ini atau rickettsiae lain juga dipanggil rickettsioses selepas penemunya, Howard Tayler Ricketts.

Semua riketsia disebarkan oleh kutu, kutu, tungau, atau kutu. Untuk agen penyebab demam boutonneuse (R. conorii), kutu berfungsi sebagai vektor (terutama kutu anjing coklat). Malah, penyakit ini adalah salah satu daripada demam kutu yang paling biasa di selatan Eropah. Di Portugal, sebagai contoh, 10 daripada 100,000 orang dijangkiti demam boutonneuse setiap tahun. Ia bukan perkara biasa bagi pelancong dari Eropah Tengah untuk dijangkiti juga. Kes jangkitan individu juga telah direkodkan di Afrika dan di Laut Hitam.

Istilah "boutonneuse" berasal dari bahasa Perancis dan boleh diterjemahkan sebagai "tompok" atau "seperti butang". Ia menerangkan manifestasi kulit bertompok yang dihasilkan oleh demam boutonneuse.

Demam Boutonneuse: gejala

Nodus limfa berhampiran tempat suntikan sering meradang dan boleh dirasai membesar (limfadenitis).

Di samping itu, mereka yang terjejas mengalami demam boutonneuse eponim: suhu badan meningkat kepada lebih 39 darjah Celsius selama kira-kira satu hingga dua minggu.

Pada hari ketiga hingga kelima penyakit, ruam berbintik-bintik kasar (maculopapular exanthema) berkembang . Bersama-sama dengan demam ia hilang semula, tidak meninggalkan kesan (seperti sisik atau parut).

Gejala tipikal demam Boutonneuse selalunya disertai dengan sakit kepala, sakit sendi dan sakit otot.

Demam Boutonneuse: komplikasi

Jangkitan dengan agen penyebab demam boutonneuse mengaktifkan sistem imun dalam badan. Akibatnya, bahan keradangan badan sendiri (sitokin) mungkin meningkat dalam darah dan menjejaskan sistem pembekuan. Oleh itu, pada sesetengah orang yang mengalami demam boutonneuse, gumpalan darah membentuk yang menyekat saluran - contohnya, dalam bentuk trombosis urat dalam di kaki.

Demam Boutonneuse: Punca dan faktor risiko.

Demam Boutonneuse disebabkan oleh bakteria Rickettsia conorii. Bakteria ini hidup sebagai parasit terutamanya dalam kutu, yang seterusnya hidup dalam bulu tikus atau anjing. Di rantau Mediterranean, sehingga 70 peratus anjing dijangkiti kutu. Kira-kira setiap kutu kesepuluh membawa rickettsiae.

Jika pelancong membawa pulang anjing tersebut (ke Jerman, Austria, Switzerland, dll.), rickettsiae boleh diperkenalkan. Kutu boleh dihantar dari anjing kepada manusia. Nasib baik, ini jarang berlaku, kerana kutu jenis ini lebih suka menyerang anjing. Walau bagaimanapun, mereka boleh bertahan selama bertahun-tahun di rumah dan berulang kali menyebabkan demam boutonneuse pada manusia.

Demam Boutonneuse: pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang boleh dihubungi untuk demam boutonneuse ialah pakar dalam perubatan dalaman dengan tajuk tambahan infectiology. Pakar perubatan tropika juga biasa dengan gambaran klinikal ini. Walau bagaimanapun, dalam kes simptom tipikal demam dan ruam kulit, mereka yang terjejas biasanya berjumpa doktor keluarga mereka terlebih dahulu. Dia juga boleh memulakan peperiksaan yang diperlukan.

Langkah pertama dalam membuat diagnosis adalah dengan mengambil sejarah perubatan. Untuk tujuan ini, doktor akan bertanya kepada anda pelbagai soalan seperti:

  • Adakah anda mempunyai sebarang gejala lain? Jika ya, yang mana satu?
  • Adakah orang lain di sekitar anda mengalami simptom yang sama?
  • Pernahkah anda melihat kesan gigitan atau kawasan yang mudah dilihat pada kulit?
  • Adakah anda mengetahui sebarang serangan kutu pada haiwan peliharaan di kawasan anda?
  • Adakah anda baru-baru ini ke luar negara, terutamanya di kawasan Mediterranean?
  • Adakah anda mempunyai hubungan rapat dengan tikus atau anjing dari kawasan ini?

Doktor kemudian akan mengambil suhu badan anda, memeriksa semua kulit anda, dan meraba kawasan nodus limfa. Jika disyaki demam Boutenneuse, dia akan mengambil sampel tisu dari kawasan kulit yang mudah dilihat. Di makmal, ini boleh diperiksa untuk bahan genetik patogen menggunakan tindak balas rantai polimerase (PCR).

Ia juga mungkin untuk mengesan bahan genetik patogen dengan PCR menggunakan sampel darah daripada pesakit. Di samping itu, darah boleh diuji untuk antibodi kepada rickettsiae. Walau bagaimanapun, antibodi tersebut hanya boleh didapati beberapa hari selepas jangkitan.

Ujian darah juga membantu untuk menolak penyakit lain dengan gejala yang sama.

Demam Boutonneuse: Rawatan

Demam Boutonneuse dirawat dengan antibiotik doxycycline. Orang yang terjejas mesti mengambil satu tablet dua kali sehari selama dua hingga tujuh hari.

Demam Boutonneuse: perjalanan penyakit dan prognosis

Dalam kebanyakan kes, demam boutonneuse adalah ringan. Semua simptom penyakit ini berkurangan dalam masa kira-kira dua minggu dan tidak meninggalkan kesan sekuel. Terutama jika penyakit itu didiagnosis tepat pada masanya dan dirawat dengan antibiotik, komplikasi jarang berlaku. Mereka berkemungkinan besar berkembang pada orang tua, peminum alkohol dan pesakit kencing manis. Di dalamnya, organ dalaman seperti otak mungkin lebih mudah terjejas. Dalam satu hingga lima peratus kes, demam Boutonneuse membawa maut.

Demam Boutonneuse: Pencegahan

Dalam kes demam boutonneuse, profilaksis terdiri daripada melindungi diri daripada gigitan kutu. Langkah berjaga-jaga perlu diambil terutamanya apabila bersentuhan rapat dengan tikus dan anjing yang mungkin dijangkiti di kawasan Mediterranean, sekitar Laut Hitam, di Siberia, India, Tengah dan Afrika Selatan.

  • Pakai kasut tertutup dengan kaki tinggi dan seluar panjang dimasukkan ke dalam stoking anda. Ini tidak memberi peluang kepada kutu untuk mencapai kawasan kulit yang terdedah pada kaki atau kaki mereka. Penghantaran tidak mungkin melalui pakaian.
  • Semburan anti-kutu - disembur pada pakaian atau pergelangan tangan - juga menjauhkan penghisap darah.
  • Jika anda mempunyai anjing, anda harus meletakkan kolar kutu di atasnya. Ini mengurangkan risiko anjing anda menangkap kutu yang dijangkiti - yang kemudiannya boleh menjangkiti anda dengan demam Boutonneuse.