Demam Boutonneuse (Demam Berdarah Tick-Borne): Punca, Gejala & Rawatan

Boutonneuse demam juga dikenali sebagai demam bawaan Mediterranean, menggambarkan cara penularan dan wilayah geografi utama asal penyakit bakteria ini. Selepas tempoh inkubasi selama beberapa hari, individu yang dijangkiti berkembang demam, ruam, gangguan kesejahteraan umum, dan otot dan sakit sendi. Pada asasnya, boutonneuse demam merupakan penyakit berjangkit yang jarang mengancam nyawa.

Apa itu demam boutonneuse?

A gigitan kutu atau gigitan kutu boleh menyebarkan pelbagai penyakit ke dalam organisma tuan rumah. Yang paling terkenal ialah Lyme penyakit. Walau bagaimanapun, di negara lain, penyakit lain juga mungkin disebabkan oleh kutu. Demam Boutonneuse adalah salah satu penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteria dari strain Rickettsia. Selepas gigitan kutu yang dijangkiti rickettsiae, fokus hitam seperti butang keradangan bentuk di tapak gigitan. Penurunan nama juga berasal dari ciri khas ini, kerana "bouton" adalah kata Perancis untuk butang. Kutu penularan demam Boutonneuse banyak dijumpai di wilayah Mediterranean. Namun, kerana perubahan iklim dan arah penyebaran ke utara, demam kutu Mediterranean kini juga dijumpai di bahagian utara Eropah yang lebih sejuk. Penyakit ini hanya teruk atau boleh membawa maut dalam kes-kes yang jarang berlaku. Sebahagian besarnya, penyakit yang sudah ada atau lemah sistem imun mesti hadir untuk demam boutonneuse sehingga menyebabkan jalan yang teruk.

Punca

Jangkitan demam Boutonneuse hanya disebabkan oleh kutu yang dijangkiti. Semasa a gigitan kutu, kutu pertama menggigit dan mencederakan kulit. Ia menyerap darah dan, menjelang akhir ini penyerapan, mengeluarkan isi kandungannya perut. Ini masuk ke dalam luka. Rickettsiae berada di perut kandungan dan diberi peluang untuk menyampaikan dari inang kutu kepada manusia. Di dalam badan, rickettsiae menyebabkan jangkitan yang serupa pada bahagian dengan selesema. Ini termasuk keletihan, demam dan sakit anggota badan. Ciri demam boutonneuse yang ketara adalah perubahan kulit segera di sekitar kawasan gigitan. Ruam dengan tompok gelap kulit boleh dilihat. Demam bawaan kutu Mediterranean adalah salah satu jangkitan demam ringan yang ditularkan oleh gigit tanda.

Gejala, keluhan, dan tanda

Tidak seperti penyakit bawaan yang lain, seperti Lyme penyakit or meningoensefalitis, gejala pertama jangkitan dengan rickettsiae muncul dalam masa yang sangat singkat selepas gigitan serangga, sekiranya jangkitan telah berlaku. Sebagai peraturan, mereka yang terjejas tidak menyedari bahawa mereka mengidap demam boutonneuse, kerana gejala yang menyertainya biasanya serupa dengan selesemaseperti jangkitan. Kira-kira lima hingga sepuluh hari selepas gigitan kutu, pesakit sering merasa letih dan menderita sakit kepala. Dalam kebanyakan kes, demam dan sendi atau otot kesakitan turut hadir. Pesakit sensitif juga mengalami pembengkakan limfa simpul, tetapi biasanya hanya pada tahap yang tidak biasa dengan selesema. Dalam perjalanan yang lebih teruk, sakit perut, loya dan muntah serta bintik-bintik merah pada kulit atau a ruam kulit mungkin berlaku. Kadang-kadang, pesakit juga berkembang konjunktivitis. Beberapa gejala khas penyakit ini tidak muncul pada setiap pesakit. Walau bagaimanapun, ulser biru-hitam kecil sering terbentuk di tempat suntikan. Sekiranya bisul berlaku, hampir selalu terdapat pembengkakan limfa simpul dan kemerahan ruam kulit. Gejala berlangsung dari beberapa hari hingga dua minggu, bergantung kepada keparahan kursus.

Diagnosis dan kursus

Untuk mendiagnosis demam boutonneuse, doktor yang merawat mengambil sejarah terperinci dengan fokus pada kejadian gigitan kutu dalam lima hingga tujuh hari terakhir. Ini ditambah dengan diagnosis visual kawasan di sekitar lokasi gigitan atau, jika disyaki demam boutonneuse tanpa kejadian gigitan tertentu, pemeriksaan menyeluruh badan untuk tapak yang tidak normal. Penentuan demam boutonneuse yang tepat dapat dilakukan melalui a darah ujian dan pembentukan budaya bakteria. Sangat berguna jika kutu yang menyebabkan gigitan masih ada. Sekiranya tidak dirawat, demam boutonneuse dapat hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari sakit. Sekiranya pesakit yang terjejas lemah sistem imun, perjalanan penyakit demam kutu Mediterranean dapat meningkat. Demam Boutonneuse membawa maut pada sebilangan kecil mereka yang terjejas.

Komplikasi

Tidak seperti penyakit bawaan yang lain, seperti Lyme penyakit or meningoensefalitis, gejala pertama jangkitan dengan rickettsiae muncul dalam masa yang sangat singkat selepas gigitan serangga, sekiranya jangkitan telah berlaku. Sebagai peraturan, mereka yang terjejas tidak menyedari bahawa mereka mengidap demam boutonneuse, kerana gejala yang menyertainya biasanya serupa dengan selesemaseperti jangkitan. Kira-kira lima hingga sepuluh hari selepas gigitan kutu, pesakit sering merasa letih dan menderita sakit kepala. Dalam kebanyakan kes, demam dan sendi atau otot kesakitan turut hadir. Pesakit sensitif juga mengalami pembengkakan limfa simpul, tetapi biasanya hanya pada tahap yang tidak biasa dengan selesema. Dalam perjalanan yang lebih teruk, sakit perut, loya dan muntah serta bintik-bintik merah pada kulit atau a ruam kulit mungkin berlaku. Kadang-kadang, pesakit juga berkembang konjunktivitis. Beberapa gejala khas penyakit ini tidak muncul pada setiap pesakit. Walau bagaimanapun, ulser biru-hitam kecil sering terbentuk di tempat suntikan. Sekiranya bisul berlaku, hampir selalu terdapat pembengkakan kelenjar limfa dan ruam kulit kemerahan. Gejala berlangsung dari beberapa hari hingga dua minggu, bergantung kepada keparahan kursus.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Dengan gigitan kutu harus selalu pergi ke doktor. Nasihat perubatan ditunjukkan paling lambat apabila gejala pertama demam boutonneuse muncul. Khususnya, loya dan muntah, demam, sakit kepala dan ruam kulit harus dijelaskan dengan segera. Sekiranya garis merah terbentuk di tempat gigitan, jangkitan mesti diatasi dan diatasi dengan segera. Diagnosis cepat meningkatkan peluang rawatan yang berjaya dan mencegah komplikasi serius dan kerosakan jangka panjang. Walau bagaimanapun, sedikit kemerahan di tempat gigitan tidak selalu memerlukan rawatan. Sekiranya keradangan surut dalam beberapa hari selepas lawatan pertama ke doktor, pemeriksaan lanjut tidak diperlukan. Sekiranya tidak ada peningkatan gejala setelah beberapa hari, langkah rawatan selanjutnya mesti diambil. Ini benar terutamanya jika gejala seperti pembengkakan kelenjar limfa atau ulser biru kehitaman di tapak gigitan berlaku. Konjungtivitis dan otot dan sakit sendi juga merupakan tanda amaran yang jelas mengenai jangkitan demam boutonneuse dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Rawatan dan terapi

Dalam kebanyakan kes, demam boutonneuse dapat disembuhkan dengan pentadbiran of antibiotik. Sekiranya boleh, rawatan harus dimulakan secepat mungkin setelah tanda-tanda penyakit pertama muncul. Doxycycline telah terbukti berkesan untuk demam boutonneuse. Tidak lama selepas memulakan rawatan dengan agen ini, gejala bertambah baik. Sekiranya ini tidak berlaku, diagnosis demam boutonneuse harus diperiksa. Jangkitan gigitan kutu lain menunjukkan simptom yang serupa tetapi mempunyai jalan yang lebih serius, jadi rawatan dengan yang lain antibiotik dan diagnosis yang lebih tepat mengenai patogen mesti diperiksa. Dalam kumpulan berisiko tinggi seperti individu yang lemah atau mereka yang mengalami alahan, rawatan di hospital mungkin diperlukan untuk demam boutonneuse. Demam tinggi dan berterusan pening dan muntah adalah faktor penting untuk dimasukkan ke hospital. Ini juga berlaku sekiranya gangguan buah pinggang atau tanda-tanda meningitis berkembang semasa penyakit. Terlepas dari keparahan jangkitan demam kutu di Mediterania, pesakit harus diberikan ubat analgesik dan antipiretik untuk mengurangkan gejala.

Prospek dan prognosis

Demam Boutonneuse adalah penyakit bakteria yang memerlukan ubat dan rawatan perubatan segera. Hanya rawatan profesional yang boleh memberi kesan positif kepada keseluruhan penyakit ini. Demam Boutonneuse disebarkan oleh gigitan kutu, jadi biasanya selalu ada tempat gigitan di mana kutu mungkin masih ada. Sekiranya kutu masih di luka, haiwan itu harus dikeluarkan oleh doktor. Jika tidak, luka mungkin dijangkiti dan darah keracunan malah boleh berlaku. Orang yang terjejas pada mulanya menderita gejala seperti selesema. Terdapat anggota badan yang sakit, sakit kepala, Sebuah peningkatan suhu, loya dan juga muntah. Di sekitar kawasan gigitan yang ada, kulit akan menjadi sangat gelap. Walaupun dengan rawatan perubatan dan ubat-ubatan, perubahan warna ini pasti akan berlaku. Selepas empat hingga lima hari, gejala individu akan mereda, dengan syarat orang yang terkena mempunyai kuat sistem imun. Demam Boutonneuse juga dapat diatasi tanpa rawatan. Namun, tanpa rawatan seperti itu, jangkaan penyakit yang lebih tidak menyenangkan ini diharapkan. Gejala individu akan meningkat dengan ketara, merumitkan keseluruhan penyakit ini, jadi individu yang terkena rawatan akan mempunyai pandangan yang lebih positif untuk pemulihan yang cepat.

pencegahan

Pencegahan demam boutonneuse adalah langkah berjaga-jaga yang lengkap, kerana vaksin tidak tersedia. Ini termasuk pakaian yang sesuai di kawasan yang penuh dengan kutu. Anjing yang sering menjadi sasaran kutu harus dirawat dengan produk kutu yang sesuai untuk mengelakkan kemungkinan terjadinya demam boutonneuse dekat manusia pada awalnya. Sekiranya kutu dikeluarkan, ia harus dibekukan hingga setelah masa inkubasi demam boutonneuse telah berlalu untuk memudahkan penentuan patogen.

Susulan

Dalam kebanyakan kes, tidak diperlukan tindak lanjut khas untuk demam boutonneuse. Ia adalah penyakit yang mudah dirawat dan tidak berkaitan dengan komplikasi tertentu. Orang yang terjejas harus memperhatikan pengambilan ubat secara berkala untuk membatasi gejala sepenuhnya. Hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku, diperlukan rawatan di hospital. Walau bagaimanapun, fungsi ginjal harus dipantau semasa rawatan untuk mengesan meningitis pada peringkat awal. Sekiranya demam boutonneuse, luka juga harus dirawat dengan baik dan ditutup dengan pembalut untuk mencegahnya keradangan atau keracunan darah. Orang yang terjejas memerlukan banyak rehat dan mesti pulih. Aktiviti sukan atau aktiviti fizikal yang lain harus dielakkan. Yang sihat diet mempunyai kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini. Sekiranya berlaku penyakit, pesakit juga harus mengelakkannya alkohol dan nikotin. Jangka hayat tidak terjejas secara negatif oleh demam Boutonneuse. Selepas rawatan, orang yang terjejas harus melindungi dirinya dengan baik dari kutu di kawasan masing-masing untuk mengelakkan berulang. Terutama di rumput tinggi atau setelah lama tinggal di luar rumah, seluruh badan harus diperiksa untuk kutu.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Demam Boutonneuse adalah jangkitan bakteria yang serius. Murni diri-terapi sangat tidak digalakkan. Bentuk pencegahan terbaik untuk demam boutonneuse adalah dengan mengelakkan penyebabnya, iaitu gigitan dari kutu anjing coklat. Mereka yang bercuti di kawasan berisiko tinggi harus mengelakkan rumput tinggi dan semak dan semak rendah ketika menghabiskan masa di luar rumah dan mendaki. Setelah menghabiskan masa di luar rumah, seluruh badan dan pakaian harus diperiksa untuk mendapatkan kutu. Seluar panjang dan pakaian luar lengan panjang membantu mengesan kutu sebelum dipegang. Walau bagaimanapun, inang utama kutu anjing coklat sebenarnya adalah anjing. Oleh itu, rakan berkaki empat tidak boleh dibawa ke kawasan risiko. Sekiranya ini tidak dapat dielakkan, haiwan itu mesti diperiksa kutu, lebih baik beberapa kali sehari. Sentuhan fizikal yang rapat dengan anjing, terutama tidur bersama di tempat tidur yang sama, harus dielakkan dengan segala kos selama ini. Sebagai tambahan, kolar khas dapat menjauhkan parasit. Di samping itu, adalah mustahak untuk memastikan sistem ketahanan badan tetap utuh. Tidur yang mencukupi, sayur diet kaya dalam vitamin, dan menjauhi terlalu banyak gula, alkohol dan nikotin menyumbang kepada ini. Dalam naturopati, sistem imun juga diperkuat dengan mengambil asid askorbik (vitamin C) dan ekstrak dari coneflower merah.