Pendakap gigi: Definisi, Sebab, Kebaikan dan Keburukan

Apakah pendakap gigi?

Pendakap gigi digunakan untuk merawat maloklusi gigi atau rahang. Mereka biasanya digunakan semasa fasa pertumbuhan gigi - iaitu pada kanak-kanak. Pada orang dewasa, pendakap selalunya hanya boleh digunakan untuk membetulkan maloklusi.

Pendakap diperbuat daripada logam seperti keluli atau titanium, plastik atau seramik. Bergantung kepada sebab rawatan, doktor gigi menggunakan pendakap tetap atau longgar. Kanak-kanak biasanya dirawat dengan pendakap yang longgar, kerana bentuk yang lebih lembut ini disokong oleh pertumbuhan gigi yang masih ada. Pilihan estetik, terutamanya untuk orang dewasa, adalah apa yang dipanggil pendakap tidak kelihatan. Komponen dalaman pendakap di belakang gigi hampir tidak kelihatan dari luar.

Memperbaiki pendakap

Dalam kes yang mana pendakap tetap digunakan, bagaimana doktor gigi meneruskan dan apakah kelebihan dan kekurangannya, anda boleh baca dalam teks Pendakap gigi tetap.

Pendakap longgar

Pendakap yang tidak kelihatan

Invisalign dan Aligner – terdapat pelbagai model pendakap yang (hampir) tidak kelihatan dari luar. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang mereka dalam teks Pendakap halimunan.

Pendakap untuk orang dewasa

Apa yang boleh dicapai dengan pendakap untuk orang dewasa? Model mana yang boleh dipertimbangkan? Apa yang perlu dipertimbangkan semasa rawatan? Anda boleh mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan ini dalam teks Braces – Dewasa.

Bilakah anda mendapat pendakap gigi?

KIG yang berbeza

Petunjuk ortodontik kumpulan satu dan dua merangkumi salah jajaran gigi yang lebih ringan. Untuk menentukan KIG, jarak antara gigi diukur, contohnya jika gigi kacip atas menonjol melebihi yang bawah atau sebaliknya. Perkara yang sama berlaku jika gigi terlalu rapat atau terlalu jauh dan membentuk jurang.

Kumpulan petunjuk tiga, empat dan lima termasuk gangguan perkembangan di kawasan kepala seperti bibir sumbing dan lelangit, terlalu banyak ruang antara gigi atau apabila gigi bawah menggigit di luar di hadapan gigi atas (crossbite).

Apa yang anda lakukan dengan pendakap gigi?

Kemudian doktor gigi mengambil kesan pada rahang atas dan bawah. Berdasarkan ini, model plaster dibuat, yang berfungsi sebagai templat untuk pendakap. Ini kemudiannya dibuat di makmal pergigian.

Sekiranya anda mendapat pendakap yang longgar, doktor akan menunjukkan kepada anda cara memasukkannya dengan betul. Dia juga akan menerangkan perkara yang perlu anda perhatikan semasa memakainya dan cara membersihkan pendakap gigi.

Jika anda memerlukan pendakap tetap, kesabaran diperlukan untuk permohonan - ia mengambil masa kira-kira dua jam, kerana pendakap dilekatkan atau disimen di tempatnya.

Apakah risiko pendakap gigi?

Rawatan dengan peralatan ortodontik, seperti mana-mana prosedur perubatan, melibatkan risiko tertentu. Komplikasi biasanya timbul dengan pendakap tetap:

  • sakit yang disebabkan oleh daya yang bertindak pada gigi
  • kesan penyahkalsifikasi pada gigi
  • peningkatan sensitiviti gigi
  • keradangan, pertumbuhan dan regresi gusi
  • kerosakan pada enamel apabila menanggalkan pendakap tetap
  • memendekkan akar gigi kerana tekanan yang kuat
  • kembali ke kedudukan asal kerana pergerakan gigi

Semasa rawatan, perubahan yang tidak dijangka dan tidak menguntungkan dalam keadaan pergigian dan rahang mungkin berlaku. Dalam kes ini, perubahan terapi oleh doktor gigi yang merawat akan membantu.

Apakah yang perlu saya ingat apabila saya mempunyai pendakap gigi?