Brachial Plexus: Struktur, Fungsi & Penyakit

. plexus brachial adalah plexus dari saraf yang menghidupkan bahu, lengan, dan dada dinding sebagai sebahagian daripada persisian sistem saraf dengan tiga cabang utama. The plexus brachial terdiri daripada tulang belakang anterior saraf dari vertebra serviks terendah C5-C7 dan yang pertama vertebra toraks Th1. Beberapa gentian saraf yang berasal dari ke-4 vertebra serviks (C4) dan ke-2 vertebra toraks (Th2) juga terlibat.

Apakah plexus brachial?

Istilah Latin plexus brachial secara harfiah bermaksud "brachial plexus." Ia adalah plexus dari saraf dari persisian sistem saraf yang fungsi utamanya adalah untuk mengembalikan otot dan kulit bahagian-bahagian dada, bahu, lengan dan tangan, baik motor dan deria. Plexus dibentuk oleh saraf tunjang yang berasal dari anterior dari vertebra serviks terendah (C5-C7) dan bahagian atas vertebra toraks (Th1), ditambah dengan beberapa serat saraf dari C4 dan Th2. Plexus brachial dapat dibahagikan kepada tiga bahagian troun (trunks), fasciculi (bundle), dan individu utama saraf yang timbul dari mereka. Beberapa saraf tunjang muncul dari cabang vertebra ketika mereka memasuki salah satu dari tiga trunci, sehingga tidak selalu mungkin untuk menggambarkan dengan jelas atau menetapkan saraf tunjang tertentu pada salah satu dari tiga trunci utama. Percabangan lebih lanjut berlaku di fasciculi, mewujudkan sejenis rangkaian saraf. Saraf utama "bertanggungjawab" untuk kawasan tertentu, atau otot, bercabang dari plexus saraf, dan asal-usulnya dapat ditelusuri kembali ke beberapa saraf tunjang dalam setiap kes kerana keterkaitan dalam plexus brachial.

Anatomi dan struktur

Plexus brachial terdiri daripada saraf tunjang dari kawasan tulang belakang C5-Th1 yang keluar secara anterior antara vertebra. Selain itu, plexus juga menampung beberapa gentian saraf dari C4 dan Th2. Saraf tulang belakang dari C5 dan C6 bersama-sama membentuk truncus batang utama yang unggul. Saraf tulang belakang dari 7hb vertebra serviks membentuk trunkus medius utama, dan persimpangan saraf serviks terendah dengan saraf toraks pertama membentuk truncus inferior. Sebahagian daripada saraf batang utama bersilang untuk membentuk tiga sub-batang lain (fasciculi), fasciculus lateralis, medialis dan posterior. Penggabungan separa saraf tunjang mempunyai kelebihan untuk motorik dan saraf deria yang timbul dari plexus bahawa serat saraf dari beberapa saraf tunjang biasanya terlibat. Di kawasan brachial plexus, terdapat dua otot serviks, Musculus scalenus anterior dan Musculus scalenus medius. Di antara kedua otot adalah celah, celah skalenus posterior, di mana saraf plexus brachial dan subclavian arteri memasuki kawasan axillary.

Fungsi dan Tugas

Tugas dan fungsi utama plexus saraf brachial plexus adalah motorisasi dan sensori otot toraks dan bahu dan otot lengan dan tangan. Sambungan separa dan penyatuan saraf tunjang dalam plexus brachial mempunyai kelebihan bahawa sekiranya terdapat lesi saraf tunjang tunggal, fungsinya dapat diambil alih oleh serat saraf yang lain. Di samping itu, komunikasi antara saraf dapat dilakukan dengan pertukaran maklumat tertentu mengenai parameter otot sesaat. Saraf yang berasal dari plexus saraf untuk membekalkan otot "mereka" terdiri dari serat bercampur. Serat eferen membawa maklumat untuk pengecutan otot dari pusat motor yang sesuai ke otot, atau bahagian otot. Aferen, sensori (sensitif), serat menghantar kesan deria ke pusat yang sesuai di otak, di mana ia diproses dan mungkin merupakan sebahagian daripada rangkaian kawalan automatik. Gelendong otot, yang "mengukur" ketegangan serat otot dan, dalam kombinasi dengan organ tendon Golgi, memancarkan keadaan proprioceptif, berfungsi sebagai sensor. Ini boleh menjadi litar kawalan yang sangat kompleks yang membolehkan pergerakan automatik atau separa automatik. Serat saraf yang berfungsi kawalan autonomi - kawalan yang tidak tertakluk pada kehendak - juga merupakan bahagian integral dari saraf yang berasal dari brachial plexus.

Penyakit

Kejadian ketidakselesaan atau gejala tertentu yang paling biasa yang berkaitan dengan brachial plexus adalah penyempitan jurang saraf skalenal posterior, yang boleh membawa kepada pengembangan a keadaan dipanggil sindrom scalenal. Gejala sindrom scalenus adalah kesakitan dalam lengan pada sedikit jari sisi dan paraesthesia yang meningkat di kawasan apabila lengan digantung. Apabila celah skalenus posterior disempitkan, maka oksigen bekalan ke tisu biasanya juga terganggu kerana bekalan arteri juga melalui celah scalenus. Oleh itu sindrom scalenus sering disertai dengan perubahan warna biru (sianosistisu dan edema kerana kekurangan oksigen bekalan dan kerana kerosakan mekanikal darah aliran. Sekiranya terkoyak sepenuhnya plexus brachial akibat kemalangan, terdapat kehilangan total, kelumpuhan otot bahu sepenuhnya, dada, lengan dan tangan. Sekiranya terdapat lesi separa dari cabang tertentu dari brachial plexus, motorik simptomatik dan kekurangan deria pada bahagian otot yang terjejas berlaku. Kerosakan pada brachial plexus juga boleh berlaku semasa proses kelahiran sekiranya saluran kelahiran sedikit sempit bagi bayi. Daya tarikan dapat menyebabkan kecederaan avulsion atau avulsion pada plexus saraf, mengakibatkan paresis plexus obstetrik. Paresis biasanya ditunjukkan oleh kelumpuhan pada lengan yang terkena. Kerosakan sering sembuh dengan sendirinya; jika tidak, pembedahan langkah-langkah harus dipertimbangkan dalam tempoh 9 bulan pertama. Plexus brachial boleh meradang dalam jenis reaksi autoimun, yang menyebabkan amyotrofi bahu neuralgik. Penyakit ini dimanifestasikan dengan teruk kesakitan di bahu dan lumpuh otot bahu dan lengan atas.

Gangguan saraf yang biasa dan biasa

  • Kesakitan saraf
  • Keradangan saraf
  • Polyneuropathy
  • epilepsi