Brachialgia: Punca, Gejala & Rawatan

Brachialgia adalah keluhan sakit pada lengan, sendi atau bahu. Ia adalah kesakitan yang disebabkan oleh, misalnya, kerengsaan mekanikal atau yang lain keadaan. Keamatan brachialgia berbeza-beza.

Apa itu brachialgia?

Brachialgia merujuk kepada kesakitan di lengan, sendi, atau bahu. Ia disebabkan oleh pemampatan akar saraf. Dalam yang sesuai dermatom daripada saraf tunjang saraf, ada yang memancar kesakitan dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Begitu juga, parestesi berlaku dengan dan tanpa kegagalan sensorimotor. Mereka dimanifestasikan dengan kesemutan, mati rasa atau tertidur di lengan. Pergerakan tulang belakang serviks tertentu dapat mempengaruhi kesakitan dan melegakannya. Semakin teruk mampatan pada akar saraf, yang lebih luas adalah gejala dan kekurangan pada pesakit. Kerosakan paling kerap berlaku pada akar saraf serviks C6 dan C7 diikuti oleh C8 dan C5. Semua terletak di sepertiga bahagian atas tulang belakang serviks, pada tahap tali pinggang bahu ke skapula. Brachialgia boleh disebabkan oleh pengaruh luaran seperti kerengsaan mekanikal, atau boleh disebabkan oleh proses dalaman seperti tumor. Brachialgia secara perubatan dibahagikan kepada beberapa bentuk kerana manifestasi dan sebab yang berbeza.

Punca

Penyebab brachialgia berbeza-beza. Perbezaan kasar dibuat antara kerengsaan mekanikal dan penyebab patologi. Dalam kerengsaan mekanikal, pesakit membuat saraf menjadi berlebihan tekanan. Kerengsaan menyebabkan rasa sakit di lengan atau bahu. Penyebab patologi termasuk tumor, proses keradangan umum, atau amyotrofi bahu. Selain itu, brachialgia mungkin berlaku pada wanita yang telah diamputasi payudara mereka. Sebab lain adalah bersamaan dengan sinaran terapi. Amyotrofi bahu adalah jarang berlaku keradangan daripada plexus brachial. Tiba-tiba, sakit teruk dan lumpuh otot bahu dan lengan berlaku. The keradangan daripada plexus brachial dikelaskan sebagai akut. Sekiranya brachialgia berlaku pada wanita selepas penyingkiran payudara, prosedur pembedahan sering merangkumi penyingkiran axillary limfa nod. Ini menyebabkan a saliran limfa gangguan yang berkaitan dengan kesesakan limfa dan mampatan saraf. Akibatnya, rasa sakit mungkin berlaku di lengan dan bahu. Penyinaran boleh menyebabkan gangguan atau kerosakan pada saraf. Ini berlaku di atas tulang selangka begitu juga ketiak.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala brachialgia termasuk rasa sakit yang tidak selesa di lengan, jari, atau bahu. Di samping itu, sendi mungkin sakit. Keamatan kesakitan berubah-ubah di antara pesakit dan boleh berkisar hingga sakit akut. Terdapat aduan sensorimotor tambahan dari pelbagai darjah. Selalunya, ini adalah gejala seperti mati rasa, kesemutan atau tertidur di kawasan yang terjejas. Rungutan itu bersifat individu dan dapat memancar dari bahu ke kecil jari. Terdapat gangguan sensasi atau kegagalan otot.

Diagnosa

Dalam membuat diagnosis, langkah pertama adalah menentukan sama ada terdapat kerengsaan mekanikal. Ini melibatkan regangan lengan dan bahu atau membuat pergerakan bulat. Sekiranya mereka menghilangkan rasa sakit, kerengsaan mungkin berlaku. Sekiranya ia berlanjutan, mungkin ada sebab patologi. Untuk ini, pemeriksaan selanjutnya dilakukan melalui darah mengira atau Sinar X. Punca patologi juga ditunjukkan jika rasa sakit berlaku secara spontan atau meningkat dalam jangka masa yang lebih lama. Melalui anamnesis, diperiksa sama ada gejala kegagalan meningkat dengan stabil.

Komplikasi

Brachialgia boleh mengakibatkan penggunaan lengan yang terhad. Ini bukan hanya berlaku dengan kelumpuhan (paresis) - gangguan deria dan parestesi juga secara tidak langsung dapat mempengaruhi fungsi motor. Bergantung pada rawatan, komplikasi lebih lanjut mungkin muncul. Semasa mengambil ubat penahan sakit, yang mempunyai potensi ketagihan, ketergantungan fizikal adalah mungkin. Ini menampakkan dirinya dalam keadaan yang sama dos daripada ubat tahan sakit kurang berkesan. Walau bagaimanapun, untuk memerangi kesakitan yang disebabkan oleh brachialgia, dos daripada ubat tahan sakit sering meningkat. Untuk mengelakkan pergantungan, banyak doktor lebih suka menetapkan ubat penahan sakit yang tidak ketagihan secara fizikal atau hanya mempunyai potensi rendah untuk ketagihan. Painkillers yang diperoleh secara haram atau diambil mengikut budi bicara seseorang sangat bermasalah, kerana tidak ada pemantauan ini dadah. Akibatnya, kerosakan fizikal jangka panjang juga mungkin berlaku, misalnya dalam bentuk buah pinggang or hati gangguan. Di samping itu, pengambilan ubat penahan sakit boleh menyebabkan ketagihan secara psikologi. Risiko ini wujud terutama jika orang yang berkenaan mempunyai kecenderungan yang sesuai dan mengalami peningkatan psikologi tekanan. Sekiranya ketagihan berlaku akibat pengambilan ubat, rawatan psikoterapi atau psikiatri tambahan mungkin diperlukan

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Oleh kerana keadaan penyebab brachialgia, selain dari sederhana "sakit otot, "Semuanya termasuk dalam rawatan perubatan, baik itu kerengsaan akar atau cakera herniated tulang belakang serviks; menarik dari bawah, sindrom carpal tunnel; atau bahkan bermula dari dada, jantung menyerang, selalu ditunjukkan untuk menahan kesakitan yang teruk dan berterusan di lengan. Mengambil ubat penahan sakit sendiri adalah meluas, tetapi boleh membawa kepada penyebab kesakitan tidak dirawat lebih lama daripada yang diperlukan. Melegakan kesakitan menyebabkan pesakit percaya bahawa dia dapat merawatnya keadaan dia sendiri, tetapi dalam kebanyakan kes ini tidak mungkin berlaku, kerana penyebab sakit di lengan berlipat ganda. Hanya jika orang yang terkena itu harus melakukan kerja fizikal yang berat sehari sebelumnya atau mengetahui bahawa dia telah terlalu banyak melakukan dirinya sebagai orang yang tidak terlatih, mungkin betul untuk tidak mengunjungi doktor buat masa ini. Walau bagaimanapun, kerana sakit di lengan selalu disebabkan oleh penyakit serius, maka tidak salah untuk meminta doktor untuk berada di pihak yang selamat dan membiarkannya menjelaskan apakah penyebabnya tidak berbahaya atau jangka panjang terapi ia perlu.

Rawatan dan terapi

Rawatan dan terapi brachialgia bergantung kepada penyebabnya. Analgesik boleh digunakan untuk kesemuanya. Sekiranya terdapat kerengsaan yang dicetuskan secara mekanikal, pesakit sering bertindak balas secara automatik terlebih dahulu dengan menyelamatkan bahagian tubuh yang terjejas. Secara perubatan, kelegaan diberikan oleh pergerakan spesifik tulang belakang serviks. Latihan khusus di sisi simptomatik, seperti perpanjangan, lenturan lateral atau putaran, sering mengurangkan kesakitan dan biasanya dilatih dalam fisioterapi. Selain itu, anti-radang yang menyokong dadah mungkin diberi. Sekiranya keradangan ada, ia dirawat dengan ubat. Anti-radang dadah atau penyumbatan plexus brachial membawa kepada sebuah penghapusan simptom selepas beberapa bulan. Sekiranya terdapat tumor, ini dikeluarkan dengan prosedur pembedahan. Terapi selanjutnya langkah-langkah seperti sinaran, yang pentadbiran ubat-ubatan atau latihan fizikal yang disasarkan kemudiannya diputuskan secara individu. Sekiranya brachialgia berlaku akibat sinaran, rawatan mesti diselaraskan dengan langkah-langkah sudah berlangsung. Di sini, risiko keradangan serta penyumbatan saraf meningkat. Sekiranya brachialgia berlaku pada wanita selepas pembuangan payudara, selalunya terdapat saliran limfa kecelaruan. Kesesakan limfa dirawat oleh saliran limfa. Di samping itu, pesakit diberi diuretik untuk melancarkan saliran limfa. Tambahan pula, rasa sakit diatasi dengan plexus block.

Prospek dan prognosis

Prognosis dipengaruhi oleh terapi yang konsisten dan tingkah laku pesakit sendiri dalam kehidupan seharian. Penggunaan ubat antirheumatik secara berkala dapat memperbaiki gejala. Kerana rangsangan mekanikal adalah antara pencetus brachialgia, kawasan sensitif tali pinggang bahu dapat lega dengan latihan pergerakan tertentu. Terapi fizikal rawatan mengurangkan kesakitan dan meningkatkan pergerakan lengan dan bahu. Postur yang baik juga mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit. Pergerakan monoton dan stereotaip harus dielakkan, terutama dalam pekerjaan seharian. Mengkaji dan menyesuaikan postur duduk membantu memperbaiki gejala dan melegakan kesakitan. Aktiviti fizikal dalam kehidupan seharian diurus dengan lebih baik dengan menggunakan melegakan bentuk pergerakanSekiranya penyebab brachialgia terletak pada proses patologi, keberkesanan pencegahan perubatan langkah-langkah adalah terhad. Latihan melegakan pergerakan badan juga berguna dalam kes ini. Kekurangan motor musculatur menurun dalam beberapa bulan. Proses penyembuhan disukai oleh kiropraktik rawatan seperti a regangan daripada tisu penghubung. Latihan fisioterapeutik khas boleh digunakan untuk membetulkan kecacatan yang jelas dapat dikesan di Sinar X imej. Pergerakan kasar dan putaran yang melampau seperti selekoh ke depan dan belakang harus dielakkan. Selendang yang diperbuat daripada bulu atau sutera boleh digunakan untuk memastikan bahu dan tulang belakang serviks sentiasa hangat.

pencegahan

Langkah pencegahan dapat diambil, terutama dalam kes kerengsaan mekanikal. Ini termasuk melegakan pergerakan dan postur yang baik untuk bahu dan lengan. Pergerakan monoton dan berulang harus dielakkan. Postur duduk dapat dikaji dan prestasi aktiviti fizikal harus diubah menjadi melegakan bentuk pergerakan. Sekiranya penyebabnya patologi, beberapa langkah pencegahan dapat diambil. Pergerakan badan yang melegakan juga disarankan di sini. Walaupun begitu, kejayaan di sini sangat bergantung kepada penyebab aduan.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Kualiti hidup dalam kehidupan seharian dapat dibatasi dalam brachialgia kerana ketidakselesaan yang menyakitkan di bahu, lengan atau sendi. Membantu diri dalam kehidupan seharian juga selalu bergantung kepada sebab-sebab yang mendasari dalam kes brachialgia. Sekatan dalam kehidupan seharian juga disebabkan oleh intensiti gejala. Jalannya penyakit ditentukan di satu pihak dengan terapi yang betul, dan di sisi lain oleh tingkah laku seseorang dalam kehidupan seharian. Sebilangan besar brachialgia dipicu oleh kerengsaan mekanikal. Oleh itu, pergerakan untuk kehidupan seharian harus dilatih untuk melegakan kawasan sensitif tali pinggang bahu supaya aduan ini, yang cenderung menjadi kronik, tidak selalu berlaku. Pertolongan diri yang optimum terhadap brachialgia juga merangkumi postur yang baik untuk lengan dan bahu. Ini sering diabaikan dalam kegiatan sehari-hari, tetapi dapat dilatih sedemikian rupa sehingga menjadi automatik. Terutama dalam kehidupan kerja seharian, pesakit dengan brachialgia harus mengelakkan pergerakan berulang dan monoton. Melegakan kesakitan sering dapat dicapai dengan menyesuaikan cara pesakit duduk. Mereka yang harus melakukan aktiviti fizikal walaupun mengalami brachialgia harus menggunakan melegakan bentuk pergerakan. Corak pergerakan alternatif yang sesuai berguna dari sudut pandang fisioterapeutik dan berkesan dapat mencegah aduan baru. Walau bagaimanapun, jika brachialgia disebabkan oleh kejadian patologi yang mendasari, kemungkinan pertolongan diri atau pencegahan dalam kehidupan seharian sangat terhad. Walau bagaimanapun, pergerakan badan yang melegakan disarankan walaupun dalam kes ini.