Kurungan: Rawatan, Kesan & Risiko

Kurungan (Bahasa Inggeris: pendakap) Adalah istilah dari ortodontik. Mereka adalah pengikat untuk tetap pendakap, yang mempunyai bentuk plat / kancing kecil dan digunakan untuk penyesuaian gigi.

Apakah tanda kurung?

Tanda kurung mungkin kelihatan tidak sedap dipandang pada pandangan pertama. Dalam jangka masa panjang, gigi lurus berbayar secara visual, juga gigi kesihatan. Semakin hari semakin banyak gigi mereka "diluruskan". Walaupun pada masa lalu hampir hanya remaja, hari ini terdapat juga banyak orang dewasa sekitar usia 40 tahun yang mencari penyelesaian pembetulan yang semewah visual. Hari ini, ortodontis mempunyai pelbagai sistem berbeza yang dapat digunakan untuk memastikan senyuman yang lebih indah yang tidak dapat dilihat. Lagipun, bintang seperti Tom Cruise atau Faye Dunaway yang menunjukkan beberapa tahun yang lalu bahawa kurungan juga telah diterima secara sosial untuk orang dewasa. "Peralatan pergigian" seperti itu pertama kali disebutkan di Perancis pada tahun 1728. Pada tahun 1916, peraturan tiga dimensi gigi menjadi mungkin untuk pertama kalinya. Teknik ini berfungsi sebagai asas untuk tanda kurung moden. Hari ini, pendakap terdapat dalam pelbagai reka bentuk yang berbeza: Logam yang menarik pendakap masa lalu telah lama "ditandingi" oleh bahan-bahan lutsinar.

Bentuk, jenis dan gaya

Kurungan standard biasanya diperbuat daripada keluli tahan karat. Kurungan yang diperbuat daripada logam mempunyai kelebihan yang sangat kuat. Saiznya sangat berbeza - kurung saiz penuh atau kurung kelajuan - dan kualiti. Tetapi kerana mereka nikel kandungan, kurungan kini semakin diperbuat daripada bahan lain. Contoh: pendakap seramik - ia sangat tidak ketara kerana ketelusannya dan sering digunakan untuk orang dewasa. Ketika datang ke ketidakcocokan, kurungan juga dapat diikat ke bagian dalam gigi, dalam hal ini disebut kurungan lingual, berbanding dengan tanda kurung di luar, yang disebut tanda kurung bukal. Pendakap keramik dan logam juga boleh digabungkan dengan baik - misalnya, kerana kos, Bahan lain termasuk emas, titanium atau komposit.

Struktur, fungsi dan cara tindakan

Kurungan diikat terus ke gigi menggunakan teknik ikatan khas dan dihubungkan dengan wayar berterusan (lengkungan). Busur ini, diperbuat daripada logam elastik, berjalan melalui slot mendatar (kunci / slot) di bahagian belakang pendakap. Oleh kerana pemasangan penyangga tetap, tekanan kekal diberikan pada gigi, di mana kedudukan gigi dapat diperbaiki. Tegasnya, kurungan adalah "keajaiban teknikal" kecil: ketebalan dan bentuk lengkungan logam elastik menentukan kedudukan di mana gigi kemudian akan diletakkan. Kurungan standard mempunyai dua sayap yang berfungsi untuk memperbaiki kawat lengkung dan dipanggil pendakap kembar. Kadang-kadang kurungan dengan hanya satu sayap digunakan, ini disebut tanda kurung tunggal. Pendakap ligat diri digunakan apabila tidak memerlukan ligatur getah atau logam tambahan untuk memasang kawat logam. Kurungan pengikat diri mempunyai kelebihan bahawa mereka mengurangkan geseran ketika gigi digerakkan. Untuk menjadikan rawatan tidak menyakitkan mungkin, kurungan termoelastik juga digunakan hari ini. Mereka mempunyai spesifikasi daya yang ditentukan dengan tepat dan sangat fleksibel.

Faedah perubatan dan kesihatan

Apabila doktor gigi menentukan bahawa gigitan rahang atas dan bawah tidak sesuai, masa pendakap biasanya bermula untuk orang muda. Dan kemudian, apabila, misalnya, gigi individu bengkok atau terdapat jurang antara dua gigi, orang dewasa juga suka menggunakan ortodontik langkah-langkah - dalam kes ini untuk pembetulan kosmetik. Pilihan dalam setiap kes adalah antara pendakap yang tetap dan boleh ditanggalkan. Kelebihan pendakap tetap - yang disebut pendakap - adalah bahawa pembetulan kedudukan gigi jauh lebih pantas daripada dengan pilihan yang boleh ditanggalkan. Rawatan dengan pendakap tetap juga dapat dioptimumkan dari segi waktu jika dipakai secara individu, dan bukannya pasang siap, kawat lengkung. Kurungan pengikat diri, misalnya, dapat mengurangkan proses penarik yang kadang-kadang menjengkelkan dengan ketara. Kemajuan yang besar juga telah dicapai dengan tanda kurung dari segi estetika. Kedua-dua pendakap dan wayar lengkung kini terdapat dalam bahan yang hampir tidak kelihatan. Selain itu, pendakap juga boleh dilekatkan pada bahagian dalam gigi. Khususnya, kurungan kecil - yang disebut kurungan laju - juga membantu membuat pembetulan yang tidak kelihatan secara visual.