Bradycardia: Gejala, Punca, Rawatan

Bagaimana kurap boleh dicegah?

Tiada vaksin terhadap parvovirus B19. Satu-satunya langkah untuk mencegah jangkitan adalah dengan mengekalkan kebersihan tangan yang baik dan mengelakkan sentuhan dengan orang yang dijangkiti. Langkah-langkah ini amat penting untuk wanita hamil. Mereka juga lebih baik mengelak daripada memasuki tadika atau sekolah sekiranya terdapat wabak kurap di sana.

Kadangkala bradikardia berlaku pada bayi yang belum lahir atau baru lahir. Semasa kelahiran, degupan jantung bayi dalam kandungan sering menurun semasa kontraksi. Dalam sindrom apnea-bradikardia, bayi pramatang mengalami sesak nafas dan degupan jantung yang perlahan.

Bagaimanakah bradikardia berkembang?

Bradikardia berlaku apabila nod sinus menghasilkan terlalu sedikit impuls elektrik (sinus bradikardia). Dalam kes ini, degupan jantung perlahan tetapi tetap.

Apakah tanda-tanda bradikardia?

Selalunya, bradikardia tidak menyebabkan gejala. Atlet, sebagai contoh, tidak merasakan bahawa jantung mereka berdegup lebih perlahan semasa tempoh rehat berbanding bukan atlet. Kadangkala, bagaimanapun, kadar denyutan jantung adalah sangat rendah sehingga jantung mengepam terlalu sedikit darah ke dalam peredaran sistemik. Akibatnya, keperluan oksigen - terutamanya otak - tidak lagi dipenuhi dengan secukupnya. Sakit kepala, pening, tidak sedarkan diri, loya dan muntah selalunya berlaku.

Terdapat banyak kemungkinan penyebab bradikardia. Sinus bradikardia tidak berbahaya pada atlet. Kadangkala, bagaimanapun, irama jantung menjadi perlahan apabila ubat-ubatan tertentu diambil. Terutamanya ubat-ubatan yang diambil oleh orang yang terjejas akibat gangguan irama lain menunjukkan kesan sampingan ini. Dalam sesetengah kes, maka perlu untuk menghentikan bahan aktif yang sepadan atau mengurangkan dosnya.

Pemeriksaan dan diagnosis

Rawatan

Ia tidak semestinya perlu untuk merawat degupan jantung yang perlahan. Orang yang mempunyai jantung yang sihat selalunya dapat mengatasi bradikardia ringan dengan baik. Bradikardia biasanya bermasalah dan memerlukan rawatan hanya apabila gejala muncul dan degupan jantung menjadi perlahan (kurang daripada 40 denyutan seminit).

Bantuan diri untuk aritmia jantung

Bagi mereka yang menghidap bradikardia, bantuan diri yang terbaik ialah berjumpa doktor apabila gejala berlaku. Walau bagaimanapun, pemeriksaan tetap juga dinasihatkan untuk orang yang sihat, kerana pelbagai keadaan fizikal menggalakkan aritmia jantung. Penghidap bradikardia dinasihatkan untuk memeriksa ubat mereka oleh doktor, kerana banyak bahan aktif kadangkala mencetuskan aritmia jantung.