Pemeriksaan Otak dan Saraf: Ujian Fungsional

Pelbagai ujian berfungsi tersedia untuk memeriksa otak and saraf, seperti ujian fungsi motor atau kepekaan. Kami menerangkan di bawah ujian mana yang tersedia dan apa yang dilakukan semasa ujian tersebut.

Ujian fungsional: saraf kranial

Dua belas kranial berpasangan saraf adalah struktur penting yang menghubungkan otak ke pinggiran. Mereka mengandungi pelbagai serat saraf yang bertanggungjawab untuk pergerakan otot, persepsi deria, dan sensasi lain, dan perjalanan ke wajah (mata, telinga, hidung, mulut, dalam kalangan yang lain), leher, dan dada dan organ perut.

Fungsi mereka dapat dinilai dengan ujian dan peperiksaan berikut, antara lain:

 • Ujian mata
 • Pemeriksaan telinga
 • Ujian kulit kepekaan pada wajah, ekspresi wajah dan lidah pergerakan.

Ini diperiksa apabila doktor meminta anda, misalnya, untuk menunjukkan kepadanya lidah, mengerutkan kening dan melihat ke belakang jarinya.

Ujian kemahiran motor yang berfungsi

Untuk kemampuan menggerakkan otot sukarela secara disasarkan dan terkoordinasi, otak, saraf tunjang, periferal saraf dan otot mesti berkoordinasi. Oleh itu, ujian yang agak berbeza juga digunakan untuk ujian fungsi motor.

 • Penyelarasan: semasa berjalan normal atau berjalan dengan tali ketat, berdiri dengan mata tertutup, di hujung kaki dan tumit, atau hampir berpusing dalam bola lampu, interaksi yang diselaraskan diperiksa. Ini boleh diatasi dengan gangguan yang sangat berbeza seperti Penyakit Parkinson atau kerosakan telinga dalam.
 • Doktor meminta pesakit untuk menegangkan otot individu atau kumpulan otot terhadap daya tahannya. Dia selalu menilai kekuatan dalam perbandingan berdampingan dan juga memberi perhatian kesakitan. Memegang lengan di hadapannya dengan mata tertutup juga dapat memberi petunjuk sedikit gangguan - iaitu ketika satu lengan perlahan-lahan tenggelam.
 • Keadaan ketegangan otot juga memberi petunjuk penting kepada kemungkinan penyakit. Ia mungkin meningkat (spastik, ketegasan), sebagai contoh, dalam Penyakit Parkinson atau menurun, misalnya, pada penyakit otot.
 • Refleks: Hampir semua orang mengetahuinya: tukul kecil bersalut getah dan berkilat yang dengannya doktor memukul di bawah lutut atau di bengkok siku, menyebabkan kaki atau lengan untuk berkedut. Dia menggunakannya untuk menguji seberapa baik rangsangan dihantar ke otot melalui serat saraf. Refleks boleh dikurangkan, dipadamkan atau meningkat (clonus). Oleh kerana tindak balas rangsangan berbeza dari satu individu ke individu yang lain, refleks selalu dinilai dalam perbandingan berdampingan. Perbezaan yang kuat kemungkinan besar bersifat patologi. Di samping itu, terdapat refleks yang normal pada bayi, tetapi kemudian patologi kemudian.

Ujian kepekaan

Pemeriksaan kualiti sensasi yang berbeza juga dilakukan dalam perbandingan berdampingan. Satu demi satu, dengan mata tertutup, pesakit diberi rangsangan yang berbeza - pertama di kawasan yang sihat untuk membandingkan bagaimana rasanya normal, kemudian di kawasan yang mungkin berpenyakit.

Diuji adalah:

 • Sensasi sentuhan (contohnya, dengan bola kapas).
 • Sensasi getaran (dengan garpu penalaan diletakkan di atas tulang yang menonjol).
 • Sensasi kedudukan dan pergerakan ("apa yang naik dan turun" dengan jari digerakkan oleh doktor).
 • Kesakitan sensasi (dengan tongkat kayu yang patah) dan.
 • Sensasi suhu (dengan sejuk dan suam air dalam tabung uji).

Sebagai tambahan, pesakit harus mengenali nombor yang ditulis di kulit, merasakan atau menggenggam objek, dan mengenali bila dua rangsangan diterapkan secara serentak. Gangguan kepekaan berlaku, misalnya, dalam keadaan a cakera herniated atau gangguan saraf akibat kencing manis.