Kajian Otak dan Saraf

Tubuh manusia adalah sistem yang kompleks. The otak and saraf bekerjasama dalam sistem yang rumit dan penting untuk mengawal badan kita. Tetapi bagaimana jika otak and saraf tidak berfungsi sebagaimana mestinya? Kami membentangkan di sini kaedah yang tersedia untuk memeriksa otak dan saraf.

Otak dan saraf - pusat kawalan kami.

Sekiranya anda meletakkan semua serat saraf tubuh manusia di belakang yang lain, anda boleh mengelilingi bumi sepuluh kali - dan itu bahkan tidak mengambil otak ke dalam akaun. Otak mempunyai banyak sinaps bahawa bilangan kemungkinan sambungan lebih besar daripada jumlah atom di alam semesta. Dan ini walaupun otak biasanya beratnya kurang dari enam keping mentega.

Otak adalah pusat kawalan kita: ia memproses, bertindak balas dan mengawal - pemikiran dan tindakan kita yang sedar dan tidak sedar, fungsi automatik organ kita. Pasukannya terdiri daripada saraf and sinaps: Dengan litar kompleks, ini melaksanakan perintahnya dan menyampaikan apa yang ditentukan oleh bos. Sama pelbagai tugas sebagai tugas sistem saraf dalam kepala dan pinggirannya, kerana pelbagai juga dapat menyatakan diri mereka mengalami gangguan.

Anamnesis sebagai pemeriksaan yang paling penting

Kemungkinan diagnostik untuk mengesan penyakit sama banyak. Tetapi di sini, seperti semua gangguan lain, perkara yang sama berlaku: Alat yang paling penting adalah anamnesis, iaitu meminta sejarah perubatan. Dengan cara ini, doktor sudah dapat menyelesaikan aduan dan mengecualikan kategori penyakit tertentu atau lebih baik meneruskannya dalam proses diagnostik.

Sebagai tambahan kepada gejala semasa dan kaedahnya, aspek berikut juga penting:

  • Penyakit sebelumnya
  • Operasi dan kemalangan
  • Faktor-faktor risiko
  • Ubat
  • Penyakit keluarga
  • Persekitaran sosial dan profesional

Semasa temu ramah pesakit, doktor sudah dapat memperoleh kesan keseluruhan dan mencari kelainan dalam pertuturan, tingkah laku dan pergerakan, serta postur yang tidak normal.

Diagnostik asas

Pemeriksaan fizikal dilakukan dengan pesakit berdiri, duduk, dan / atau berbaring, sebahagiannya tidak berpakaian. Tanda-tanda penyakit yang dilihat secara luaran (pemeriksaan) termasuk berkedut, lumpuh, atau pergerakan yang ketara. Doktor akan mendapatkan gambaran keseluruhan dengan pelbagai pemeriksaan ("pemeriksaan neurologi"); ujian selanjutnya bergantung kepada aduan dan penemuan.

Pelbagai saraf kranial, berjalan dan penyelarasan, serta fungsi dan kepekaan otot, iaitu kemampuan untuk merasakan rangsangan seperti sentuhan dan getaran, diuji.

Pemeriksaan dalaman

Oleh kerana sebilangan penyakit organ juga boleh mempengaruhi fungsi otak dan saraf, pemeriksaan dalaman juga akan dilakukan.

Bergantung pada diagnosis yang disyaki, ini mungkin diikuti dengan ujian yang lebih terperinci untuk menilai jiwa, bahasa, persepsi, pemikiran, dan memori; darah dan ujian air kencing (contohnya, di kencing manis); pemeriksaan cecair saraf (contohnya, jika keradangan disyaki); dan prosedur instrumental.