Aneurisma Otak: Definisi, Terapi

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Kadang-kadang tiada rawatan, tetapi pemerhatian aneurisme, mungkin dua prosedur rawatan "menggunting" atau "menggulung", pilihan prosedur rawatan bergantung pada kes individu
 • Gejala: Kadang-kadang tiada gejala, mungkin gangguan pada saraf kranial tertentu, jika aneurisme pecah ("meletup"), sakit kepala yang dahsyat, loya, muntah, kekakuan leher, tidak sedarkan diri
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Bergantung pada kes individu, baik dalam beberapa kes, bahaya kepada kehidupan sekiranya pecah, kerosakan berbangkit mungkin
 • Punca dan faktor risiko: Kadang-kadang keturunan, faktor risiko utama adalah tekanan darah tinggi dan semua faktor yang meningkatkan tekanan darah seperti merokok, jarang juga penyakit keturunan yang menjejaskan tisu penghubung seperti sindrom Marfan, sindrom Ehlers-Danlos.
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Jika perlu, gejala yang disyaki, prosedur pengimejan seperti pengimejan resonans magnetik (MRI), angiografi resonans magnetik (MRA), tomografi komputer (CT)
 • Pencegahan: Elakkan faktor risiko seperti tekanan darah tinggi, merokok, pengambilan alkohol yang berlebihan; secara amnya gaya hidup sihat disyorkan

Apakah aneurisme dalam otak?

Aneurisme dalam otak adalah pelebaran patologi saluran darah di kepala. Doktor juga bercakap tentang aneurisme intrakranial atau serebrum.

Dianggarkan kira-kira tiga peratus orang dewasa mempunyai aneurisme. Kadang-kadang bulging kapal adalah kongenital, dalam kes lain ia hanya berkembang dalam perjalanan hidup. Aneurisme berlaku lebih kerap dalam sesetengah keluarga.

Bagaimanakah aneurisme boleh dirawat?

Terdapat dua prosedur utama yang boleh digunakan untuk merawat aneurisme dalam otak. Satu pilihan ialah pembedahan di mana pakar bedah membuka tengkorak. Dia kemudian menutup aneurisme dari luar menggunakan klip (kononnya keratan).

Dalam prosedur lain, doktor menolak kateter melalui arteri di kaki ke kawasan yang terjejas di otak. Dia membaiki aneurisme dengan memasukkan gegelung (coiling) yang dipanggil. Ini adalah gegelung platinum yang mengisi aneurisme dari dalam.

Walau bagaimanapun, doktor tidak selalu merawat setiap aneurisma menggunakan prosedur ini. Sama ada prosedur itu masuk akal dan prosedur yang digunakan bergantung pada kes individu. Pakar bedah juga menimbang dengan teliti sama ada faedah prosedur melebihi risiko yang berkaitan.

Sekiranya hanya terdapat risiko rendah aneurisme di kepala pecah dan ia tidak menyebabkan sebarang masalah lain, doktor mengesyorkan agar kapal yang membonjol itu pada mulanya diperhatikan.

Apakah tanda-tanda aneurisme dalam otak?

Satu simptom aneurisme ialah gangguan pada saraf kranial yang dipanggil. Ini adalah saraf yang, berbeza dengan saraf periferi, muncul terus dari otak. Saraf kranial yang bertanggungjawab untuk pergerakan mata (saraf oculomotor) lebih kerap terjejas. Ini mengakibatkan gangguan pergerakan mata, lumpuh otot mata atau penglihatan berganda.

Jika dinding kapal aneurisme di otak pecah (pecah), gejala yang teruk berlaku. Gejala yang paling biasa ialah pendarahan subarachnoid, atau singkatannya SAB. Pendarahan berlaku di ruang antara otak dan meninges, lebih tepat lagi membran arachnoid.

Oleh kerana penutup tengkorak yang kukuh, darah tidak keluar dan dengan cepat meningkatkan tekanan pada otak. Tekanan pada tisu otak ini kemudian menyebabkan gejala.

Gejala peningkatan tekanan intrakranial:

 • Kemunculan tiba-tiba sakit kepala yang teruk
 • Loya
 • muntah
 • Kekakuan leher
 • mengantuk
 • Mengantuk
 • Tidak sedarkan diri atau koma

Aneurisme di kepala: apakah kemungkinan pemulihan?

Terdapat aneurisme yang hanya mempunyai kebarangkalian rendah untuk pecah satu hari. Aneurisme dalam otak sedemikian tidak semestinya menghadkan jangka hayat. Doktor kemudian memerhati secara berkala untuk melihat sama ada aneurisme vaskular berubah.

Tiada jawapan umum kepada persoalan jangka hayat selepas pembedahan untuk aneurisme di dalam otak. Bergantung pada saiz dan lokasi kapal yang diluaskan, operasi boleh menyelamatkan nyawa dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, operasi itu membawa risiko. Dalam sesetengah kes, terdapat risiko kerosakan saraf akibat pembedahan.

Atas sebab ini, doktor menimbang dengan teliti strategi mana yang paling mungkin memberi manfaat kepada mereka yang terjejas oleh aneurisme di kepala.

Aneurisme dalam otak - punca

Punca aneurisme di otak selalunya tidak dapat ditentukan dengan tepat. Keturunan jelas memainkan peranan, kerana bukan perkara biasa untuk protrusi vaskular berlaku lebih kerap dalam keluarga. Satu lagi faktor risiko penting untuk aneurisme otak ialah tekanan darah tinggi.

Dengan setiap degupan jantung, darah memberikan tekanan tinggi pada dinding saluran dari dalam. Ini kadang-kadang mewujudkan titik lemah di dinding kapal, yang akhirnya memberi laluan - aneurisme berkembang.

Merokok secara tidak langsung meningkatkan risiko aneurisme: ia menggalakkan arteriosklerosis dan meningkatkan tekanan darah. Penyebab jarang yang dikaitkan dengan peningkatan risiko aneurisme di otak adalah penyakit keturunan tertentu, contohnya sindrom Marfan atau sindrom Ehlers-Danlos.

MRI, CT & Co.: Bagaimanakah doktor mengesan aneurisme di kepala?

Doktor sering menemui aneurisme dalam otak secara kebetulan, kerana mereka yang terjejas selalunya tidak merasakan sendiri saluran yang membonjol itu.

Jika aneurisme menekan pada struktur tertentu di dalam otak, seperti saraf kranial, gangguan neurologi yang sepadan menunjukkan masalah di kepala.

Dalam kes aneurisme pecah, gejala sering membawa kepada syak wasangka gangguan neurologi akut. Aneurisme dalam otak dan pendarahan serebrum dalam kes aneurisme otak yang pecah boleh dilihat dengan mudah menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI), arteriografi resonans magnetik (MRA) atau tomografi komputer (CT).

Bagaimanakah aneurisme dalam otak boleh dicegah?

Aneurisme dalam otak tidak boleh dihalang pada dasarnya. Ini kerana tiada langkah pencegahan terhadap kecenderungan atau aneurisme kongenital.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, dapatkan rawatan dan periksa secara berkala oleh doktor. Jika boleh, elakkan gaya hidup yang meningkatkan tekanan darah anda dan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan saluran darah anda.

Mencegah faktor risiko aneurisme di kepala termasuk, sebagai contoh:

 • Tidak merokok
 • Makan diet yang sihat, dengan sedikit lemak haiwan, sebaliknya minyak sayuran, banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar
 • Menjadi aktif secara fizikal secara tetap
 • Minum sedikit alkohol