Pembekuan otak: Punca, Apa yang perlu dilakukan?

Gambaran ringkas

  • Penerangan: sakit kepala yang tiba-tiba, menikam, biasanya di dahi atau pelipis, berlaku selepas pengambilan makanan atau minuman sejuk dengan cepat. Oleh itu juga dipanggil sakit kepala sejuk.
  • Punca: Rangsangan sejuk di dalam mulut (terutamanya pada lelangit) melebarkan arteri serebrum anterior, menyebabkan lebih banyak darah mengalir ke otak. Peningkatan mendadak dalam tekanan yang berkaitan mencetuskan sakit kepala jangka pendek.
  • Apa nak buat. Tiada rawatan diperlukan kerana sakit kepala sejuk hilang dengan sendirinya selepas masa yang singkat.
  • Pencegahan: Nikmati makanan dan minuman sejuk perlahan-lahan dan panaskan sedikit sebelum terkena lelangit dalam rongga mulut.

Bagaimanakah pembekuan otak berlaku?

Para saintis telah menentukan punca pembekuan otak. Dalam satu kajian, pasukan yang diketuai oleh pakar neurologi Jorge Serrador memerhatikan bahawa arteri serebrum anterior mengembang apabila bahan yang sangat sejuk memasuki mulut dan terutamanya lelangit.

Kajian Kanada mencapai satu lagi kesimpulan penting: subjek ujian diminta makan 100 mililiter ais krim. Kumpulan ujian mempunyai lima saat untuk melakukan ini, manakala kumpulan kawalan dibenarkan lebih banyak masa.

Akibatnya, kira-kira 30 peratus daripada subjek ujian dalam kumpulan ujian mengalami sakit kepala sejuk, manakala hanya kira-kira 17 peratus daripada kumpulan kawalan mengalami pembekuan otak. Oleh itu, sakit kepala sejuk berlaku terutamanya apabila makanan sejuk dimakan dengan cepat.

Apakah pembekuan otak?

Pembekuan otak adalah salah satu sakit kepala utama. Ini adalah sakit kepala yang tidak mempunyai punca yang boleh dikenal pasti, tetapi mewakili gambaran klinikal bebas (seperti migrain, sakit kepala tegang) – berbeza dengan sakit kepala sekunder, yang berdasarkan penyakit lain (contohnya sakit kepala yang disebabkan oleh selesema atau kecederaan otak traumatik).

Apa yang perlu dilakukan sekiranya otak beku?

Oleh kerana fros serebrum hilang dengan sendirinya selepas beberapa saat, terapi khas - contohnya, dengan ubat penahan sakit - tidak diperlukan.

Petua pencegahan

Untuk mengelakkan pembekuan otak daripada berlaku di tempat pertama, adalah dinasihatkan untuk menikmati makanan sejuk perlahan-lahan. Selain itu, makanan dan minuman sejuk tidak boleh bersentuhan dengan lelangit sehingga ia telah dipanaskan sedikit di dalam mulut. Petua mudah ini adalah cara yang baik untuk mengelakkan pembekuan otak.