Perentak otak: Sebab, Kaedah, Risiko

Apakah perentak otak?

Perentak jantung adalah peranti teknikal yang digunakan untuk merawat pelbagai penyakit saraf. Pakar bedah memasukkan perentak jantung otak - serupa dengan perentak jantung - ke dalam otak, di mana ia menghantar impuls elektrik frekuensi tinggi ke kawasan tertentu di otak. Ini dikenali sebagai rangsangan otak dalam. Walaupun mekanisme tindakan tepat prosedur itu belum dijelaskan, diandaikan bahawa impuls elektrik menghalang kawasan otak tertentu dan dengan itu mengurangkan gejala penyakit saraf.

Bilakah terapi perentak otak dilakukan?

Kawasan aplikasi yang mungkin adalah pelbagai penyakit saraf. Perentak jantung otak paling kerap digunakan untuk penyakit Parkinson: Di sini, "rangsangan otak dalam" meningkatkan gegaran biasa (gegaran) dan mobiliti berlebihan (diskinesia) bagi mereka yang terjejas. Penyakit lain di mana pesakit boleh mendapat manfaat daripada perentak jantung adalah:

  • gegaran penting (gangguan pergerakan, biasanya pada tangan)
  • dystonia umum atau segmental (penguncupan otot rangka secara tidak sengaja)
  • Huntington's chorea
  • epilepsi fokus
  • gangguan obsesif-kompulsif psikiatri

Apakah yang anda lakukan semasa terapi dengan perentak jantung otak?

Sebelum doktor memasukkan perentak jantung, dia memeriksa pesakit. Dia berhati-hati mendokumentasikan tanda-tanda ciri penyakit pesakit dan menentukan bagaimana ia berkembang sepanjang hari. Pemeriksaan otak menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI) dan ujian ingatan mengikuti.

Berdasarkan pemeriksaan awal ini, doktor boleh menimbang risiko individu kemungkinan kesan sampingan terhadap faedah yang terhasil daripada perentak jantung.

Perentak otak: implantasi

Pertama, pakar bedah saraf membetulkan kepala pesakit dalam cincin stereotaktik yang dipanggil. Ini dilekatkan pada tulang tengkorak di bawah anestesia tempatan dan menghalang pergerakan kepala. Imej MRI kepala berulang memberikan maklumat yang diperlukan tentang kawasan otak yang sedang dicari dan membolehkan perancangan tepat laluan akses.

Melalui hirisan kecil pada kulit, pakar bedah saraf mendapat pandangan yang tidak terhalang dari kopiah tulang. Dia kini menggerudi lubang kecil pada tulang yang melaluinya dia memasukkan beberapa mikroelektrod ke dalam otak. Kemasukan elektrod tidak menyakitkan kerana otak itu sendiri tidak mempunyai penderia kesakitan.

Selebihnya operasi dilakukan di bawah anestesia am. Pakar bedah kini memasukkan penjana nadi perentak otak di bawah tulang selangka atau di kawasan dada di bawah kulit pesakit dan menyambungkannya ke elektrod di otak melalui kabel yang juga berjalan di bawah kulit. Keseluruhan prosedur mengambil masa kira-kira lima hingga enam jam.

Apakah risiko terapi perentak jantung otak?

Terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan rangsangan otak dalam, yang mana doktor memaklumkan pesakit secara terperinci terlebih dahulu. Perbezaan dibuat antara komplikasi yang boleh timbul daripada campur tangan pembedahan dan kesan sampingan yang disebabkan oleh rangsangan elektronik kawasan otak yang dipilih.

Risiko akibat pembedahan

Seperti semua pembedahan, prosedur ini boleh mengakibatkan kecederaan pada saluran darah dan pendarahan yang sepadan. Jika pendarahan menekan pada tisu otak, gejala neurologi mungkin berlaku dalam kes yang jarang berlaku, contohnya lumpuh atau gangguan pertuturan. Walau bagaimanapun, ini biasanya mundur. Komplikasi lain yang mungkin adalah:

  • Peletakan atau gelinciran elektrod yang salah (prosedur baru mungkin diperlukan).
  • Jangkitan dengan otak atau meningitis (ensefalitis, meningitis)
  • @ kerosakan teknikal perentak otak

Risiko akibat rangsangan elektrik

Apakah yang perlu saya pertimbangkan selepas memasukkan perentak jantung?

Penjana nadi perentak otak boleh diprogramkan melalui kulit dan hanya dihidupkan beberapa hari selepas pembedahan. Pertama, anda harus pulih dari prosedur. Sila ingat bahawa ia boleh mengambil masa beberapa minggu sehingga nadi ditetapkan secara individu. Oleh itu, bersabarlah jika anda tidak merasakan kejayaan rawatan yang diingini pada awalnya.

Juga perlu diingat bahawa perentak jantung tidak merawat punca keadaan, tetapi hanya melegakan simptomnya. Ini bermakna simptom anda akan kembali jika perentak jantung dimatikan atau dikeluarkan.

Bateri dalam perentak jantung otak habis selepas kira-kira dua hingga tujuh tahun dan perlu diganti. Walau bagaimanapun, prosedur susulan ini tidak memerlukan anestetik am; anestetik tempatan adalah mencukupi.