Tumor Otak: Gejala dan Diagnosis

Tumor di otak dapat menampakkan dirinya melalui pelbagai gejala, beberapa di antaranya boleh menjadi sangat serius. Di sini anda dapat mempelajari cara mengenali a otak tumor dan seperti apa pemeriksaan perubatan.

Bagaimana tumor otak menampakkan diri?

Masalahnya dengan otak tumor adalah bahawa, sama ada jinak atau ganas, mereka berkembang di kawasan badan yang tidak boleh memanjang ke luar. Tumor oleh itu memindahkan atau menghancurkan tisu otak, menyebabkan bukan sahaja defisit setempat tetapi juga meningkatkan tekanan di dalam tengkorak. Ini membawa kepada sakit kepala, loya and muntah, dan dapat memuncak pada kesedaran yang terganggu.

Pelbagai gejala

Sekiranya anda mengalami masalah besar-besaran sakit kepala or muntah untuk waktu yang lama terutama pada waktu pagi dan anda tidak mempunyai penjelasan tentangnya seperti kepekaan cuaca atau jangkitan gastrousus, lebih baik simptom ini diperiksa dengan lebih teliti oleh doktor.

Bergantung pada lokasi tumor, fungsi masing-masing kawasan otak terjejas: Sekiranya terdapat tumor di bahagian depan otak, sering terdapat perubahan psikologi seperti perubahan keperibadian atau perubahan tingkah laku; jika tidak, kelumpuhan, kejang atau gangguan penglihatan mungkin berlaku.

Sejak ketumbuhan berkembang dengan kadar yang berbeza, berkembang perlahan meningioma mungkin tidak menunjukkan gejala sama sekali dalam jangka masa yang lama - dan ketika diagnosis dibuat, seseorang kemudian terkejut dengan seberapa besar meningioma itu.

Tumor otak jarang ditetapkan metastasis di organ jiran, dan klasifikasi klasik jinak dan malignan digunakan untuk tumor otak hanya pada tahap terhad, kerana prognosis klinikal dengan tanda-tanda tekanan otak dan kemungkinan pembedahan mesti dipertimbangkan lebih banyak daripada tumor lain.

Bagaimana tumor otak disiasat?

Jika barah otak disyaki, doktor terlebih dahulu akan mengambil sejarah terperinci serta melakukan pemeriksaan neurologi klinikal. Berikut ini, terdapat beberapa prosedur untuk dipilih:

  • Sebagai tambahan kepada ini langkah-langkah, sekurang-kurangnya satu prosedur pengimejan digunakan untuk membuat diagnosis. Dengan tomografi dikira and pengimejan resonans magnet, pengimejan terperinci otak adalah mungkin, dan serentak pentadbiran a ejen kontras seterusnya meningkatkan kepentingan sama ada tumor itu jinak atau ganas. Di samping itu, PET, tomografi pelepasan positron, juga dapat memberikan maklumat yang lebih terperinci tentang seberapa baik barah otak perfusi - tumor yang sangat perfusi menunjukkan keganasan.
  • Dalam EEG, electroencephalogram, gelombang otak ditunjukkan. Kawasan otak yang mencetuskan kejang dapat dilokalisasikan dengan lebih tepat.
  • Sel-sel tumor kadang-kadang dapat diperoleh semasa cecair serebrospinal tusuk.
  • Sekiranya tumor dapat didekati dengan baik dari luar, a biopsi akan menjelaskan jenis tumor yang ada.
  • An Sinar X pengimejan kapal (angiografi) diperlukan sebelum pembedahan untuk menjelaskan arteri utama mana yang terlibat dalam proses tumor.