Gejala Tumor Otak: Tanda Biasa

Apakah tanda-tanda tumor otak?

Berapa lama masa yang diambil sebelum tanda-tanda pertama muncul?

Kadangkala tempoh masa yang lebih lama berlalu sebelum tumor otak menyebabkan gejala. Selalunya, tumor otak yang diklasifikasikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai tahap pertama atau kedua tidak mencetuskan gejala selama berbulan-bulan. Dalam gred 3 atau 4 WHO, sebaliknya, tanda pertama tumor otak berkembang selepas hanya beberapa minggu hingga beberapa hari.

Apabila tumor otak menyebabkan gejala, ia adalah untuk pelbagai sebab:

Tumor - sama ada benigna atau malignan - biasanya mengambil banyak ruang. Doktor merujuk kepada tumor ini sebagai menduduki ruang. Akibatnya, tumor menyesarkan struktur penting dalam otak dan menjejaskan fungsinya. Ia juga mungkin tumbuh ke dalam tisu otak di sekelilingnya (bukan menggantikannya) dan memusnahkannya - bergantung pada kawasan yang terjejas, ini mengakibatkan gejala yang sepadan.

Tumor otak ganas khususnya memusnahkan bahagian saraf atau tisu otak yang telah terjejas oleh sel tumor. Oleh itu, walaupun dalam kes tumor yang lebih kecil yang memerlukan sedikit atau tiada ruang, defisit dan gejala neurologi yang sepadan berlaku.

Apakah tanda-tanda tipikal tumor otak?

Kebanyakan tanda (seperti sakit kepala, pening, dll.) adalah sangat tidak spesifik dan juga berlaku dengan banyak gambar klinikal lain. Walau bagaimanapun, jika mereka menjadi lebih teruk dari masa ke masa dan berlaku dalam kombinasi, ini adalah petunjuk kemungkinan tumor otak.

Sakit kepala

Sakit kepala baru timbul yang menjadi semakin teruk dalam beberapa hari atau minggu dan meningkat apabila berbaring adalah tanda yang mencurigakan dan tipikal yang biasanya berlaku pertama kali dengan tumor otak. Sakit kepala akibat tumor otak dimanifestasikan dengan berlaku pada waktu malam dan pada awal pagi. Mereka sering bertambah baik secara spontan pada siang hari.

Loya and muntah-muntah

Ramai orang mengalami gejala seperti loya dan muntah apabila mereka mempunyai tumor otak. Aduan ini juga biasanya disebabkan oleh peningkatan tekanan intrakranial. Selalunya, mereka yang terjejas berasa loya pada waktu pagi, walaupun mereka tidak makan apa-apa. Walau bagaimanapun, terdapat punca lain mual pagi, seperti jangkitan gastrousus biasa, kehamilan atau mabuk alkohol.

Masalah penglihatan

Melihat bermaksud melihat imej tertentu dengan mata. Untuk melakukan ini, retina dalam mata menangkap maklumat dan menghantarnya di sepanjang laluan visual ke pusat visual di bahagian belakang kepala. Pada hampir mana-mana titik di sepanjang laluan ini, tumor otak boleh mencetuskan gejala dalam erti kata gangguan visual. Dalam kebanyakan kes, kawasan tertentu dalam medan visual gagal - orang yang terjejas hanya menganggapnya sebagai bintik hitam. Doktor memanggil kehilangan medan visual ini.

Gangguan penglihatan kadangkala turut dimanifestasikan oleh fakta bahawa orang yang terjejas melihat imej dua kali.

Gangguan penglihatan berlaku terutamanya dalam kes adenoma pituitari. Ini adalah tumor otak jinak yang tumbuh di kelenjar pituitari. Satu tanda jenis tumor ini ialah penglihatan terhad, seperti kelipan di luar.

Defisit neurologi lain

Selain masalah penglihatan, defisit neurologi lain juga menunjukkan tumor otak. Gejala yang mungkin dalam erti kata defisit neurologi adalah, sebagai contoh, tanda-tanda kelumpuhan, perasaan kebas (contohnya, pada anggota badan individu) atau gangguan pertuturan. Juga tipikal adalah berkedut, contohnya kelopak mata, dan kesemutan secara tiba-tiba. Tambahan pula, gangguan menelan atau persepsi rasa yang berubah adalah kemungkinan gejala berkaitan tumor. Orang yang terjejas sering mengalami pening dan kehilangan pendengaran atau telinga berdesing (tinnitus).

Penyitaan

Gangguan hormon

Gejala tumor otak juga berlaku dalam bentuk pelbagai jenis gangguan hormon. Ini adalah kes, sebagai contoh, dengan adenoma pituitari: kelenjar pituitari adalah kelenjar penting dalam otak yang menghasilkan hormon yang mengawal fungsi kelenjar endokrin lain dalam badan. Tumor kelenjar pituitari mengganggu di sini. Akibat yang mungkin adalah gejala yang menjejaskan, contohnya, irama tidur-bangun, pertumbuhan badan atau seksualiti.

Walau bagaimanapun, gangguan hormon sedemikian adalah gejala tidak spesifik, kerana ia juga berlaku dalam penyakit lain.

Kemerosotan ingatan

Proses malignan di kepala kadangkala menyebabkan gejala kognitif. Penghidap tumor otak, sebagai contoh, telah menjejaskan perhatian dan kurang dapat mengingati perkara tertentu. Bagaimanapun, kemerosotan daya tumpuan dan kealpaan mempunyai banyak kemungkinan penyebab, seperti peningkatan usia, dan tidak semestinya penghidapnya mempunyai tumor otak.

Ada kemungkinan tumor otak menjejaskan kesihatan mental. Sebagai contoh, kemurungan, kelesuan (tidak peduli), dan kebimbangan kadang-kadang disebabkan oleh penyakit ini.

Perubahan personaliti

Gangguan personaliti juga antara simptom yang mungkin disebabkan oleh tumor otak. Dalam kebanyakan kes, orang yang terjejas tidak menyedari ini, tetapi orang di sekeliling mereka menyedarinya. Pesakit, sebagai contoh, lebih mudah marah atau kurang pekat dan lebih mudah terganggu.

Kadang-kadang ciri-ciri personaliti yang sedia ada menjadi lebih ketara atau mendatar. Gejala-gejala ini selalunya berlaku secara licik dan biasanya menyebabkan penghidap berjumpa doktor hanya pada peringkat lewat.

Ciri khas kanak-kanak dengan tumor otak

Walau bagaimanapun, penyakit lain juga boleh menjadi punca pembesaran kepala. Kecacatan kelahiran atau pendarahan otak juga boleh menjadi pencetus.

Bercakap dengan doktor anda jika anda melihat satu atau lebih gejala yang disebutkan.

Sesetengah gejala menunjukkan lokasi tumor

Lokasi tumor di dalam otak selalunya boleh dikenal pasti oleh tempat gejala muncul pada badan. Jika tumor otak menyebabkan gejala lebih disukai di sebelah kiri badan, ia mungkin terletak di sebelah kanan otak. Sebaliknya, gejala di sebelah kanan biasanya menunjukkan tumor di sebelah kiri otak. Dalam kes tanda-tanda yang boleh diberikan kepada lokasi tertentu (= fokus) di dalam otak, pakar perubatan bercakap tentang gejala fokus neurologi fokus. Sebagai contoh, jika orang yang terjejas menunjukkan gangguan pertuturan (afasia), ini menunjukkan kerosakan pada pusat pertuturan.