Tumor Otak: Terapi dan Prognosis

Rawatan untuk a otak tumor boleh dilakukan dengan beberapa cara. Pembuangan tumor secara pembedahan digunakan secara meluas. Tetapi pilihan apa yang ada jika otak tumor tidak dapat dikendalikan dan apakah prognosis untuk a barah otak? Cari di sini.

Bagaimana anda merawat tumor otak?

Pada dasarnya, ubat konvensional mempunyai pilihan berikut untuk merawat tumor otak:

  • Pembedahan
  • Kemoterapi
  • sinaran

Dalam banyak tumor, kombinasi kaedah digunakan, terutama pada tumor ganas, untuk mencegah penyebaran lebih lanjut atau untuk memusnahkan sisa tisu yang tidak dapat dikeluarkan semasa operasi.

Pembedahan untuk tumor otak

Semasa persiapan pembedahan, pemeriksaan terperinci dibuat di mana tumor berada, yang mana kapal membekalkannya dan, yang paling penting, yang otak fungsi boleh cedera dengan pembedahan. Pertimbangan selalu diberikan kepada seberapa besar pembedahan di kawasan penting otak sehingga orang yang terkena tidak mengalami kehilangan fungsi yang lebih banyak selepas operasi daripada tumor.

Prosedur ini dibincangkan secara terperinci antara pesakit dan doktor, dan hari ini operasi biasanya dilakukan dengan pembedahan mikro. Sekarang mungkin dilakukan operasi pada pasien yang sebagian besar terjaga, sehingga fungsi kawasan otak di mana operasi sedang dilakukan dapat diperiksa dengan segera.

Kemoterapi melawan tumor di otak

Kemoterapi untuk merawat a barah otak boleh digunakan sendiri atau bersama dengan rawatan lain. Dalam bentuk ini terapi, dadah dipanggil sitostatik diberikan untuk membunuh sel-sel tumor atau sekurang-kurangnya menghentikannya daripada terus membiak.

Walau bagaimanapun, sejak dadah juga menyerang sel yang sihat, kemoterapi kadangkala boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk. Untuk mencari yang betul mengimbangi antara memerangi tumor dan merosakkan sel yang sihat, masing-masing kemoterapi rejimen disesuaikan secara individu untuk pesakit yang berkenaan. Kadang kala, berbeza dadah digabungkan untuk tujuan ini.

Terapi radiasi sebagai kaedah rawatan

Sinaran moden terapi mengurangkan kerosakan pada tisu otak yang sihat dan dengan tepat memusnahkan tisu tumor yang tidak dapat dikeluarkan melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, kedua-dua sinaran terapi dan kemoterapi tidak boleh digunakan untuk setiap jenis tumor - ujian selalu dilakukan terlebih dahulu untuk menentukan sama ada tumor akan bertindak balas terhadap kaedah tersebut.

Selain itu, Ayurveda H 15, penyediaan yang berasal dari kemenyan, sering diberikan sebagai langkah sokongan. Nampaknya mengurangkan edema keradangan di sekitar tumor dan mempunyai sedikit kesan sampingan.

Sokongan psikologi adalah penting

Selain drastik ini langkah-langkah, kaunseling psikososial untuk pesakit dan juga keluarga mereka disarankan baik untuk rawatan berpotensi lama untuk barah otak dan untuk kesan pada keseluruhan keadaan hidup mereka.

Apakah prognosis jika anda menghidap tumor otak?

Malangnya, tidak ada pernyataan prognostik yang tepat untuk tumor otak yang berkaitan dengan kursinya. Sebagai contoh, bahkan tumor jinak boleh mempunyai prognosis yang buruk, iaitu jika mereka mempengaruhi fungsi otak penting di lokasi yang tidak baik dan tidak dapat dikendalikan. Sebaliknya, tumor malignan kecil yang mudah dikendalikan dan dapat dikeluarkan secara keseluruhan mungkin mempunyai prognosis yang lebih baik.

Namun, kerana banyak tumor otak boleh berkembang dengan cepat, otak kita adalah pusat kawalan halus yang melakukan banyak fungsi penting, dan banyak tumor tidak dapat dikeluarkan atau hanya dapat dikeluarkan sebahagiannya walaupun ada teknologi sekarang, sayangnya terdapat banyak penyakit yang menyebabkan kematian berlaku hanya setelah beberapa bulan.

Walau bagaimanapun, prognosis individu bergantung pada banyak faktor sehingga nilai rata-rata harus selalu dilayan dengan berhati-hati.

Maklumat lanjut boleh didapati dari German Brain Tumor Aid.