Tumor Otak: Jenis, Sebab, Rawatan

Terdapat banyak perbezaan otak tumor, tetapi mereka mempunyai satu kesamaan: Terdapat ruang terhad di tulang kita tengkorak, dan tumor mengambil ruang yang kekurangan tisu otak yang sihat. Keadaan ini bukan tanpa masalah dan boleh membawa kepada kerosakan serius dan kekal.

Bentuk: Apa jenis tumor otak yang ada?

Otak tumor adalah - seperti semua tumor lain - percambahan sel yang tidak terkawal dari jenis sel tertentu. The otak sebahagiannya terdiri daripada sel-sel saraf (neuron) dan sebahagiannya dari pelbagai sel, seperti sel glial dan oligodendroglial, yang membekalkan sel-sel saraf dengan nutrien dan mengelilinginya dengan tisu penghubung.

Otak dilindungi dan dilindungi dari kejutan oleh tulang tengkorak, Beberapa meninges, dan cecair yang disebut cecair serebrospinal. Cecair serebrospinal ini dihasilkan dan disaring di ventrikel serebrum, yang merupakan beberapa ruang di otak. CSF mengalir keluar dari ruang ini melalui beberapa lubang dan mengalir di sekitar otak dan otak saraf tunjang.

Ventrikel otak dan otak terdiri dari pelbagai jenis sel, dan sel-sel lain, sel-sel plexus, membuat CSF. Semua jenis sel ini dapat menimbulkan tumor, yang dinamakan berdasarkan jaringan asalnya: iaitu, glioma, oligodendroglioma, papilloma plexus. Apabila tumor ganas, sel-sel tumor di bawah mikroskop mempunyai sedikit persamaan dengan sel-sel dari mana asalnya.

Blastoma dan metastasis otak

Profesion perubatan menyatakan penampilan ini dengan nama tumor: Tumor seperti itu disebut blastoma, sebagai contoh, glioblastoma. Satu perkara biasa barah otak pada kanak-kanak, medulloblastoma, timbul dari apa yang disebut tisu embrio, yang bermaksud bahawa sel-sel asal tumor belum berkembang menjadi jenis sel yang pasti.

Yang paling biasa barah otak dari semua, meningioma, sebenarnya bukan tumor otak, tetapi pertumbuhan lembut meninges. Walau bagaimanapun, meningioma secara tradisional dikira sebagai barah otak.

Sebagai tambahan kepada tumor ini, terdapat kumpulan metastasis otak. Lebih kurang 20 peratus dari keseluruhannya tumor otak adalah metastasis dari ketumbuhan lain. Lebih daripada separuh daripada semua metastasis berasal dari karsinoma bronkus dan satu pertiga dari karsinoma payudara. Kedua-dua jenis tumor ini juga boleh membawa untuk penyebaran sel tumor secara umum ke meninges, yang disebut meningeosis carcinomatosa, yang mempunyai kesan yang sangat tidak baik terhadap penyakit ini.

Siapa yang terkena tumor otak?

Tumor otak hanya kira-kira dua peratus daripada semua tumor, tetapi boleh berlaku pada semua peringkat usia dan yang paling biasa penyakit ketumbuhan, terutamanya pada kanak-kanak, bersama dengan barah leukemia dan limfa. Melihat lebih dekat menunjukkan dua puncak usia, di satu sisi zaman kanak-kanak tumor dan sebaliknya tumor yang berlaku antara usia 40 hingga 60 tahun.

Tumor berbeza mengikut usia mereka pengedaran: sementara medulloblastoma berlaku dalam zaman kanak-kanak, meningioma and glioblastoma dijumpai pada pesakit yang berumur lebih tua.

Setakat ini, tidak faktor-faktor risiko telah didapati menyokong berlakunya tumor otak; hanya penyinaran dari sistem saraf (walaupun untuk tujuan terapeutik, misalnya dalam hal leukemia) nampaknya menjadi faktor risiko, terutamanya di zaman kanak-kanak. Di samping itu, terdapat keturunan yang jarang berlaku penyakit ketumbuhan yang sering juga mengidap tumor di sistem saraf.