Kontraksi Braxton Hicks dan kontraksi turun: perbezaannya

Kontraksi senaman: Bilakah ia bermula dan mengapa ia berlaku?

Dari sekitar minggu ke-20 kehamilan, rahim anda mula bersedia untuk proses kelahiran. Pada masa ini, anda mungkin melihat perasaan tegang yang tidak diketahui sebelum ini atau menarik perut anda buat kali pertama. Sebab yang paling mungkin untuk ini adalah kontraksi latihan yang dipanggil. Ini adalah apabila otot licin rahim mengecut dan kemudian berehat semula. Kontraksi pertama ini menguatkan otot dan bayi serta plasenta dibekalkan dengan darah dengan lebih baik. Rahim berlatih untuk kelahiran, kononnya.

Kontraksi pertama yang boleh dirasai ialah kontraksi Alvarez yang dipanggil. Kontraksi latihan pendek seperti gelombang ini agak lemah, tidak teratur dan tidak selaras. Hanya kawasan kecil rahim yang tegang. Apabila kehamilan berlangsung, bahagian otot rahim licin yang lebih besar dan lebih besar mengecut dan kontraksi menjadi lebih kerap dan agak kuat. Pakar merujuk kepada ini sebagai kontraksi Braxton-Hicks. Ini juga masih melatih kontraksi yang tidak memberi kesan pada serviks.

Bagaimanakah anda boleh mengenali kontraksi latihan?

Jika ini tidak berlaku dan hubungan berlaku lebih daripada tiga kali sejam atau lebih daripada sepuluh kali sehari, anda harus menghubungi doktor. Perkara yang sama berlaku jika kesakitan meningkat. Senaman dan tekanan juga meningkatkan kontraksi. Oleh itu: manjakan diri anda untuk berehat dan bersantai!

Apa itu kontraksi?

Malah kontraksi (persalinan pramatang) masih belum membuka serviks. Seperti namanya, mereka memastikan rahim dan bayi tenggelam lebih dalam ke dalam pelvis ibu. Dalam kes terbaik (tetapi malangnya tidak selalu), kepala bayi secara beransur-ansur meluncur ke arah saluran kelahiran dengan sedikit pusingan. Ini biasanya hanya berlaku dari minggu ke-36 kehamilan. Ini bermakna kontraksi latihan menjadi ketara lebih awal daripada mengurangkan kontraksi. Walau bagaimanapun, titik di mana kontraksi bermula dalam kes individu bergantung kepada sama ada ia adalah kelahiran pertama atau tidak:

Mereka yang telah melahirkan anak (atau beberapa) kadang-kadang hanya merasakan perut menurun dan kontraksi yang berkaitan beberapa hari sebelum tarikh matang. Ia juga mungkin bahawa kepala tidak bergerak ke dalam pelvis sehingga permulaan kelahiran, sehingga tidak dapat membezakan dengan jelas antara kontraksi dan sakit bersalin. Oleh itu, tidak mungkin untuk mengatakan dengan tepat bila kelahiran akan bermula selepas kontraksi.

Apakah rasa kontraksi?

Penguncupan boleh berlaku kira-kira setiap sepuluh minit atau dengan rehat beberapa jam atau hari di antaranya. Wanita hamil mengalami kontraksi ini secara berbeza. Ramai biasanya hanya perasan rasa tegang dan jarang mengadu sakit sebenar. Walau bagaimanapun, sensasi menarik yang menyakitkan dan tidak menyenangkan yang memancar ke belakang dan peha juga mungkin.

Seperti kontraksi latihan, kontraksi yang lebih rendah juga boleh dilegakan dengan kehangatan. Dalam tab mandi suam atau dengan botol air panas di perut anda, rasa sakit biasanya berkurangan.

Perut baru kerana kontraksi

Sesetengah wanita tidak perasan sebarang tanda fizikal kontraksi dan hanya perasan bahawa sesuatu telah berubah dalam bentuk perut mereka. Selepas kontraksi, perut tiba-tiba duduk di bawah, ada sedikit ruang di bahagian atas perut dan aduan seperti pedih ulu hati, kembung perut dan sesak nafas tidak lagi teruk. Bagaimanapun, kedudukan baru kanak-kanak itu kini memberi tekanan pada pundi kencing, yang meningkatkan keinginan untuk membuang air kecil. Sekiranya anda tiba-tiba terpaksa ke tandas dengan lebih kerap, ini juga mungkin petanda anda telah mengalami kontraksi.

Tetapi kontraksi sebenar sudah?