Augmentasi Payudara: Panduan untuk Augmentasi Mammary

Setiap wanita ingin mempunyai payudara yang cantik, sekata dan tegas. Malangnya, tidak setiap wanita secara alamiah mempunyai ciri-ciri ini. Payudara dianggap sebagai simbol kewanitaan. Wanita dengan payudara kecil sering merasakan bahawa mereka tidak kelihatan feminin. Kadang-kadang ini dianggap sangat membebankan. Ubat adalah pembesaran payudara. Payudara menjadi lebih besar, lebih kenyang, lebih feminin dan tegas, ketidaksamaan kecil payudara dapat diimbangi. Juga, payudara berubah dalam perjalanan hidup, selepas mengandung, setelah penurunan berat badan atau berkaitan dengan usia. Ramai wanita ingin dapat membuat perubahan ini dan memutuskan untuk melakukan pembesaran payudara. Pembesaran payudara adalah prosedur pembedahan yang dilakukan pada payudara wanita untuk meningkatkan ukurannya. Prosedur ini termasuk dalam bidang pembedahan rekonstruktif, pembedahan kosmetik dan pembedahan plastik.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Payudara kecil (kongenital atau setelah lama menyusu).
 • Pampasan pelbagai bentuk dan ukuran payudara (contohnya, asimetri payudara).

Sebelum pembedahan

Sebelum pembedahan, intensif sejarah perubatan perbincangan harus dilakukan yang merangkumi sejarah perubatan pesakit dan motivasi untuk prosedur tersebut. Prosedurnya, apa-apa kesan sampingan, dan akibat pembedahan harus dibincangkan secara terperinci. Catatan: Keperluan penjelasan lebih ketat daripada biasa, kerana mahkamah di bidang pembedahan estetik menuntut penjelasan "tanpa henti". Tambahan pula, anda tidak boleh mengambil asid asetilsalisilat (SEBAGAI), pil tidur or alkohol selama tujuh hingga sepuluh hari sebelum pembesaran payudara. Kedua-duanya asid asetilsalisilat dan lain-lain ubat penahan sakit kelewatan darah pembekuan dan boleh membawa kepada pendarahan yang tidak diingini. Perokok harus mengehadkannya nikotin penggunaan seawal empat minggu sebelum prosedur untuk mengelakkan bahaya penyembuhan luka.

Pemilihan implan

implan (bantal plastik; prostesis payudara) terdiri daripada cangkang silikon berdinding dua yang melindungi dari kecederaan dan memberikan rasa semula jadi. Bahan pengisian yang berbeza digunakan untuk implan / prostesis yang berbeza:

 • Minyak
 • Hidrogel
 • Gel silikon
 • Penyelesaian salin

Pemilihan implan yang sesuai selalu dilakukan dengan berunding dengan doktor yang hadir. Bra khas membolehkan anda mencuba implan untuk mendapatkan kesan yang lebih baik dari hasil berikutnya.

Prosedur pembedahan

Pembesaran payudara biasanya dilakukan secara umum anestesiaSelepas itu, anda akan tinggal di klinik selama kira-kira satu hingga tiga hari. Untuk prosedur kecil, pembedahan di kawasan tempatan anestesia juga mungkin. Selepas itu anda boleh meninggalkan klinik. Dalam kebanyakan kes, diputuskan terlebih dahulu di mana sayatan akan dibuat. Terdapat tiga pilihan yang biasa untuk ini:

 • Lipatan bawah dada / lipatan payudara (pendekatan inframammary).
 • Sekitar atau melalui areola (pendekatan transareolar).
 • Di axilla (akses transaxillary).

Sekiranya saline digunakan, sayatan juga boleh dibuat di bahagian perut. Biasanya, implan diletakkan di bawah otot pektoral (implan submuskular, terutama pada wanita yang sangat kurus dengan sedikit lemak atau tisu kelenjar) atau di bawah kelenjar susu di atas dada otot (implantasi subglandular), menyebabkan tisu payudara sendiri tidak tersentuh. Ini menghasilkan payudara yang lebih semula jadi. Pakar bedah akan meletakkannya implan untuk menghasilkan hasil yang simetri. Dalam semua pembedahan payudara, berhati-hati agar tidak merosakkan yang halus saraf and kapal daripada puting untuk memastikan bahawa kepekaan dan keupayaan untuk menyusui dipelihara. Luka kemudian dijahit dan saluran air dipanggil untuk membolehkan darah dan cecair tisu untuk mengalir. Pembalut yang ketat menyokong payudara selepas pembedahan.

Selepas operasi

Pada beberapa hari pertama, pergerakan bahagian atas badan dan lengan masih agak sukar. Bengkak dan lebam mungkin berlaku. Jahitan dikeluarkan kira-kira seminggu selepas pembedahan. Parut-parut itu memudar dari masa ke masa dan kemudian hampir tidak kelihatan. Bra sokongan khas mesti dipakai untuk beberapa bulan pertama selepas operasi. Keseluruhan proses penyembuhan memakan masa sekitar enam hingga sembilan bulan.

Kemungkinan komplikasi

 • Pendarahan besar semasa atau selepas pembedahan, dengan risiko memerlukan pemindahan darah atau pembedahan susulan (jarang berlaku)
 • Gangguan penyembuhan luka di kawasan pembedahan kerana jangkitan, ini mungkin memerlukan penyingkiran implan dalam keadaan tertentu
 • Parut mungkin pembentukan keloid (membonjol parut / pembiakan parut dengan kulit perubahan warna).
 • Gangguan deria di kawasan parut
 • Oleh kerana kedudukan pada meja operasi, ia mungkin berlaku pada kerosakan kedudukan (misalnya, kerosakan tekanan pada tisu lembut atau bahkan saraf, dengan akibat gangguan deria; dalam kes yang jarang berlaku sehingga kelumpuhan anggota badan yang terjejas).
 • Sekiranya berlaku hipersensitiviti atau alahan (contohnya anestetik / anestetik, dadah, dan lain-lain), gejala berikut mungkin berlaku buat sementara waktu: Bengkak, ruam, gatal, bersin, mata berair, pening atau muntah.
 • Seperti prosedur pembedahan, trombosis mungkin berlaku, dengan kemungkinan akibat embolisme dan dengan itu embolisme pulmonari. trombosis profilaksis membawa kepada pengurangan risiko.

Catatan mengenai risiko dan kesan sampingan dari implan payudara

 • Fibrosis kapsul (reaksi badan asing), iaitu pembentukan keras tisu penghubung-seperti kapsul yang kadang menyakitkan, yang boleh berlaku akibat pembesaran payudara (pembesaran payudara) dengan memasukkan implan. Ini boleh membawa kepada ubah bentuk payudara yang teruk.
 • Perubahan kedudukan implan
 • Kebocoran bahan pengisi (kecenderungan kebocoran silikon; pendarahan); tindak balas badan dengan bahan pengisi yang bocor; kesan lain bergantung pada jenis bahan pengisi.

Faedah-faedah

Pembesaran payudara membantu anda merasa feminin dan menarik, dan dapat membantu melegakan psikologi tekanan dan meningkatkan keyakinan diri.