Pencegahan Kanser Payudara: Pengesanan Awal

Apakah pemeriksaan kanser payudara?

Pemeriksaan kanser payudara melibatkan beberapa siri pemeriksaan biasa yang bertujuan untuk mengesan sebarang kanser payudara sedia ada pada peringkat awal. Untuk tujuan ini, doktor menggunakan pelbagai kaedah pemeriksaan yang boleh digunakan untuk mengesan tumor malignan pada payudara:

 • Palpasi payudara
 • Pemeriksaan ultrabunyi (sonografi)
 • Mammografi (X-ray dada)
 • Jika perlu, pengimejan resonans magnetik

Sebagai tambahan kepada lawatan biasa ke doktor, wanita disyorkan untuk meraba payudara mereka sendiri dengan teliti sekali sebulan untuk mengesan perubahan pada peringkat awal.

Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kanser payudara berkanun, penanggung insurans kesihatan menanggung kos pelbagai langkah pengesanan awal. Sesetengah daripada ini lebih sesuai untuk wanita yang lebih muda, yang lain untuk yang lebih tua. Oleh itu, pakar mengesyorkan pemeriksaan berbeza bergantung pada umur pesakit. Risiko individu untuk menghidap kanser payudara juga memainkan peranan.

Pemeriksaan kanser payudara dari umur 20 tahun

Pemeriksaan kanser payudara dari umur 30 tahun

Dari umur 30 tahun, pemeriksaan payudara tahunan oleh pakar sakit puan adalah sebahagian daripada pemeriksaan kanser payudara berkanun. Jika doktor mengesan sebarang kelainan, dia akan melakukan pemeriksaan ultrasound. Dia juga boleh merujuk pesakit kepada doktor yang mempunyai kelayakan yang sesuai atau ke pusat kanser payudara yang disahkan. Mamogram juga mungkin diperlukan.

Pemeriksaan kanser payudara dari umur 40 tahun

Pakar juga mengesyorkan agar wanita berumur antara 40 dan 49 tahun menjalani pemeriksaan payudara tahunan oleh pakar sakit puan mereka. Sekiranya terdapat sebarang keabnormalan, doktor sering mengarahkan mammogram secara terus. Dalam sesetengah kes, dia juga boleh melakukan pemeriksaan ultrasound, sebagai contoh, jika tisu payudara sangat padat atau dalam kes keputusan mamografi tertentu. Kadangkala pengimejan resonans magnetik (MRI) juga berguna.

Pemeriksaan kanser payudara dari umur 50 tahun

Pemeriksaan kanser payudara dari umur 70 tahun

Pemeriksaan kanser payudara dalam kumpulan umur ini termasuk palpasi tahunan payudara dan - jika palpasi jelas - mamogram. Ia hanya dinasihatkan untuk wanita yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi penyakit ini untuk menjalani mamografi secara rutin, dan hanya jika keadaan kesihatan mereka membenarkannya.

Pemeriksaan kanser payudara untuk wanita yang berisiko tinggi mendapat kanser payudara

Sekiranya wanita mempunyai peningkatan risiko kanser payudara, pemeriksaan kanser payudara yang dipergiatkan adalah dinasihatkan. Ini bermakna peperiksaan saringan lebih kerap dan mungkin langkah tambahan. Tepat rupa saringan kanser payudara yang dipergiatkan dalam kes individu bergantung pada umur pesakit dan berapa banyak risiko kanser payudaranya meningkat.

Kumpulan Kerja Onkologi Ginekologi membayangkan pemeriksaan berikut sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kanser payudara yang dipergiatkan untuk pesakit berisiko tinggi:

 • Ultrasound payudara: setiap enam bulan bermula pada umur 25 tahun
 • Mamografi: setiap satu hingga dua tahun dari umur 40 tahun, mungkin lebih awal jika terdapat risiko yang lebih tinggi – contohnya, disebabkan oleh tisu kelenjar susu yang padat
 • Pengimejan resonans magnetik: setiap tahun jika terdapat risiko kanser payudara yang sangat tinggi, bermula pada umur 25 tahun
 • Pengimejan resonans magnetik: setiap tahun dari umur 25 tahun; jika perlu juga ultrasound payudara - contohnya disebabkan oleh tisu kelenjar susu yang padat
 • Mamografi: setiap tahun dari umur 35 tahun
 • Pengimejan resonans magnetik: setiap tahun dari umur 20 tahun jika risiko kanser payudara sangat tinggi
 • Mamografi: setiap tahun dari umur 40 tahun, sekiranya berisiko lebih tinggi

Peningkatan risiko kanser payudara, contohnya, wanita yang ibu, kakak, nenek dan/atau ibu saudaranya telah menghidap kanser payudara (atau kanser ovari). Kemudian mungkin terdapat mutasi gen risiko tertentu (gen kanser payudara BRCA1 dan BRCA2) dalam keluarga. Ujian gen akan menentukan ini.

Di samping itu, pemeriksaan saringan kanser payudara yang rapat adalah dinasihatkan jika sudah ada perubahan tisu yang ketara tetapi jinak pada payudara.

Jika anda menghadapi peningkatan risiko kanser payudara, berbincang dengan pakar sakit puan anda tentang langkah saringan kanser payudara yang masuk akal dalam kes anda.

Pemeriksaan kanser payudara: adakah anda perlu mempunyainya?

Doktor dan saintis dari pelbagai disiplin telah menimbang dengan teliti faedah terhadap kemungkinan risiko peperiksaan saringan kanser payudara dan berdasarkan profil risiko-manfaat, telah mencipta cadangan untuk pemeriksaan kanser payudara mengikut kumpulan umur.

Apa yang pasti adalah bahawa mencari kanser pada payudara lebih awal, meningkatkan peluang untuk sembuh. Kajian telah menunjukkan bahawa pemeriksaan mamografi rutin untuk wanita berumur antara 50 dan 69 tahun mengurangkan kematian akibat kanser payudara. Akibatnya, doktor biasanya mengesyorkan agar wanita mengambil bahagian dalam peperiksaan saringan.