Kanser Payudara: Gejala dan Diagnosis

Walaupun tanpa gejala atau tanda, kanser payudara atau pendahulu karsinoma payudara mungkin sudah terbentuk. Jangkauan aduan adalah luas, oleh sebab itu mereka tidak selalu dapat dinyatakan dengan jelas. Berikut ini, gejala dan diagnosis kanser payudara dijelaskan dengan lebih terperinci.

Tanda-tanda yang menunjukkan barah payudara

Tanda atau gejala berikut harus dijelaskan oleh doktor dalam apa jua keadaan, terutamanya jika gejala ini baru:

 • Gegaran yang jelas
 • Nod teraba
 • Perubahan bentuk atau saiz payudara
 • Perubahan dalam pergerakan payudara semasa mengangkat lengan
 • Penarikan balik kulit or puting ( "kulit jeruk").
 • Perubahan penampilan, warna atau kepekaan pada kawasan tertentu di payudara.
 • Rembesan cecair dari puting
 • Kelenjar getah bening axillary yang diperbesar
 • Kelenjar getah bening axillary knotty
 • Menarik atau membakar pada satu payudara
 • Kesakitan lain pada satu payudara

Dalam kes terbaik, gejala mempunyai sebab yang tidak berbahaya, seperti pengerasan atau jangkitan yang berkaitan dengan hormon. Walau bagaimanapun, walaupun kanser payudara ada, tindakan pantas setelah timbulnya gejala meningkatkan peluang untuk sembuh dari jenis barah ini.

Palpasi sebagai pemeriksaan diri

Untuk mengesan sebarang gejala lebih awal, setiap wanita yang berumur 30 tahun ke atas harus secara automatik melakukan palpate pada payudara. Pemeriksaan diri ini paling baik dilakukan sebulan sekali kira-kira seminggu selepas permulaan haid. Dengan cara ini, kemungkinan ada keluhan atau gejala yang dapat dikesan.

Dengan melihat dan meraba payudaranya secara teratur, wanita tersebut dapat mengetahui tisu payudaranya dengan baik dan menyedari perubahan pada peringkat awal, yang boleh menjadi tanda payudara kanser. Semasa pemeriksaan, pakar sakit puan juga akan melihat dan berdebar-debar payudara secara perbandingan terlebih dahulu; ini juga merangkumi palpating limfa simpul di ketiak.

Mamografi dan ultrasound untuk pemeriksaan payudara

Sekiranya payudara kanser disyaki atau jika perubahan tidak dapat ditentukan, doktor akan melakukan mamogram. Ini istimewa Sinar X pemeriksaan payudara menunjukkan fokus kalsifikasi kecil (mikrokalsifikasi) sebagai tanda proses pembentukan semula, ketulan, penebalan kulit, dan perubahan tisu lain di payudara.

Hari ini, diagnosis payudara kanser juga merangkumi sonografi: ultrasound pemeriksaan dapat membezakan antara benjolan dan sista, dan bergantung pada tisu, ia memberikan gambaran yang lebih baik daripada mamografi. Dalam kes yang jarang berlaku dan jika masih ada ketidakpastian, pengimejan resonans magnet (MRI payudara) juga digunakan.

Diagnosis kanser payudara

Sampel tisu boleh digunakan untuk menentukan sama ada kawasan abnormal jinak atau karsinoma payudara dengan memeriksa tisu di bawah mikroskop. Biasanya, pukulan biopsi dilakukan di bawah anestesia tempatan, menggunakan jarum berlubang setebal 1.5 mm untuk menebuk tiga hingga lima sampel silinder dari tisu.

Baru-baru ini, para penyelidik mula mengesyaki bahawa pada barah payudara pada tisu kelenjar, yang kepekatan ferroportin, protein pengangkutan untuk besi, terlalu rendah dan dengan demikian kepekatan besi bebas terlalu tinggi. Jelas, perubahan dalam metabolisme besi merangsang pertumbuhan sel barah. Oleh itu, pada masa hadapan, penentuan besi tahap boleh masuk ke diagnostik tumor dan membenarkan pernyataan dibuat mengenai tahap agresif tumor dan dengan itu prognosisnya.