Pembinaan semula payudara: Kaedah, Kebaikan dan Keburukan

Apa itu pembinaan semula payudara?

Dalam sesetengah kes, akibat kanser payudara, payudara dipotong (mastektomi). Selepas prosedur ini, ramai wanita ingin menyembunyikan ketiadaan satu atau kedua-dua payudara. Sebagai tambahan kepada prostesis payudara, terdapat juga penyelesaian kekal untuk ini: pembinaan semula payudara.

Dalam operasi plastik-rekonstruktif ini, bentuk payudara dan puting dipulihkan - sama ada dengan implan atau tisu autologous, contohnya lemak autologous. Jika payudara yang dipotong secara unilateral dibina semula, baki payudara selalunya perlu menjalani pembedahan pelarasan – supaya keputusan akhir adalah simetri.

Bagaimanakah pembinaan semula payudara dengan lemak autologous diteruskan?

Selepas mastektomi, adalah mungkin untuk membina semula payudara dengan tisu autologous atau menjajarkan semula payudara secara estetik. Satu cara untuk melakukan ini ialah dengan pemindahan tisu lemak autologous (EFT), juga dipanggil lipofilling atau pemindahan lemak autologous.

Pembinaan semula payudara dengan tisu autologous: kaedah lain.

Selain lipofilling, terdapat juga kaedah pembinaan semula payudara yang menggunakan tisu autologous lain. Dalam pembinaan semula payudara dengan otot, apa yang dipanggil kepak TRAM digunakan (flap melintang rectus abdominalis). Dalam prosedur ini, kepak tisu lemak kulit diambil secara melintang (transvers) dari bahagian bawah abdomen bersama-sama dengan sebahagian daripada otot perut lurus. Ia dipindahkan ke kawasan dada sama ada sebagai kepak "berkaki" atau "bebas".

  • Dalam kepak TRAM "berkaki", kapal pembekal tidak dipotong. Ia mestilah cukup panjang untuk membolehkan kulit-lemak tisu-kepak otot berputar ke atas ke payudara.
  • Dalam kepak "percuma", kapal dipotong. Jadi selepas ia dicantumkan ke dalam kawasan payudara, kepak mesti dijahit secara mikrosurgi dengan saluran darah baru untuk memastikan bekalan tisu mencukupi.

Pembinaan semula payudara dengan tisu autologous: kelebihan dan kekurangan

Pembinaan semula payudara dengan tisu autologus biasanya kelihatan semula jadi dan lebih kekal daripada memasukkan implan payudara. Pembetulan kemudiannya sangat jarang diperlukan. Di samping itu, dengan jenis pembinaan semula payudara tidak ada masalah dengan terapi radiasi.

Sebaliknya, pembinaan semula payudara dengan tisu autologous adalah lebih kompleks dan dikaitkan dengan lebih banyak komplikasi daripada kemasukan implan. Kadangkala pembedahan susulan diperlukan. Di samping itu, penyingkiran tisu meninggalkan parut yang lebih besar pada bahagian badan yang terjejas.

Pembuangan kepak tisu dengan otot (seperti dalam kepak TRAM) mempunyai kelemahan yang mungkin terdapat sekatan pergerakan, kelemahan otot, dan kesakitan di kawasan penyingkiran. Ini tidak berlaku apabila mengeluarkan kepak tisu tanpa otot (seperti kepak DIEP).

Dalam kes pembinaan semula payudara dengan lemak autologous, mungkin berlaku bahawa badan memecahkan lemak semula dan prosedur baru akan diperlukan pada masa akan datang.

Pembinaan semula payudara dengan implan

Sebagai alternatif kepada pembinaan semula dengan lemak autologous, sesetengah wanita mempunyai payudara mereka ditambah dengan implan. Untuk tujuan ini, doktor biasanya menggunakan kusyen plastik dengan isi gel silikon. Terdapat juga implan yang diisi dengan larutan garam. Implan sedemikian biasanya digunakan hanya sebagai penyelesaian sementara. Implan dimasukkan di bawah kulit, sama ada di atas atau di bawah otot dada, sebagai sebahagian daripada pembedahan.

Pembinaan semula payudara dengan implan: Kelebihan dan keburukan

Pembinaan semula payudara dengan implan adalah operasi yang agak singkat dan mudah yang membawa sedikit risiko. Berbanding dengan pembinaan semula payudara dengan tisu autologous, ia biasanya menyebabkan kurang kesakitan dan tiada parut besar tambahan (contohnya, pada perut atau belakang akibat pembuangan tisu autologous). Penyembuhan luka selesai agak cepat.

Sebagai tindak balas kepada implan silikon, badan mengelilinginya dengan tisu penghubung. Dalam keadaan tertentu, ini membawa kepada pengerasan, yang dalam kes yang paling teruk memampatkan implan dan menyebabkan sakit dan ubah bentuk payudara. Jika fibrosis kapsul seperti itu berlaku, implan biasanya diganti.

Terapi sinaran kadangkala bermasalah dengan implan payudara.

Apakah prosedur untuk pembinaan semula payudara selepas kanser payudara?

Pada dasarnya, adalah mungkin untuk melakukan pembinaan semula payudara pada bila-bila masa - sama ada serta-merta dalam kombinasi dengan amputasi payudara (pembinaan semula utama, prosedur satu peringkat) atau sebagai prosedur berasingan pada masa yang akan datang (pembinaan semula kedua, prosedur dua peringkat). Pembinaan semula primer (sejurus selepas amputasi) adalah kurang tekanan psikologi bagi sesetengah wanita.

Pembedahan itu sendiri dilakukan di bawah anestesia am. Berapa lama pembedahan berlangsung dan berapa lama pesakit perlu tinggal di hospital adalah berbeza bagi setiap orang dan juga bergantung kepada prosedur pembedahan. Kadangkala pembedahan susulan diperlukan, contohnya, untuk melaraskan payudara yang satu lagi atau membina semula puting.

Pembentukan semula puting

Pembinaan semula puting dilakukan sama ada dengan tisu kulit pesakit sendiri, contohnya dari puting lain atau perut, atau dengan cara tatu di klinik atau amalan khusus.