Penyusuan susu ibu: Kelebihan, Kekurangan, Petua

Bagaimana cara menyusu dengan betul?

Penyusuan susu ibu dengan betul memerlukan sedikit latihan. Terutama pada hari-hari pertama selepas kelahiran, ia sering tidak berjalan lancar. Ini adalah perkara biasa, kerana hampir tidak ada apa-apa yang kita lakukan buat kali pertama berjaya serta-merta.

Apabila bercakap tentang penyusuan, ramai wanita mengalami pengalaman yang menyakitkan bahawa ini juga memerlukan sedikit latihan dan bimbingan yang baik. Walau bagaimanapun, kerana puting susu yang merengsa, sakit, berdarah semasa penyusuan, sakit yang berkaitan atau mastitis yang menyakitkan, ramai yang menamatkan penyusuan bayi sebelum waktunya.

Di samping itu, ibu-ibu kali pertama khususnya sering mempunyai banyak soalan mengenai penyusuan susu ibu: Berapa lama anda perlu menyusukan setiap payudara? Apakah yang perlu dilakukan jika payudara terlalu sukar untuk disusukan? Penyusuan susu ibu tidak berkesan, bagaimana sekarang? Sekiranya anda membangunkan bayi baru lahir untuk menyusu?

Untuk nasihat dan jawapan kepada ini dan banyak soalan lain, bidan, konsultasi penyusuan susu ibu dan konsultasi penyusuan di pejabat pakar sakit puan adalah tempat terbaik untuk pergi. Di sini anda juga akan mendapat bantuan dengan "kesan sampingan" tipikal seperti puting sakit, sakit yang boleh dicetuskan oleh penyusuan pada ibu, terutamanya pada peringkat awal.

Penyusuan susu ibu: Kali pertama

Selepas lahir, bayi berbaring di atas perut anda dengan kepala dekat dengan puting. Kebanyakan bayi baru lahir kemudian secara refleks mencari jalan ke sasaran mereka sendiri. Kalau tak, mak kena tolong sikit.

Kedudukan menyusu

Sebelum bayi dibenarkan menyusu, ibu sepatutnya mencari posisi penyusuan yang baik di mana dia boleh kekal santai. Ini boleh, sebagai contoh, kedudukan sisi atau kedudukan buaian.

Anda boleh mendapatkan penjelasan mengenai kedudukan penyusuan yang paling popular dan postur yang paling sesuai untuk situasi mana dalam artikel Kedudukan penyusuan.

Penyusuan susu ibu: Cara yang betul untuk melekap

Anda boleh menyusukan bayi anda dalam keadaan duduk atau berbaring. "Docking" yang salah pada puting dengan cepat membawa kepada komplikasi yang menyakitkan semasa penyusuan. Selak yang betul boleh menghalang perkara ini – dan juga mengelakkan masalah belakang (bawa bayi ke payudara, bukan payudara kepada bayi!).

Berikut ialah petua penting tentang cara melekapkan bayi baru lahir anda dengan betul untuk menyusu:

 • Keseluruhan areola mesti berada di dalam mulut: bayi mengelilingi puting, bukan hanya menghisapnya.
 • Tukar payudara semasa menyusu. Adalah lebih baik untuk bermula dengan bahagian yang lebih lengkap.
 • Urutan payudara: Bayi mengurut payudara dengan dagu supaya susu lebih mudah mengalir. Dalam kes pengerasan, kedudukan penyusuan di mana dagu berfungsi di kawasan ini adalah membantu.
 • Ibu dan bayi tidak boleh dipisahkan di hospital (rooming-in).

Tudung penyusuan

Sesetengah doktor dan bidan mengesyorkan meletakkan topi penyusuan pada puting sebelum ibu meletakkan bayi mereka untuk menyusu. Walau bagaimanapun, sama ada ini benar-benar berguna adalah kontroversi.

Merangsang pengeluaran susu

Kadang-kadang pengeluaran susu lambat dimulakan. Sesetengah wanita kemudian bimbang bahawa mereka tidak menghasilkan susu ibu yang mencukupi untuk bayi mereka.

Untuk mengetahui tanda-tanda yang menunjukkan bahawa pengeluaran susu terlalu rendah dan sama ada terdapat cara dan cara untuk meningkatkan pengeluaran, baca artikel kami tentang merangsang pengeluaran susu.

Berapa lama anda perlu menyusu?

Minggu, bulan, tahun: ibu menyusukan anak mereka untuk tempoh masa yang berbeza. Tetapi apa yang pakar katakan mengenai perkara ini: Berapa lama wanita sepatutnya menyusukan bayi mereka?

Anda boleh mendapatkan jawapan kepada soalan ini dalam artikel "Berapa lama anda perlu menyusu?

Penyusuan

Apabila tiba masanya untuk menghentikan penyusuan susu ibu berbeza dari individu ke individu. Sesetengah ibu mahu lebih berdikari atau mahu kembali bekerja. Sesetengah kanak-kanak tidak lagi mahukan makanan cair dan menyusu sendiri. Kadangkala masalah kesihatan juga menyebabkan penyusuan perlu dihentikan.

Adalah penting untuk diingat bahawa menghentikan penyusuan susu ibu tidak berlaku dalam sekelip mata. Anda boleh mengetahui berapa lama masa yang diambil untuk berhenti menyusu dan perkara yang perlu anda ingat dalam artikel tentang menghentikan penyusuan.

Mengepam susu

Mengepam dan menyusu juga boleh. Sebagai contoh, sebelum temu janji jauh dari rumah, anda boleh memerah susu selepas makan susu ibu dan menyimpannya di dalam peti sejuk untuk disuap kemudian. Ini memberi anda fleksibiliti untuk menggabungkan penyusuan dan mengepam.

Anda boleh mengetahui cara mengepam dengan betul dan perkara yang perlu anda perhatikan apabila ia berkaitan dengan kebersihan dalam artikel Mengepam susu.

Penyusuan susu ibu: Berapa kerap anda perlu menyusukan bayi anda?

Berapa kerap dan berapa lama bayi minum dalam beberapa hari pertama selepas kelahiran memainkan peranan utama dalam pengeluaran susu dalam payudara ibu. Untuk memastikan ini bermula dengan wajar, rehat penyusuan tidak boleh melebihi empat jam pada minggu pertama. Sebaik-baiknya, anda perlu menyusukan bayi anda kira-kira setiap satu hingga tiga jam.

Dalam beberapa minggu pertama, bayi anda akan datang ke payudara untuk menyusu sekurang-kurangnya lapan kali dalam 24 jam. Berapa kerap penyusuan diperlukan pada bulan-bulan berikutnya juga sentiasa bergantung kepada perkembangan bayi dan keadaan harian.

Pada asasnya, pakar mengesyorkan penyusuan susu ibu mengikut keperluan - iaitu, seberapa kerap dan selagi bayi mahu dan memerlukannya. Tetapi anda tidak perlu terlalu risau: Anda tidak boleh menyusu terlalu banyak – bayi akan mendapat apa yang diperlukannya.

Bila hendak campur tangan

Walau bagaimanapun, kadangkala, anda mungkin atau mesti campur tangan dalam irama minum bayi. Sesetengah bayi letih selepas dilahirkan dan banyak tidur. Jika, di samping itu, mereka minum sedikit dan berat badan bertambah perlahan-lahan, mereka mungkin akan dikejutkan dengan perlahan untuk minum.

Jika bayi baru lahir mengalami jaundis (hiperbilirubinemia, jaundis), bayi perlu menyusu setiap beberapa jam tanpa menangis terlebih dahulu.

Berapa kerap anda perlu menyusukan bayi anda yang baru lahir juga mungkin bergantung kepada anda: Jika anda mengalami pembengkakan susu atau mastitis, ketidakselesaan akan berkurangan dengan lebih mudah dengan penyusuan yang kerap dan rehat yang lebih singkat antara penyusuan.

Penyusuan susu ibu: Kebaikan dan keburukan

Anda bertanya kepada diri sendiri soalan: menyusu, ya atau tidak? Jawapannya pada dasarnya adalah ya. Ini kerana penyusuan susu ibu adalah bentuk pemakanan yang diberikan secara semulajadi dan disesuaikan secara optimum dengan perkembangan fizikal bayi.

Jika anda dan anak anda sihat, anda harus cuba menyusu sepenuhnya untuk enam bulan pertama. Penyusuan separa, iaitu campuran penyusuan dan pemberian susu formula bayi yang dibeli, juga lebih baik daripada tidak menyusu langsung, menurut pakar. Sama ada anda menyusu terus atau mengepam susu dan memberikannya sebagai botol tidak banyak perbezaan.

Penyusuan susu ibu: Kelebihan

Susu ibu disesuaikan dengan sempurna mengikut keperluan bayi yang baru lahir. Ia mengandungi semua yang bayi perlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Terutamanya bayi pramatang serta bayi baru lahir yang sakit mendapat manfaat daripada susu ibu.

Kelebihan penyusuan susu ibu ialah:

 • Perlindungan terhadap penyakit: kurang jangkitan telinga tengah, cirit-birit dan sindrom kematian bayi mengejut pada kanak-kanak yang menyusu; kurang kerap obesiti di kemudian hari
 • Pada ibu: involusi rahim yang dipercepatkan, penyingkiran air yang disimpan lebih cepat, risiko kanser payudara dan kanser ovari yang lebih rendah
 • Ikatan penyusuan: Sentuhan kulit dan hormon menggalakkan ikatan emosi antara ibu dan anak.
 • Penyusuan susu ibu membuatkan anda gembira: hormon yang meningkatkan mood memastikan kelonggaran.
 • Penyusuan susu ibu menjimatkan masa, wang dan persekitaran: Susu ibu tersedia pada setiap masa, pada suhu yang betul dan "dibungkus" secara kebersihan.
 • Penyusuan susu ibu menggalakkan minda pintar: Terdapat bukti purata kecerdasan kecerdasan (IQ) yang lebih tinggi bagi kanak-kanak yang disusui.

Susu ibu: Bahan-bahan

Vitamin, protein, lemak, mineral, antibodi dan banyak lagi: susu ibu mengandungi banyak bahan penting untuk bayi – dalam kuantiti dan komposisi yang betul.

Anda boleh membaca semua yang anda perlu tahu tentang bahan berharga susu ibu dan bagaimana ia dihasilkan dalam artikel Susu ibu.

Penyusuan susu ibu: Keburukan

Laktasi

Laktasi dalam beberapa hari pertama selepas bersalin sudah tidak menyenangkan bagi kebanyakan wanita.

Anda boleh mengetahui dengan tepat apa yang berlaku semasa penyusuan dan apa yang anda boleh lakukan tentang kesakitan yang berkaitan dengannya dalam artikel Laktasi.

Masalah penyusuan susu ibu

Penyusuan susu ibu boleh menyebabkan masalah, terutamanya pada peringkat awal. Contohnya, bayi menangis semasa menyusu. Ada kemungkinan bayi terlalu terganggu oleh rangsangan luar dan terlalu dirangsang. Dalam kes ini, berehat, banyak sentuhan kulit dan kedudukan menyusu secara berbaring boleh membantu.

Atau mungkin bayi mempunyai udara di dalam perutnya - dalam hal ini sendawa selepas menyusu atau di antaranya boleh membantu.

Bayi tertidur semasa menyusu sebelum kenyang? Selagi bayi menghasilkan sekurang-kurangnya empat lampin penuh sehari dan berat badan bertambah normal, ini biasanya tidak menjadi masalah.

Bayi minum terlalu sedikit atau terlalu jarang? Kemudian mungkin dinasihatkan untuk membangunkan bayi dengan lembut untuk menyusu. Sentuhan kulit yang kerap (contohnya, dengan bantuan kain ikatan) menggalakkan bayi menyusu dan membantu ibu menyedari tanda-tanda penyusuan bayi sejak awal. Untuk petua dan nasihat lanjut, hubungi bidan atau perunding laktasi anda.

Bayi menggigit atau menangis semasa menyusu? Bayi meludah atau tercekik semasa menyusu? Adakah anda mengalami sakit semasa menyusu? Bidan atau pakar dalam perundingan penyusuan boleh membantu anda dengan ini dan banyak halangan lain. Jangan teragak-agak untuk memanfaatkan bantuan ini untuk menjadikan penyusuan susu ibu pengalaman yang indah untuk anda dan bayi anda sejak awal.

Semua yang anda perlu tahu tentang cara yang betul untuk menangani pengekalan susu, puting sakit, sakit pada payudara semasa menyusu atau mastitis boleh didapati dalam artikel Masalah Penyusuan.

Kelemahan lain yang mungkin

Penyusuan susu ibu bukan sahaja memberi tekanan pada payudara dan memerlukan stamina. Wanita yang menyusu juga perlu berhadapan dengan keburukan dan masalah lain:

 • Pergantungan fizikal: Penyusuan susu ibu boleh menyukarkan ibu untuk kembali bekerja dan kehidupan seharian.
 • pantang stimulan seperti alkohol dan nikotin
 • @ tekanan peribadi untuk bertanggungjawab sepenuhnya untuk memberi makan anak
 • Seksualiti: Menyentuh bahagian payudara boleh menyakitkan bagi wanita yang menyusu. Sesetengah lelaki juga jengkel dengan kemesraan antara ibu dan anak semasa menyusu.
 • Kurang penerimaan: Kadangkala penyusuan susu ibu mendapat sedikit penerimaan daripada pasangan dan persekitaran sosial.

Bilakah anda tidak boleh menyusu?