Persembahan Breech (Steißlage): Apa yang Perlu Dilakukan Sekarang

Persembahan pelvis: bentuk yang berbeza

Terdapat pelbagai jenis persembahan breech. Dalam kesemuanya, kepala bayi berada di bahagian atas dan pelvis di bahagian bawah rahim. Walau bagaimanapun, kedudukan kaki berbeza-beza:

  • Persembahan sungsang tulen: Kaki bayi dilipat ke atas supaya kakinya berada di hadapan mukanya. Oleh itu sungsang datang ke hadapan semasa lahir.
  • Kedudukan breech-foot yang sempurna: Kedua-dua kaki dibengkokkan, iaitu lutut ditarik ke atas ke arah perut.
  • Kedudukan kaki sungsang yang tidak sempurna: Sebelah kaki dibengkokkan, sebelah lagi dilipat ke atas seperti dalam kedudukan sungsang.
  • Kedudukan kaki yang sempurna: Kedua-dua kaki dilanjutkan ke bawah; Oleh itu, kaki bergerak ke hadapan semasa kelahiran.
  • Kedudukan kaki yang tidak sempurna: Satu kaki dipanjangkan ke bawah, yang lain dilipat ke atas.
  • Kedudukan lutut yang sempurna: Bayi "berlutut", iaitu kedua-dua kaki dibengkokkan ke belakang.
  • Kedudukan melutut yang tidak sempurna: Bayi hanya "berlutut" dengan sebelah kaki, manakala yang kedua dilipat ke atas.

Kedudukan sungsang tulen adalah bentuk persembahan sungsang yang paling biasa. Kedudukan kaki dan breech-foot mengikuti di tempat kedua dan ketiga. Kedudukan lutut sangat jarang berlaku.

Semua varian pembentangan sungsang dianggap sebagai kelahiran berisiko tinggi yang memerlukan pemantauan khas. Dalam keadaan tertentu, bayi mungkin perlu bersalin secara caesarean.

Punca pembentangan sungsang

Sebagai contoh, pembentangan sungsang boleh berlaku dalam kelahiran pramatang jika janin belum bertukar pada masa kelahiran pramatang.

Dalam kes kehamilan berganda, dalam kira-kira satu pertiga daripada kes kedua-dua kembar dipintal dalam hubungan antara satu sama lain, iaitu satu kembar berada dalam kedudukan kepala, dengan kepala ke bawah, dan kembar yang lain dalam kedudukan sungsang, dengan bawah ke bawah.

Walaupun kanak-kanak itu sangat besar dan oleh itu tidak boleh berpusing dengan baik, ini sering mengakibatkan kedudukan sungsang. Perkara yang sama berlaku jika kanak-kanak secara amnya bergerak sangat sedikit atau terlalu banyak atau tidak mempunyai ruang yang cukup untuk berpusing disebabkan kelainan rahim atau pelvis yang sempit.

Kedudukan plasenta yang tidak sesuai dan tali pusat yang terlalu pendek adalah sebab yang lebih mungkin: Mereka boleh menghalang bayi daripada beralih dari kedudukan sungsang ke kedudukan kepala dalam masa.

Persembahan pelvis membawa risiko

Pusingan luaran untuk pembentangan sungsang

Tiga hingga empat minggu sebelum tarikh jangkaan bersalin, doktor mungkin cuba membalikkan bayi secara luaran jika ia dalam kedudukan sungsang. Doktor cuba memusingkan bayi dari luar dengan pergerakan lembut, menolak dalam rahim supaya ia terbalik, kononnya, dan kepala terbaring di bahagian bawah. Semasa proses ini, bayi dipantau dengan monitor kontraksi (CTG).

Kadar kejayaan perubahan luaran ialah 50 hingga 70 peratus. Sekiranya percubaan itu gagal, segala-galanya harus disediakan untuk pembedahan caesar kecemasan.

Prasyarat untuk kelahiran faraj dari pembentangan sungsang

Jika bayi memenuhi beberapa syarat, kelahiran melalui faraj akan dicuba di klinik walaupun mengalami pembentangan sungsang. Berat bayi tidak boleh melebihi 3500 gram. Di samping itu, lilitan perut bayi tidak boleh lebih kecil daripada lilitan kepala supaya saluran kelahiran sudah meregang apabila perut muncul supaya kepala tidak mengambil masa terlalu lama untuk dilahirkan selepas itu. Kepala kemudiannya akan muncul dalam masa 20 hingga 60 saat. Ibu mengandung perlu diberi ubat bius periidural (epidural) untuk meningkatkan kelonggaran dan mempercepatkan kelahiran.

Bahagian caesar untuk persembahan breech