Jambatan | Alternatif untuk reseksi hujung akar

Bridge

Jambatan, yang dibina melintasi celah gigi, terdiri daripada dua penyangga jambatan dan pautan penghubung. Apabila gigi tidak lagi dapat diselamatkan, jambatan tetap sering berfungsi sebagai kaedah untuk mengekalkan fungsi dan estetika kunyah. Gigi disiapkan dan boleh berfungsi sebagai penyangga jambatan.

Oleh kerana mereka tergolong dalam apa yang disebut tetap, tidak boleh ditanggalkan gigi palsu, sama seperti implan, mereka biasanya merupakan kaedah pilihan di sebelah implan. Fungsi semasa mengunyah sama baiknya dengan gigi yang sihat. Ini tidak dijamin oleh prostesis berbanding dengan jambatan.

Jambatan boleh dibuat dari seramik putih atau logam yang dilapisi plastik dan oleh itu juga memenuhi keperluan estetika. Kebersihan mulut sangat penting di sini. Berus setiap hari dan penggunaan sikat interdental diperlukan untuk memastikan jambatan tetap baik keadaan selama lebih kurang 10 tahun.

Terdapat pelbagai jenis pembinaan jambatan. Ia harus diputuskan secara individu untuk setiap pesakit yang merupakan pembinaan yang paling sesuai. Jambatan boleh dibina pada gigi semula jadi atau pada implan sebagai akar gigi tiruan untuk berlabuh di tulang rahang.

Semakan saluran akar

Selalunya, keradangan teruk di kawasan akar terdapat pada gigi yang telah menerima pengisian saluran akar. Pesakit biasanya merasa tidak kesakitan atau mempunyai aduan lain. Walaupun begitu, keradangan di kawasan akar mesti dihilangkan.

Sebab-sebab keradangan kronik seperti itu pada gigi yang dirawat pada saluran akar sering kali bocor atau pengisian saluran akar yang tidak mencukupi. Dalam kes-kes ini, pengisian mesti dikeluarkan dan saluran akar mesti dibersihkan lagi dan dibebaskan dari semua keradangan. Baki bakteria, yang dalam kebanyakan kes menyebabkan keradangan, dihilangkan dan saluran akar diisi semula.

Proses ini dipanggil semakan saluran akar. Pengisian saluran akar yang diperbaharui mencukupi dengan pengisian saluran akar biasa. Semua rongga yang ada sebelumnya ditutup dan risiko keradangan yang baru dapat diminimumkan.

Gigi palsu adalah gigi palsu yang boleh ditanggalkan. Gigi yang hilang digantikan oleh gigi plastik. Di satu pihak, mereka berbaring secara langsung di gusi dan di sisi lain mereka mendapat pegangan dengan meletakkan gigi yang lain.

Terdapat juga pelbagai jenis gigi palsu. Sekiranya tidak ada gigi yang dapat dipertahankan, misalnya dengan penyambungan saluran akar, dan rahang benar-benar tidak bermaya, ini disebut gigi palsu total. Sekiranya masih terdapat beberapa gigi semula jadi dan sihat di rahang, ia disokong oleh rahang dan ini disebut gigi palsu separa.

Jurang yang diciptakan dengan menarik gigi digantikan oleh gigi plastik. Sebagai pilihan lebih lanjut, gigi palsu peralihan yang disebut sering dibuat. Ini dipakai selama maksimum 6 bulan dan berfungsi untuk menutup dan melindungi luka yang disebabkan oleh cabut gigi.

Kelebihan gigi palsu, terutama untuk pesakit tua, di atas semua kemungkinan pembersihan yang baik dan pengendalian yang mudah melalui penyisipan dan pembuangan yang disasarkan. Walau bagaimanapun, banyak pesakit takut idea melihat gigi mereka sendiri penuh dengan jurang. Dengan hanya celah tunggal atau juga pesakit muda, gigi palsu tetap dengan implan, jambatan dan mahkota selalu dianjurkan, jika keadaan di rahang dan kaviti oral membolehkan ia.