Kuku Jari Rapuh: Punca & Rawatan

Gambaran ringkas

 • Apa yang ada di sebalik kuku yang rapuh? cth. kekurangan nutrien, agen pembersih, daya mekanikal, pelbagai penyakit.
 • Apakah kekurangan nutrien yang boleh menyebabkan kuku rapuh? cth. kekurangan kalsium atau pelbagai vitamin (A, B, C, biotin atau asid folik).
 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya kuku rapuh? Bergantung kepada punca, cth. diet seimbang, memakai sarung tangan semasa membasuh pinggan mangkuk atau mengendalikan agen pembersih, menggunakan pengilat kuku atau krim khas, rawatan penyakit yang mendasari.

Kuku rapuh: punca dan kemungkinan penyakit.

Kuku yang rapuh bukan sahaja kelihatan tidak sedap dipandang dan menjengkelkan – contohnya, jika anda terperangkap pada baju sejuk rajutan anda sendiri. Mereka juga boleh menunjukkan kekurangan nutrien atau penyakit (serius).

Penyebab umum kuku rapuh adalah:

 • Penjagaan yang salah: Sesiapa sahaja yang mengikir kuku mereka secara kasar atau memicitnya dengan ketat menggunakan gunting kuku boleh merosakkan struktur kuku. Di samping itu, kuku tiruan dan manicure dengan warna gel boleh melembutkan lapisan horny dan menjadikannya rapuh.
 • Penyakit kulit: Kadangkala kuku yang rapuh boleh dikaitkan dengan keadaan kulit seperti kulat kuku, psoriasis, ekzema atau lichen nodular (lichen ruber; keadaan kulit yang radang dengan gatal-gatal, nodul kemerahan).
 • Gangguan tiroid: Kedua-dua kelenjar tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme) dan kelenjar paratiroid yang tidak aktif (hypoparathyroidism) boleh bertanggungjawab untuk kuku rapuh.
 • Rheumatoid arthritis (polyarthritis kronik): Rheumatoid arthritis ialah penyakit radang sendi kronik dan bentuk penyakit reumatik yang paling biasa. Ia boleh menyebabkan, antara lain, kuku kusam, rapuh, gangguan pertumbuhan kuku dan pendarahan kecil di bawah kuku.
 • Cytostatics (agen kemoterapi): Ejen ini menghalang pertumbuhan sel yang membiak dengan cepat. Mereka digunakan terutamanya dalam terapi kanser. Kesan sampingan yang mungkin dari kemoterapi ini ialah kuku yang nipis dan rapuh.

Apakah kekurangan nutrien yang boleh menyebabkan kuku rapuh?

Sebagai tambahan kepada punca di atas, beberapa kekurangan nutrien juga boleh menjadi punca kuku rapuh. Sebagai contoh, kekurangan bekalan mineral atau vitamin tertentu boleh menyebabkan kuku rapuh:

 • Kekurangan vitamin: Kadang-kadang kuku yang nipis dan rapuh adalah tanda kekurangan vitamin B, vitamin C, biotin, asid folik atau cobalamin. Kekurangan vitamin A (retinol) juga menyebabkan kuku kering, serpihan, rapuh.

Dalam kes vitamin A, bagaimanapun, bukan sahaja kekurangan tetapi juga dos berlebihan boleh membuat kuku rapuh.

Kuku rapuh: Apa yang perlu dilakukan?

Dengan petua berikut, anda boleh melakukan sesuatu sendiri terhadap kuku yang rapuh atau menyokong terapi penyakit yang mendasari:

 • Diet seimbang: Diet seimbang adalah penting untuk kuku yang sihat dan kuat. Ia mungkin berguna untuk mengambil makanan tambahan tambahan (cth. biotin atau persediaan silikon). Tanya doktor anda tentang perkara ini.
 • Sarung tangan kerja: Sebaiknya pakai sarung tangan kerja semasa bekerja di dalam air (mencuci pinggan mangkuk, mengemop lantai, dsb.).
 • penjagaan kuku khas: mandi minyak dan pek tangan adalah kaedah yang terbukti terhadap kuku rapuh. Untuk meningkatkan kekuatan kuku, anda boleh menggunakan persediaan khas seperti minyak kuku atau krim kuku. Minyak tumbuhan seperti badam dan minyak zaitun juga sesuai untuk penjagaan kuku biasa.
 • Krim penjagaan selepas mandi atau mandi: Selepas mandi atau mandi setiap hari, bukan sahaja kulit gembira dengan krim penjagaan - kuku juga mendapat manfaat daripadanya.
 • Pengilat kuku khas: Pengilat kuku khas boleh memberikan kuku rapuh lebih kekuatan dengan membekalkan mineral dan filem pelindung. Anda harus menggunakan varnis larut air setiap hari, sebaik-baiknya sebelum tidur. Anda juga boleh menggunakannya di bawah pengilat kuku kosmetik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kuku rapuh, mungkin bijak untuk menahan diri daripada menggunakan pengilat berwarna-warni untuk seketika. Kerana sebelum setiap warna kuku baru, yang lama mesti dikeluarkan dengan penanggal pengilat kuku. Dan ini tidak baik untuk kuku.

Pemulihan rumah dan pendekatan penyembuhan alternatif mempunyai hadnya. Jika aduan berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Kuku rapuh: Apa yang doktor lakukan?

Untuk mengetahui punca kuku rapuh, doktor akan mengadakan perbualan terperinci dengan pesakit mengenai sejarah perubatan (anamnesis) terlebih dahulu. Dia akan bertanya, sebagai contoh, tentang tabiat pemakanan, kemungkinan bersentuhan dengan bahan kimia atau sebarang aduan dan penyakit lain.

Temu bual diikuti dengan pemeriksaan fizikal, di mana doktor memeriksa kuku dengan lebih terperinci. Jika temu bual sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal mendedahkan tanda-tanda penyakit asas sebagai punca kuku rapuh, pemeriksaan lanjut mungkin berguna:

Bagaimana doktor boleh merawat kuku yang rapuh

Jika kuku yang rapuh disebabkan oleh penyakit yang mendasari, rawatan mereka juga boleh meningkatkan kekuatan kuku. Sebagai contoh, dalam kes anemia kekurangan zat besi, suplemen zat besi boleh membantu. Dalam kes kulat kuku, pengilat kuku khas atau salap dengan bahan racun kulat adalah berkesan.