Jari kaki patah: Tanda-tanda, pertolongan cemas, masa penyembuhan

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya jari kaki patah? Penyejukan, imobilisasi, ketinggian, melegakan kesakitan jika perlu.
 • Jari kaki patah – risiko: termasuk patah tulang, sindrom petak, kerosakan tisu lembut, kecederaan dasar kuku
 • Bila nak jumpa doktor? Sentiasa dapatkan jari kaki (yang sepatutnya) patah diperiksa oleh doktor untuk mengelakkan kerosakan kekal (seperti malposition) jika perlu.

Perhatian.

 • Jari kaki kelingking yang patah selalunya boleh dikenali dengan kecacatan yang jelas.
 • Jika anda terpaksa berjalan walaupun kaki patah, pakai kasut yang selesa dengan tapak yang kukuh. Jika boleh, jangan gerakkan atau letakkan sebarang beban pada jari kaki yang terjejas.
 • Pesakit diabetes sering mengalami gangguan deria pada kaki dan oleh itu sering melihat jari kaki patah lewat. Kelewatan yang terhasil dalam memulakan rawatan boleh melambatkan penyembuhan.

Jari kaki patah: Bagaimana untuk mengenali?

 • Kepincangan
 • kesakitan yang teruk
 • pergerakan terhad
 • bengkak
 • perubahan warna kebiruan hingga hitam di bawah kuku atau pada seluruh jari kaki akibat hematoma (kadangkala)

Jika ibu jari kaki patah, simptomnya adalah sama seperti ibu jari kaki yang lain. Walau bagaimanapun, ini adalah jenis patah kaki yang paling bermasalah kerana ibu jari kaki paling banyak membawa berat.

Jari kaki patah: apa yang perlu dilakukan?

 • Penyejukan: Balut pek ais atau pek sejuk dalam kain dan pegang perlahan-lahan pada jari kaki yang patah. Ini boleh melegakan kesakitan dan bengkak.
 • Lumpuhkan: Gerakkan jari kaki yang patah sesedikit mungkin dan jangan letakkan berat di atasnya (contohnya, jangan melangkah atau berjalan).
 • Tinggikan: Untuk mengatasi bengkak, tinggikan kaki dengan jari kaki patah, sebaik-baiknya melebihi paras jantung.

Jari kaki patah: risiko

Sebagai contoh, jika anda secara tidak sengaja terlanggar tiang katil atau kaki meja semasa berjalan, atau jika objek berat jatuh pada jari kaki anda, selalunya lebih daripada satu jari kaki patah. Kadang-kadang kecederaan menjadi lebih teruk:

 • Tulang hancur: Jika objek berat jatuh pada kaki, selalunya beberapa jari kaki patah. Di sini, apa yang dipanggil zon hancur juga boleh berlaku, iaitu tulang tidak pecah kepada dua bahagian, tetapi menjadi banyak kepingan kecil.
 • Kecederaan dasar kuku: Katil kuku sering juga cedera dalam patah kaki. Ia mesti juga dirawat, jika tidak, kuku mungkin serpihan. Ubah bentuk kuku dan jangkitan kronik adalah kemungkinan akibatnya. Paku yang tersesar mesti ditanggalkan dan, jika perlu, dijahit tertutup. Sebagai alternatif, dalam beberapa kes, splinting boleh dilakukan dengan paku asli atau paku tiruan.
 • Sindrom kompartmen: Dalam sindrom petak, tekanan tisu meningkat disebabkan oleh bengkak dan lebam di tempat otot (kumpulan otot yang diselubungi oleh fascia yang hampir tidak boleh diregangkan). Ini boleh mencubit saraf dan saluran di dalam pondok, menyebabkan tisu mati.

Sindrom kompartmen adalah kecemasan perubatan yang memerlukan pembedahan SEGERA!

Jari kaki patah: Bila hendak berjumpa doktor?

Jari kaki patah: Pemeriksaan oleh doktor

Untuk menjelaskan sama ada jari kaki patah atau terseliuh, doktor akan terlebih dahulu bertanya kepada anda sebagai pembantu pertama atau orang yang terjejas tentang perjalanan kemalangan dan sejarah perubatan (anamnesis). Soalan yang mungkin ditanya oleh doktor semasa temu duga ini termasuk:

 • Bagaimanakah kemalangan itu berlaku?
 • Apakah aduan yang anda alami (sakit, mobiliti terhad kaki, dll.)?

Selepas itu, doktor akan memeriksa jari kaki. Patah terbuka mudah dikenali: Serpihan tulang boleh dilihat melalui kawasan kulit yang terbuka. Patah jari kaki tertutup adalah apabila lapisan tisu lembut yang menutupi patah itu tidak cedera. Kadang-kadang serpihan jari kaki yang patah disesarkan (terkehel). "Sapuan tulang" juga mungkin kedengaran apabila jari kaki digerakkan dengan berhati-hati.

Jari kaki patah: rawatan oleh doktor

Dalam kebanyakan kes, jari kaki yang patah sembuh tanpa banyak kesukaran jika dirawat dengan sewajarnya. Walau bagaimanapun, jika terapi kurang atau tidak mencukupi, penyembuhan boleh ditangguhkan. Di samping itu, kerosakan sekunder (seperti kecacatan kekal) boleh berlaku.

Jari kaki patah: Rawatan konservatif

Pada kanak-kanak, jari kaki yang patah biasanya hanya perlu dirakam selama kira-kira tiga minggu. Orang dewasa harus memakai pembalut selama empat hingga lima minggu sehingga kesakitan telah berkurangan. Jika ubah bentuk masih kekal, pembedahan mungkin diperlukan.

Jari kaki patah: rawatan pembedahan

Dalam sesetengah kes, jari kaki patah memerlukan pembedahan. Ini adalah perlu, sebagai contoh, dalam kes patah kaki yang tersesar teruk, patah kaki dengan penglibatan sendi atau patah terbuka.

Jari kaki patah: masa penyembuhan

Dalam kebanyakan kes, jari kaki yang patah boleh dirawat dengan baik. Masa penyembuhan bergantung, antara lain, pada jenis patah tulang (licin, hancur, dll.). Secara purata, ia mengambil masa lima hingga enam minggu untuk tulang sembuh. Jari kaki kemudiannya boleh dimuatkan sepenuhnya semula dan tidak lagi sakit.