Urat patah di mata

definisi

Di seluruh badan terdapat kecil darah kapal untuk membekalkan sel. Semakin kecil a darah kapal adalah, semakin nipis lapisan dindingnya. Ini kecil darah kapal juga dijumpai di mata.

Sekiranya tekanan dikenakan pada kapal dari dalam atau luar, mereka boleh pecah. Tidak seperti bahagian badan yang lain, mata tidak lebam, tetapi pendarahan dapat dilihat secara langsung. Ini disebabkan oleh warna putih bola mata dan lapisan kornea yang sangat nipis. Pendarahan kecil ini biasanya tidak berbahaya seperti lebam di bahagian lain badan, walaupun ini boleh kelihatan menakutkan di mata.

Sebab-sebabnya

Punca pecahnya vena di mata adalah daya yang meningkat yang bertindak pada saluran darah. Ini boleh disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau kemalangan. Tekanan darah tinggi terutamanya masalah apabila ia berlaku secara tiba-tiba dan kapal tidak terbiasa dengan tekanan.

Ini berlaku, sebagai contoh, apabila terdapat serangan batuk yang kuat, senaman berat atau a strok. Pelbagai penyakit yang mendasari menjadikan saluran darah lebih sensitif terhadap tekanan tersebut. Penyakit vaskular, kencing manis dan juga ketagihan arak yang mungkin.

A strok boleh disebabkan oleh tersekat saluran darah atau pendarahan di otak. Tidak cukup darah dan dengan itu tidak cukup oksigen sampai ke hilir otak kawasan melalui kawasan yang terjejas. Kawasan-kawasan di otak menghantar isyarat kepada badan bahawa oksigen tidak mencukupi.

Untuk mengangkut lebih banyak darah ke kawasan-kawasan ini, tubuh meningkatkan kerja-kerja jantung dan menaikkan tekanan darah. Yang tekanan darah boleh mencapai nilai lebih dari 200, sementara nilai buku teks biasa lebih kurang 120. Kapal tidak terbiasa dengan tekanan seperti itu dan terutama kapal kecil boleh terkoyak.

Di kebanyakan bahagian badan ini tidak dapat dilihat secara luaran, tetapi pada mata kapal pecah yang sangat kecil juga dapat dilihat dengan warna merah yang kuat pada kawasan putih mata. Berbeza dengan yang lain strok akibatnya, ini juga boleh berlaku di kedua-dua belah pihak, kerana ini bukan gangguan saraf, tetapi akibat dari tekanan darah tinggi yang badan berkembang sekunder. Strok adalah kecemasan masa yang sangat kritikal dan mesti dirawat dengan segera.

Walau bagaimanapun, pecahnya vena di mata tidak memerlukan rawatan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini di sini Pukulan di mata Tinggi tetap tekanan darah boleh menyebabkan kerosakan vaskular dalam jangka masa yang lebih lama atau lebih pendek. Dinding kapal dalaman menjadi tidak stabil.

Saluran darah terkecil hanya terdiri daripada lapisan endotel yang disebut ini dan oleh itu boleh pecah kerana tekanan meningkat. Satu-satunya cara untuk mencegahnya adalah dengan merawat tekanan darah tinggi secara kekal dengan mengubah gaya hidup anda dan mengambil ubat pengurangan tekanan. Rawatan mata tidak perlu.

Urat pecah juga boleh menjadi isyarat amaran tekanan darah tinggi. Tekanan bukan sahaja bermaksud tekanan psikologi bagi orang yang terjejas, tetapi juga tekanan untuk badan. Tekanan berterusan menyebabkan tekanan darah meningkat, yang boleh menyebabkan urat pecah baik secara akut dan dalam jangka masa yang lebih lama.

. sistem imun dan sistem lain juga dibuang mengimbangi. Oleh kerana rangkaian kawalan yang berlainan di dalam badan, kerosakan pada dinding vaskular kemudiannya dapat terjadi dan oleh itu kapal kecil juga dapat pecah. Kapal yang pecah di mata bukanlah masalah utama, tetapi tekanan juga memberi kesan kepada penyakit lain dan harus dicegah atau dikurangkan jika mungkin.

Sekiranya anda melakukan banyak usaha, terutama jika terdapat peningkatan tekanan di perut, kapal kecil di mata juga dapat pecah. Ini termasuk muntah, pergerakan usus, batuk berat atau melahirkan. Latihan fizikal dan pengecutan otot menyebabkan peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba dan otot muka yang sempit, yang mempengaruhi mata dari luar.

Sebagai sambungan langsung juga dapat dikenali di sini, mata tidak memerlukan rawatan. Alkohol adalah salah satu racun yang paling kerap diminum. Sekiranya alkohol sering dikonsumsi, racun ini akan merosakkan hati dan juga saluran darah. Saluran darah yang rosak atau jengkel cenderung terkoyak dan ini sangat ketara pada mata. Ini tidak bermaksud, bagaimanapun, bahawa alkohol selalu ada mata merah, atau mata merah menunjukkan masalah alkohol.