Bromazepam: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana bromazepam berfungsi

Dalam dos terapeutik, bromazepam terutamanya mempunyai sifat anxiolytic dan sedatif. Kesannya dicetuskan dengan mengikat tapak pengikat yang penting (reseptor) untuk sel saraf, yang dipanggil reseptor GABA (reseptor asid gamma-aminobutyric).

Sel-sel saraf otak manusia berkomunikasi melalui bahan penghantar (neurotransmitter), yang dikeluarkan oleh satu sel saraf dan dirasakan oleh sel saraf seterusnya melalui reseptor tertentu. Ini menghasilkan litar yang sangat kompleks, kerana satu sel saraf kadangkala bersentuhan dengan ribuan yang lain dan terdapat juga neurotransmitter yang berbeza.

Ada yang merangsang sel saraf seterusnya dan dengan itu menghantar isyarat, yang lain menghalang penghantaran isyarat tersebut (neurotransmitter menghalang). Adrenalin, sebagai contoh, mengaktifkan sistem saraf dan menggalakkan motivasi, manakala GABA mempunyai kesan pelembab.

Benzodiazepin seperti bromazepam bertindak ke atas reseptor untuk GABA dan menyebabkan reseptor bertindak balas dengan lebih sensitif kepada neurotransmitter. Ini bermakna tahap GABA yang lebih rendah membawa lebih cepat kepada mengantuk atau tahap GABA yang berterusan menyebabkan rasa mengantuk yang lebih besar pada sistem saraf.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Apa yang dipanggil "separuh hayat" ini boleh meningkat dengan usia - perkumuhan kemudiannya lebih perlahan. Atas sebab ini, dos yang lebih rendah selalunya diperlukan pada usia tua.

Bilakah bromazepam digunakan?

Bromazepam digunakan untuk mengurangkan simptom keadaan akut dan kronik pergolakan, ketegangan dan kebimbangan. Oleh kerana tempoh tindakannya yang panjang, penggunaannya sebagai pil tidur hanya dibenarkan jika kesan menenangkan juga diinginkan pada siang hari.

Rawatan haruslah sependek mungkin dan tidak boleh bertahan lebih lama daripada empat minggu, kerana bromazepam sangat ketagihan.

Bagaimana bromazepam digunakan

Bromazepam diambil dalam bentuk tablet. Rawatan biasanya dimulakan dengan dos tiga miligram setiap hari sebagai satu dos pada waktu petang.

Bagi penyakit yang teruk, dos boleh ditingkatkan kepada maksimum dua belas miligram bromazepam setiap hari, dengan dos kemudian dibahagikan kepada beberapa dos tunggal sepanjang hari.

Apakah kesan sampingan bromazepam?

Kesan sampingan seperti kemurungan, kehilangan ingatan, keletihan, mengantuk, pening, sakit kepala, masalah tumpuan, tindak balas berkurangan, keletihan dan kebimbangan yang berlebihan boleh berlaku dengan sangat kerap (dalam lebih daripada satu daripada sepuluh orang yang dirawat).

Terdapat juga risiko tindak balas "paradoks" yang berlaku selepas mengambil bromazepam. Selepas mengambil ubat, pesakit menunjukkan tingkah laku yang gelisah dan agresif, kerengsaan, kegelisahan, kegelisahan, kebimbangan dan gangguan tidur.

Reaksi paradoks sedemikian diperhatikan lebih kerap pada kanak-kanak dan orang tua.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil bromazepam?

Kontraindikasi

Bromazepam tidak boleh diambil jika:

  • Kebergantungan yang diketahui
  • Myasthenia gravis (kelemahan otot patologi)
  • Kelemahan pernafasan yang teruk (ketidakcukupan pernafasan)
  • Sindrom apnea tidur
  • Disfungsi hati yang teruk

Interaksi

Pengambilan serentak bahan lain yang bertindak ke atas sistem saraf pusat boleh menyebabkan peningkatan penindasan pernafasan dan sedasi. Ini termasuk bahan aktif untuk skizofrenia dan psikosis, penenang, pil tidur, antidepresan, anestetik, anxiolytics, ubat anti-sawan, ubat alahan (anti-alahan) dan terutamanya alkohol.

Ubat lain yang dipecahkan melalui sistem enzim hati yang sama (cytochrome P450) seperti bromazepam boleh melambatkan penguraiannya. Ini meningkatkan dan memanjangkan kesan bromazepam.

Berkebolehan memandu dan mengendalikan jentera berat

Terdapat peningkatan risiko jatuh selepas mengambil bromazepam, terutamanya pada pesakit yang lebih tua. Terdapat juga peningkatan risiko kemalangan apabila mengendalikan jentera berat dan memandu kenderaan.

Sekatan umur

Penggunaan bromazepam pada kanak-kanak dan remaja adalah luar biasa dan hanya ditetapkan oleh doktor selepas pertimbangan teliti nisbah risiko-manfaat. Dos mesti diselaraskan dengan berat badan yang lebih rendah.

Pada pesakit tua dan pesakit dengan disfungsi hati, dos mesti dikurangkan jika perlu.

Kehamilan dan menyusu

Terdapat data yang tidak mencukupi mengenai penggunaan pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, kajian haiwan telah menunjukkan kemungkinan bahaya kepada kanak-kanak, itulah sebabnya bromazepam tidak boleh digunakan semasa kehamilan atau hanya jika benar-benar perlu.

Jika bromazepam diambil sejurus sebelum kelahiran, kanak-kanak mungkin menunjukkan gejala mabuk benzodiazepine ("sindrom bayi-bayi liut") selepas kelahiran. Ini dicirikan oleh pengurangan nada otot, tekanan darah rendah, ketidakupayaan untuk minum, suhu badan rendah dan pernafasan yang sangat lemah.

Sekiranya terdapat petunjuk untuk penggunaan jangka panjang semasa penyusuan, bayi yang disusui harus diperhatikan untuk kesan sampingan. Jika perlu, pertukaran kepada penyusuan botol perlu dipertimbangkan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan bromazepam

Ubat yang mengandungi bromazepam hanya tersedia pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland, kerana penggunaannya memerlukan pengawasan perubatan yang ketat. Oleh itu, ia hanya boleh didapati dari farmasi dengan preskripsi doktor.

Berapa lama bromazepam telah diketahui?

Benzodiazepine bromazepam telah dipatenkan pada tahun 1963 dan menjalani pembangunan klinikal pada tahun 1970-an. Ia telah dilancarkan di pasaran farmaseutikal Jerman pada tahun 1977. Generik kini boleh didapati.