Bromelain: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana bromelain berfungsi

Menurut kajian, campuran enzim bromelain mempunyai pelbagai kesan. Ia menghalang pembengkakan (edema) selepas kecederaan atau pembedahan dan mempengaruhi pembekuan darah dengan, antara lain, memanjangkan masa pendarahan dan menghalang platelet daripada bergumpal bersama.

Di samping itu, bromelain mempamerkan sifat anti-radang dan, kerana kebolehannya membelah protein, boleh membantu penghadaman (seperti dalam penyakit pankreas, yang biasanya menghasilkan enzim pencernaan).

Di samping itu, kesan bromelain pada pelbagai jenis kanser dan perubahan rektum radang, yang mungkin lesi prakanser, telah dikaji. Kesan positif didapati. Walau bagaimanapun, bahan aktif nanas tidak boleh dianggap sebagai terapi tunggal untuk kanser.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas penyerapan ke dalam aliran darah, bromelain boleh diedarkan ke seluruh badan. Degradasinya berlaku di hati - berapa cepat tidak jelas. Perlembagaan individu dan keadaan kesihatan seseorang mungkin mempunyai pengaruh ke atas kadar kemerosotan.

Bilakah bromelain digunakan?

Bromelain digunakan di Jerman dan Austria sebagai terapi tambahan untuk keadaan bengkak selepas pembedahan dan kecederaan, terutamanya pada hidung dan sinus.

Dalam kombinasi dengan enzim lain, bromelain juga digunakan untuk merawat flebitis dangkal, penyakit reumatik, dan keradangan saluran kencing dan alat kelamin.

Selain itu, ia digunakan di klinik melecur khas untuk melecur teruk dalam bentuk gel untuk menghilangkan kudis melecur pada luka.

Kadangkala bromelain juga diberikan untuk membantu penghadaman (sebagai makanan tambahan).

Tanpa perundingan perubatan (sebagai ubat sendiri), bromelain hanya boleh diambil selama beberapa hari. Di bawah pengawasan perubatan, bahan aktif boleh digunakan untuk jangka masa yang lebih lama.

Bagaimana bromelain digunakan

Penggunaan bromelain yang paling biasa adalah sebagai tablet bersalut enterik sekurang-kurangnya setengah jam hingga satu jam sebelum makan. Salutan enterik diperlukan untuk mengelakkan protein daripada dicerna dalam perut. Oleh itu, tablet hanya larut dalam usus, dan bromelain yang dikeluarkan boleh diserap ke dalam darah dari sana.

Penyerapan protein melalui mukosa usus agak luar biasa dan jarang berlaku, tetapi telah terbukti untuk bahan aktif bromelain dalam kajian. Ia boleh mencapai tapak tindakannya, seperti sinus, melalui darah.

Dos pelbagai persediaan berbeza-beza. Oleh itu, ikut arahan dos sisipan pakej atau doktor anda.

Apakah kesan sampingan bromelain?

Ruam kulit, gejala seperti asma dan tindak balas alahan berlaku pada setiap persepuluh hingga keseratus orang yang dirawat. Jika ini berlaku, terapi mesti dihentikan serta-merta dan doktor mesti dimaklumkan.

Kadang-kadang (iaitu, dalam satu dalam seratus hingga satu dalam seribu pesakit), gangguan pencernaan, ketidakselesaan perut, dan cirit-birit berlaku sebagai kesan sampingan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil bromelain?

Kontraindikasi

Bromelain tidak boleh diambil oleh:

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana komponen lain ubat

Penjagaan khusus perlu diambil jika ubat antikoagulan atau antiplatelet diambil pada masa yang sama (cth phenprocoumon, warfarin, asid acetylsalicylic = ASS, prasugrel).

Interaksi ubat

Oleh kerana kesannya terhadap pembekuan darah, bromelain boleh meningkatkan kecenderungan pendarahan. Ini lebih benar jika antikoagulan (seperti warfarin) atau agen antiplatelet (seperti ASA, prasugrel) juga diambil.

Sekatan umur

Sekatan umur bergantung kepada penyediaan. Dalam sesetengah kes ia tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, dalam kes lain untuk kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Jika ragu-ragu, semak dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Mengandung dan menyusukan anak

Bukti kesan buruk bromelain pada wanita hamil dan ibu yang menyusu tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kerana terdapat data yang tidak mencukupi untuk penggunaan bromelain semasa kehamilan dan penyusuan, penggunaannya tidak disyorkan.

Apabila menggunakan gel untuk menghilangkan kudis yang melecur, ibu yang menyusu harus menghentikan penyusuan selama sekurang-kurangnya empat hari dari hari pertama penggunaan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan bromelain

Tablet bersalut enterik yang sesuai untuk ubatan sendiri hanya boleh didapati di farmasi di Jerman dan Austria, tetapi bukan pada preskripsi. Di Switzerland, tiada ubat yang mengandungi bromelain didaftarkan pada masa ini.

Di samping itu, terdapat makanan tambahan yang mengandungi bromelain di ketiga-tiga negara.

Berapa lama bromelain telah diketahui?

Nanas telah digunakan dalam perubatan rakyat beberapa ratus tahun sebelum zaman perubatan moden. Ramuan bromelain ditemui dalam tumbuhan nanas pada tahun 1891 dan dikenal pasti sebagai enzim pemisah protein. Pada tahun 1957, bahan aktif digunakan secara terapeutik buat kali pertama.