Soba untuk penyakit vaskular

Apakah kesan yang ada pada soba?

Bahagian udara tumbuhan ubatan, herba soba (Fagopyri herba), mengandungi banyak rutin. Flavonoid ini mempunyai sifat pengukuhan vaso dan vasoprotektif. Ia juga meningkatkan aliran darah dalam saluran kecil. Ini telah dibuktikan oleh data klinikal.

Oleh itu, kesan penyembuhan soba ini digunakan secara khusus untuk meningkatkan keanjalan dan keanjalan urat dan menggalakkan peredaran darah umum. Oleh itu, kawasan permohonan untuk tumbuhan ubatan adalah

  • Kekurangan vena kronik (CVI), peringkat I dan II: gangguan peredaran darah vena kaki dengan pengekalan air (edema), urat varikos di pinggir dalam kaki, bintik-bintik kesesakan dan gatal-gatal, perubahan kulit radang kronik
  • Gangguan peredaran darah dalam saluran darah terkecil (gangguan peredaran mikro)
  • Pencegahan arteriosklerosis ("pengkalsifikasi vaskular")

Pada Zaman Pertengahan, soba juga tiba di Eropah dari Asia Tengah asalnya sebagai tumbuhan makanan yang popular. Hari ini ia boleh ditemui di seluruh dunia di tanah tandus dan berpasir di tanah terbuang dan di pinggir ladang. Kandungan vitamin dan mineral yang tinggi serta protein yang berharga menjadikan soba berperisa kacang sihat.

Orang yang mengalami intoleransi bijirin akibat gluten (penyakit coeliac) boleh mengambil soba tanpa teragak-agak. Ini kerana tumbuhan itu tidak mengandungi gluten.

Herba soba digunakan untuk tujuan perubatan, iaitu herba kering (bunga, daun, batang) yang dikumpul semasa musim berbunga.

Anda boleh membuat teh daripadanya dalam bentuk cincang: Untuk melakukan ini, tuangkan 150 mililiter air mendidih ke atas dua gram herba dan tapis selepas sepuluh minit. Lebih baik jika anda merebus herba ubat selama dua hingga tiga minit. Anda boleh minum secawan teh soba tiga kali sehari selama beberapa minggu.

Herba soba serbuk juga boleh didapati dalam bentuk tablet. Untuk penggunaan dan dos yang betul, sila baca risalah pakej atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan soba?

Bergantung pada masa tanaman dituai, soba mengandungi sejumlah kecil fagopyrin. Bahan ini boleh menyebabkan sakit kepala dan mempunyai kesan fototoksik iaitu menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya matahari.

Oleh itu, produk perubatan siap piawai dengan kandungan fagopyrin rendah yang ditentukan adalah disyorkan.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan soba

Bagaimana untuk mendapatkan produk soba

Teh soba dan persediaan siap sedia yang sepadan boleh didapati dari farmasi dan kedai ubat anda. Anda juga boleh mendapatkan benih yang boleh dimakan sebagai bijirin panggang atau tidak panggang, tepung atau pasta di kedai organik, kedai makanan kesihatan dan pasar raya yang lengkap.

Apa itu soba?

Walaupun namanya, soba (Fagopyrum esculentum) bukanlah bijirin (keluarga: Poaceae = rumput manis), tetapi herba tahunan, tegak dan cepat tumbuh dari keluarga knotweed (Polygonaceae).

Daun lembut berbentuk hati tumbuh pada batang sehingga 60 sentimeter tinggi, yang bertukar dari hijau kepada merah dari semasa ke semasa. Dalam axils daun, perbungaan racemose bertangkai panjang muncul, terdiri daripada banyak bunga putih-merah jambu, kaya nektar.

Anehnya, kelopak tidak gugur apabila buahnya masak. Buah-buahan yang ditutupi kelopak mengingatkan telinga gandum dan bentuk buah yang tajam, berwarna perang kemerahan mengingatkan kepada kacang beechnut.

Persamaan ini menimbulkan nama genus saintifik Fagopyrum: perkataan Latin "fagus" bermaksud beech, "pyros" bermaksud gandum. Nama saintifik ini diterjemahkan secara literal ke dalam bahasa Jerman.